Punk Portál - 2024. április 16.





 

2004. II. 24. Bécs - The Suicide Machines


Írta: Dan
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2004. feb. 25. szerda - 15:06

Délután kettőkor indultunk neki az útnak, hogy még legyen idő elmenni jegyet venni. Győrig hárman utaztunk, fogyasztottam a söröket, csokikat, hallgattuk a Suicide Machines CD-ket. Győrben felvettük negyedik útitársunkat, benéztünk a McDonald's-ba pisálni, majd indultunk tovább.

Leparkoltunk a szokásos helyen az Arena mellett, és elindultunk a metrómegállóhoz. Odafele vettünk diákjegyet, visszafele már nem... Azért itt kicsit máshogy néz ki a jegykiadó automata, mint nálunk... A papírpénzt is simán elfogadja. Jó hangulatban metróztunk a belvárosba, majd kis séta után megtaláltuk a Mariahilfer Strasse-t. Először a Jugendinfóba mentünk, mivel a jegyvásárlás volt a legfontosabb. Megvettük az esti bulira a jegyet elővételben 10 Euróért, majd én még több mint 100 Euróért vettem jegyeket különböző bulikra otthonmaradt kollégáknak. Volt még idő, ezért a Rattlesnake nevű punk boltot kerestük meg. Ausztriában minden kicsit más, mint otthon. A punk bolt a belvárosban, a sétálóutca mellet található, már a bejárat előtt turkálós punk-póló vásár van, bent pedig akkora választék, amit itthon el sem lehet képzelni. A Nemart nem rossz kezdeményezés, de a Rattlesnake sokkal durvább hozzá képest. Mondjuk az árak sem gyengék (volt Cock Sparrer póló 60 Euróért). A punk pólók ABC szerint vannak sorba rakva, külön a kapucnisok, virító színű hajfestékek, mindenféle punk "kiegészítők", matricák, felvarrók, jó nagy CD választék. Nem volt sok időnk, mert már zártak a boltos punk gyerekek. Azért gyorsan vettem egy Dead Kennedys Live CD-t. Eleinte ezt hittem, valami fasza bootleget fogtam ki, de aztán itthon rájöttem, hogy a Mutiny on the Bay egy hivatalosan megjelentetett live CD, amit Biafra nélkül adott ki az újjáalakult zenekar. Na mindegy, legalább rendesen meg van csinálva, kurva jól szól. 15 Euro volt.

Miután a Rattlesnake-ből kirúgtak minket, a Virgin store felé indultunk, de nem tudtuk megállni, hogy ne nézzünk be az útközben látott sex shop-ba. Nem mindennapi élmény volt! Ekkora választékot még nem láttam. A kétszintes boltban több száz video, könyv volt megtalálható az összes létező stílusban (inkább nem részletezem). Ez még persze semmi, óriási választék volt itt is a "kiegészítőkből", az alap vibrátoroktól mindenféle guminőkig, láttunk érdekes alsóneműket (volt pl. olyan elefántos is, amit Acélos Bali vett fel a múltkor), mű-szerveket. Lemerészkedtünk az alsó szintre, ahol gyorsan tapasztaltuk, hogy elég nagy a homo-részleg kínálata is. Elég meglepő volt látni a kb. 50 cm hosszú 10 cm átmérőjű műpéniszeket (nem túlzok), a mindenféle maszkokat, bőrcuccokat, bilincseket, csipeszeket, súlyokat, stb. Voltak csövekkel, tölcsérekkel ellátott maszkok is, jobb, ha nem gondolunk rá, ezeket hogyan használják. Iszonyatos árakért teljes kínzópadokat is lehetett venni, láttunk angyalszárnyakat is. Komolyan nagyon sokféle cucc volt. Végül vásárlás nélkül távoztunk. (Érdekes megfigyelni egy ilyen bolt közönségét. Jó látni, ahogy a visszafogott üzletember kinézetű fickó a 30 centi magas talpú átlátszó tűsarkú cipők között válogat...)

Mivel elég sok idő elment a sex shop megtekintésével, a Virgin már zárva volt. Ezért visszametróztunk az Arena-hoz. Már elmúlt 8 óra, féltünk, hogy lemaradunk valamiről. Lecuccoltunk a kocsiba, majd a hidegben gyorsan haladtunk a bejárat felé. A buli most a szabadtéri színpad mögötti teremben volt, itt most jártam először. Kicsit kisebb, mint a nagyterem, a színpad nagyon magas, nekem majdnem a nyakamig ért. A lelátó kétoldalt található, és kisebb. Megkaptuk a pecsétünket, megmotoztak, majd beengedtek. Az ásványvizet kupak nélkül be lehetett vinni, egy másik srác sörét is beengedték, csak átöntötték műanyag pohárba. A kezdés még messze volt, de a merch standnál már kipakolt a Suicide Machines két tagja, a testvérpár. Nem volt nagy kínálat, két póló (az egyik a már ismert alap-design-nal), az új album CD-n (régieket nem hoztak, mert az előző kiadójuk nagyon drágán adja még nekik is), két matrica, két felvarró, egy kitűző, plakát. Vettünk pár cuccot, dumáltunk az énekes gyerekkel, mondtuk, hogy magyarok vagyunk. Benne is van magyar vér, a dédanyja magyar volt. A vásárolt termékeket visszavittük a kocsiba, majd visszatértünk a terembe. Iszonyatosan hideg volt, mindenki kabátban nyomta, mi sajna bennhagytuk a kocsiban. A lépcsőn fagyoskodtunk egy darabig, néztük az érkező embereket. Hamarosan megjött a Rattlesnake két eladója is. :) A pólókon látható volt, milyen zenekarok játszottak az elmúlt napokban Bécsben. Vadiúj Sick of it All(vasárnap), Good Clean Fun(hétfő) trikókban virított pár fiatal. Valószínűleg a sok bulinak is köszönhető volt (még a Dropkick is játszott ott szombaton), hogy eleinte csak szivárogtak az emberek. A buli végére jó 200 ember gyűlt össze, de egy ekkora teremhez, egy ilyen zenekarhoz, és a szokásos Arena közönséghez képest ez igen szegényes.

Az angol Adequate Seven kezdett. Itthon meghallgattam az albumukat, nem voltam elragadtatva. Az igazat megvallva élőben sem tetszettek. Funky-ska-t nyomtak, a funky elég meghatározó volt sajnos a zenében. A nevüknek megfelelően héttagú bandában volt két fúvós, két gitáros, egy basszeros, dobos, és egy külön énekes. Az énekes srác eleinte fura funky táncot nyomott a színpadról, és néhol eléggé rap szerű karattyolást mutatott be. A nem túl lelkes közönséget (két nagymellű punk csajszi lötyögött, más nem nagyon) kicsit fel akarta pörgetni, ezért lemászott a magas színpadról, és a buli további részét az emberek között nyomta. Néhányan még táncolgattak kicsit, de amúgy nem volt nagy szám az egész. Jól nyomták, csak ez nem az én stílusom. A hangzás is teljesen rendben volt, a tagok nagy beleéléssel játszottak. Viszonylag hosszú koncertet nyomtak, az utolsó szám már tetszett is...

Egy nagyon hosszú szünet következett. Hogy ne fagyjunk meg, focizgattunk műanyag palackkal, meg dörzsölgettük a kezünket. Nagy nehezen felmászott a színpadra a Suicide Machines. Egy régi rnr-punk szám volt a bevonuló-zene, amit nem ismertem. A felállás: a testvérpár gitáros és énekes pozíciókban, basszus és dob (ők állítólag már nem az eredeti tagok, útitársaim szerint nem is játszottak túl jól). Semmi sallang, fúvós sehol, a hangzás is gyengébb volt, mint az Adequate Seven-nél. Nagyon jó bulit nyomtak, de elég csalódottan távoztunk a koncert után. Állításuk szerint 26 számot nyomtak, ami nem nagyon hihető, alig fél órásnak tűnt a buli. Persze sok volt a rövid szám, de akkor is! Az öt albumukból azt hiszem, hármat ismerek, az elsőt, és az utolsó kettőt. Így az eljátszott slágerek nagyját én is tudtam dúdolni a többiekkel. Nyomtak a régiről (pl. SOS), és az újakról is eleget. Néhány srác állt elől, akik sokat énekeltek a mikrofonba is, a többiek általában pogóztak. Persze a ska számokra is eléggé zúzott sajnos mindenki. Én a tömeg szélén próbáltam táncikálni. Volt kisebb circle pit is, de nem volt túl sikeres. Az énekes gyerek néhány számra lejött a színpadról, és a pogózók között nyomta. Konferálás nem volt túl sok, a témák a szokásosak. Fuck George Bush, miért kellett megtámadni Irakot, fuck the police, hasonlók. Ja és ez volt a második legjobb buli a turnén, mindenki nagyon awesome, stb. Azt is megkérdezték, látta-e őket valaki '97-ben, amikor utoljára játszottak itt. Nem emelkedett túl sok kéz a levegőbe... A koncert végén bebizonyították, hogy nem csak a ska megy náluk, pár keményebb hardcore slágert vettek elő, amire zúztak a fiatalok. A ráadás is egy darab fél perces zúzásból állt, aztán levonultak. Mi meg csak álltunk, hogy ennyi? Ezért utaztunk ilyen kurva sokat? A koncert után a merch pultnál beindult az üzlet, a gyerekek vitték a CD-ket, mint a cukrot, az énekes srác bájosan csevegett a csinos osztrák csajszikkal, természetesen ez a lemez a kedvence, megmutatta, hány számot játszottak róla, bájolgott, osztották az autogramot. Ehhh. Na mindegy, mire lekopott a sok hülye osztrák, mi is odamentünk, és reklamáltam, amiért ilyen rövid volt a koncert. Ekkor mondták, hogy 26 szám volt, és legalább 40-45 perc. Hát, lehet, de kurvára rövidnek tűnt az egész. Látszott, hogy már kezdik unni a baszogatást, ezért inkább leléptünk. Benéztünk a kocsmába, de semmilyen helyi banda nem nyomta aznap este. Azért begyűjtöttünk egy rakás szórólapot, és melegedtünk egy kicsit.

A hazaút kellemesen telt, az ufóvárosnál Sublime hiányában Necromantix szólt. A határon simán átjutottunk, itthon a kellemetlen időjárás miatt már lassabban haladtunk, de mindenki épségben hazaért. Ha nem is nyomtak sokat, és elég sokba is került a party, szerintem mindenképpen megérte, egy újabb legendás zenekart pipálhatunk ki a listán. :)

(Most látom, hogy az USA-ban az Against All Authority, The Code a két előzenekaruk. Ááááá.... Odafele reménykedtünk, hogy az Antimaniax is játszani fog, de sajnos nem volt hazai headliner...)