Punk Portál - 2024. április 20.





 

Szükségállapot - Dictum Fuctum, 2003


Írta: Dan
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2004. máj. 6. csütörtök - 21:16

Jail Break kolléga még régebben bízott meg, hogy írjak erről a lemezről. Sajnos a CD verziót nem jutatta el hozzám, csak 12 mp3-at, így a kinézet részt ugorhatjuk is. Annyit sikerült kiderítenem a zenekarról, hogy 1999-ben alakult, hogy Egriek, és eddig egy demójuk és ez az anyag jelent meg.

A fél órás album a deszkáspunk stílusba sorolható. Kis filmbevágás után igazi pörgős kezdés következik. Az énekdallam egész jó, de néhol még nekem is hamisnak tűnik a dolog, pedig nem értek hozzá. Mp3-ban is teljesen korrektül szól a dolog. A skatepunkot profin nyomják, semmi hiba nincs benne azon kívül, hogy a számok nagyjában semmi újat, érdekeset nem hallottam. Rengeteg már ismert (magyar és külföldi) deszkás sablont használnak fel. Ezek viszont rendesen össze vannak rakva, egy Lagwagon vagy Macskanadrág rajongónak biztos tetszeni fog. Zeneileg eléggé kilóg a sorból az Egy mesébe illő álom című szerzemény. Ez egy lassú, melankolikus (mondhatni emó:) dal egy vonós hangszerrel, talán cselló, nem tudom. Ez nagyon tetszik, van benne fantázia. Van még néhány dal, amiben felfedezhetők saját ötletek, ezek a jobb darabok zeneileg.

Térjünk át a szövegekre! Szerencsére a borító nélkül is érthető minden sor. Vagy sajnos? :) Igen változó a színvonal. Néhol teljesen értelmes dolgokról van szó, filozofikus gondolatok, normálisan megfogalmazott sorok, néha meg teljesen felesleges hülyeségek, nagyon gáz sorok. Elég vicces, hogy még mindig vannak zenekarok, akik arról írnak számot, hogy tömeg van a buszon, és át kell adni a helyem. :) Persze itt is van Kaliforniás szám, meg egy a bebaszásról. Utóbbi legalább egyedileg van megfogalmazva. A politikusokat sem kímélik, de szerencsére túllépnek a szokásos kurvaanyázáson. Összefoglalva: nem rossz, de néha fogtam a fejem hallgatás közben.

A 10. szám körül már eléggé vártam a végét...

Ide kell a konklúziót írni, ami elég ismerős lesz. Deszkáspunkoknak (hehe) mindenképp ajánlom, egy kis friss vér a nagy "öregek" mellett, ha már unod a Macskanadrágot, hallgass egy kis Szükségállapotot! Nem hiszem, hogy én gyakran fogok visszatérni erre a lemezre, de koncerten mindenképp megnézném őket, ha a környéken járnának. A csellós, borongós számot meg most berakom még egyszer, mert az nagyon király.

Ja, a lemezt lehet kapni a Nemartban, és a zenekartól is megrendelhető, csekkoljátok a honlapot!

http://www.diaksziget.com/szuksegallapot