Punk Portál - 2024. április 26.





 

2004. III. 21. Vörös Yuk - Terminal Blue


Írta: Dan
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2004. már. 22. hétfõ - 20:00

Mivel mindenki egész hétvégén bulizott, várható volt, hogy vasárnap este nagyon kevesen fognak lejönni a Yukba. Reméltem, hogy a korai kezdést betartják, de persze csalódnom kellett. Este 8-kor még csak az első zenekar tagjai, és 1-2 ember volt lenn. Aztán később még jöttek, de nem túl sokan. Dumáltam Sassal, hallgattunk zenéket, aztán kb. 1 órás csúszással kezdett a Skambulance. Nem sokat vártam egy kezdő ska zenekartól, így jó nagyot csalódtam, pozitív irányban. Nagyon jól nyomták annak ellenére, hogy új zenekar (kb. 1 éve kezdték állításuk szerint). Két gitár, basszus, dob + szájharmonika. A harmonika nagyon tetszett! Eleinte néhány ének nélküli számot játszottak így, majd a harmonikás srác lejött táncolni, és a két gitáros énekelt kb. felváltva. Elég jó hangjuk van. A zenekar legprofibb tagja a dobos. Tök fiatal, de nagyon jól nyomta! Az egyik szám végén nyomott is egy szóló részt, király volt. Játszottak 2 Rancidet, meg egy Vengaboys átdolgozást (Boom, boom, boom...). A saját szövegek nagyja nem volt túl magasröptű, többnyire állatmesékről, hasonló színvonalas dolgokról szóltak. Azért voltak jobbak is, de legjobbak az ének nélküliek voltak. Zeneileg ska, elég lightos, nem kommersz. Néhol durvább punkos részekkel is vegyítették. Az egyik gitáros srác, aki konferált, elég idióta volt, tök jó hangulata volt az egész koncertnek. Látszott az egészen az amatőrség (nem hangszeres tudásra gondolok) és a jó hangulat. Na, tetszett, ajánlom mindenkinek.

A Skalambó kutyája teljes tagsággal érkezett, 2 szaxofon, billentyűs hölgy is volt. Ennek köszönhetően elég nagy hangzavar alakult ki egyes számoknál. Barangó szavalt a koncert elején egy rövidet, majd elkezdték a már ismert számokat. Egy darabig néztem, aztán otthagytam a koncerttermet.

A Testi egyenleget egyszerűen ki nem állhatom, idegesít, amit csinálnak. Így inkább meg se néztem, kinn üldögéltem. Ezen a koncerten voltak a legtöbben, szinte teljesen kiürült az előtér, bent sokan táncoltak. A koncert után elég sokan távoztak. Sajnálhatják... Mondjuk meg lehet érteni, már bőven éjfél után járt az idő.

A színpadon elkezdenek pakolni. Rakás pedálból álló lapok, néhány ordibátor (ez a kihangosító izé), egy régi fekete telefon, csomó törött dobverő, szájharmonika, trombita... Már ekkor sejtettük, nem mindennapi buli lesz. Kint üldögélünk, várjuk a koncertet, amikor megjelenik egy narancssárga overálba öltözött fickó rikító narancssárga parókával. Mi csak nézünk, röhögünk. Kicsit később a fickó felmegy a színpadra, és elkezd valamit prüntyögni a gitáron. Szólnak Sasnak, húzza le kint a zenét, ez már a koncert. A kb. 20 fős közönség nézi a gitárost, miközben megérkezik a tánctérre 4 másik narancssárgába öltözött fickó seprűkkel és egy olajoshordóval felszerelkezve. Lerakják a hordót, nekiállnak takarítani. A gitáros felhívja őket a színpadra, mindenki választ magának egy hangszert, és elkezdenek valamit játszani. Színpadon a Terminal Blue, “skót ska zenekar”. Majdnem. :) A zene teljesen crossover. Játszanak mindent. HC, metal, ska, funky, hip-hop egyveleg. A tagok meg nem skótok. 2 német, 2 spanyol, az ötödik nemtom. Az mondjuk lehet, hogy Skóciában élnek (nem lehet, biztos), de az angol kiejtés az tuti nem volt valami jó. A számok nagy része (már amennyire érteni lehetett) spanyolul volt (a lemezen szerepel még német, olasz, angol nyelv is). Az ötödik tag egyébként a technikus volt, többnyire a keverőnél állt. Azért néha feljött a színpadra, például játszani egy kicsit a szintin, meg szaxofonon. A szaxofonszóló közben a többiek vágták a pofákat, hogy mikor hagyja már abba. :) Az egész koncert egy komplett produkció volt átkötő zenékkel, és rengeteg performansz elemmel. Az énekes-gitáros alakított a legtöbbet. Egyik szám közben egy gázmaszkkal a fején fetrengett, majd nekiállt a telefonba ordítani. Az ordibátorba énekelt, majd levonult a színpadról, és oldalról jelent meg a közönség soraiban. Játszott trombitán kb. 3 hangot, majd egy másik tag kiröhögte, mennyire nem tud. "Tegnap vettem!" Volt a válasz. Megpróbálta újra, most egy felfújt lufival keltett hozzá hangot. Aztán előkerült egy furulya. Ezen sem tudott játszani, de a másik arc megmutatta, hogy kell. Az orrába rakta, és úgy fújta. Ez még semmi, elővett egy másikat, és az orrlyukába és a szájába véve játszott kánonban. :) Az énekes gyerek az egyik számban dobolt, ebben a szerepben is profi volt! Gitáron is nagyon jól játszott, csak néztem, hogy járnak az ujjai. A koncert végén kirakta a hordót a tér közepére, mindenki kapott dobverőt, és közösen lehetett nyomni a ritmust a zenére. Nagyon nagy élmény volt! A technikus srác egy zsonglőrmutatvánnyal is kedveskedett nekünk, a másik gitáros is énekelt néha, pl. a hordó tetején állva, teljes beleéléssel ordított, verte a fejébe a mikrofont (ezt GG Allin-től lopta, nem csinálta olyan hitelesen, mint a Mester, semmi vér nem folyt). Majd nézzétek meg a fotókat (keksz.net-már fennvannak!, Underground), tényleg tiszta őrült volt a csapat. És ezt az egészet kb. 20 embernek produkálták teljes lelkesedéssel.

A koncert előtt semmilyen merch cucc nem volt, ezen is meglepődtünk. Már épp mentem be a backstage-re, hogy szeretnék, amikor jöttek kifele CD-kkel a kezükben. Egy EP és az új album együtt 3000 Ft volt. (Egy másik tag 3200-ért akarta adni, szóval attól vettem, akinél olcsóbb volt.:) Volt már vagy fél3-3, szóval indultunk haza.

Még hazavittem pár embert, közben sikerült beszednem egy 10.000-s csekket a zsaruktól, majd boldogan mentem haza aludni, hajnal 4-re meg is érkeztem. :) Mindegy, még így is megérte, nagyon nagy élmény volt!