Punk Portál - 2024. április 19.





 

2004. II. 19-20. - Vörös Yuk, Százhalombatta


Írta: Dan
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2004. feb. 22. vasárnap - 16:41

2004. II. 19. Vörös Yuk - The Sons of Saturn

Ezen a héten csütörtökön kezdődött a koncertszezon, a Vörös Yukban. Jó kis buli volt, nem emlékszem már mindenre tisztán, de azért összefoglalom a történéseket. Hétköznap ellenére viszonylag sokan eljöttek a bulira. Érkezésemkor már üvöltöttek a metálzenék, Fellegi Ádám volt a DJ.

Viszonylag pontosan kezdett a Fallen Into Ashes zenekar. Nem vagyok nagy ismerője a számoknak, de így is tetszett a buli. A tagok nagy beleéléssel nyomták a metalcore-t, Zoli előadói stílusa is jó szerintem, a számok közben mutogat a kezével, még akár Greg Graffin is válhat belőle. A koncert egyébként húrszakadással kezdődött, egész jól áthidalták a szünetet. Hamarosan jön az új videóklippjük, és a Viva TV-n is szerepelni fognak. Egyébként elég jó hangulatban telt a koncert, beszólásokkal, hasonlókkal. Az első sorban leginkább csak a franciák headbangeltek, a többiek hátrébb állva nézték a koncertet.

A Human Error nagyon távol áll tőlem. Buta vagyok, és nem értem, mi az ilyen zene lényege. Igazából a grind dolgokat, mint érdekességet, meg szoktam hallgatni, de hosszabb távon nem bírom elviselni. Dr. Slayer basszgitárja úgy el volt torzítva, hogy rá sem lehetett ismerni az eredeti hangszerre. Új dobos debütált, két másik metál zenekara mellett a Human Errorba is beszállt most. Jól bírta a tempót. :) Na, szóval nem látom, hol lehet elrejteni a 20-30 másodperces számokban a világra szóló mondanivalót. A Fuck the police című igen fantáziadús, és tartalmas számot még megnéztem, aztán távoztam a teremből. Ez nem nekem való.

Végül jöttek a franciák, a The Sons of Saturn. Nagyon lelkesek voltak, és jól is nyomták. A közönségnek is tetszett a dolog, később szinte csak jót hallottam róluk. A dobosnak spéci állványra szerelt cucca volt, egy rakás cinnel. Ki is használta rendesen, teljes beleéléssel, nagyon jól játszott. (Bizonyára a buli előtt elfogyasztott igazi hazai paprikapálinka is megtette a hatását.:) Az énekes végig a korlát előtt állva üvöltött, néha a gitáros is lejött játszani. Húrszakadás itt is volt a koncert végén, de gyorsan megoldották. A stílus elvileg valami kaotikus HC lett volna, ezzel szemben sokkal inkább az érzelmes, dallamos stílust véltem felfedezni a zenéjükben. Néha azért voltak elborultabb részek, össze-vissza torzított dolgok, de nekem nem tűnt ez egyáltalán káosznak. A koncert végén nagy tapsot kaptak, tökre örültek neki, meghajolt a dobos, ilyesmi, aztán nyomtak még egy ráadást. Nekem nagyon tetszett a produkció, be is szereztem az EP-jüket, amit lehetett kapni.

A koncert után egy darabig még tartott a partyhangulat, aztán elindultunk haza.

Francba, kihagytam, hogy egész este kurva jó fényeket nyomott Tibi.

2004. II. 20. Százhalombatta

Pénteken egy távolabbi bulit szemeltünk ki, ezért Százhalombatta felé vettük az irányt. A városban (mármint Budapesten) totális káosz volt, lezárt Rakpart, kilométeres sorok. Így jó nagy késéssel, de összeszedtük útitársainkat, és elindultunk Battára. A kellemes hangulatot Jogsi barátunk garantálta, végig ment a baromkodás. Térkép nélkül is megtaláltuk 'Battát (mert nem is volt térképünk...), de a Csónakház lokalizálása már sokkal nehezebb volt. A Duna-parton néztük végig a nyaralókat, meglátogattunk egy rakás zsákutcát, mentünk jobbra, mentünk balra, végül egy srác elmagyarázta, hogy totál rossz helyen vagyunk, és megadta a helyes irányt. A körforgalomban két és fél fordulatot tettünk, majd eltaláltuk a helyes kijáratot. Innentől megint kicsit bajban voltunk, de amikor megláttuk az első szimatszatyros bőrkabetos csajokat, akkor sejtettük, hogy jó helyen járunk. Innen még vagy másfél kilométert utaztunk, mire megtaláltuk a helyet. Gyalog elég nagy szopás lett volna elsétálni ide. Mindegy, nagy nehezen megvolt a hely.

A Csónakház egy nyaralóterület központi épülete, már amennyire láttam, elég igényes hely, nem punk koncertekre van kitalálva. Még szerencse, hogy nem is punk koncert volt az este! A bejáratnál a szervező Sage tagjaival futottunk össze, majd meglátogattuk a büfét. A csajozás lehetőségét két szelet hagymás zsíroskenyérrel romboltam a 0 szintre. A vegetáriánusokra is gondolva, lehetett kapni retkes vajas kenyeret is. :) Király. A csapolt sör 200 forint volt, ami elég baráti szerintem. Elhelyezkedtünk az egyik asztalnál egy fűtőtest mellett, és a kezdésig melegedtünk. (Elég hideg volt végig a helyszínen.)

A szervező Sage lépett elsőként a terem végében felállított kis színpadra. Az erősítők a környező asztalokra voltak feldobálva, sajnos az akusztika nem volt a legjobb. Elég gyengén szólt a dolog, de azért élvezhető volt a koncert. Kellemes metalcore-t nyomattak üvöltözős énekkel. Eleinte csak álldogált a nem túl népes közönség, aztán érkezett pár lelkes fiatal helyi arc, és kemény pogóba kezdtek. :) Különösen vicces volt az egymást átkaroló sor a színpad előtt. :) Legalább ők lelkesek voltak...

Másodikként a budapesti (?) Taurine érkezett. Már előre mondták, hogy a basszeros maszkban fog fellépni, kicsit féltem is. Aztán amikor megjelent, teljesen megrémültem! Nagyon durván nézett ki, állítólag a Slipknot zenekar szokott ilyenekben játszani. Kemény. A zene is kemény volt, a srácok meg nagyon fiatalok. Ennyi idős koromban én Green Day-t hallgattam, és eszembe nem jutott a vérivás, meg a hullaboncolás. Koruk ellenére szerintem elég jól nyomták a néhol kissé nu- jellegű metált. A koncert negatívuma, hogy nagyon hosszú volt.

A Buried By Time hozott pár új hangcuccot, és furcsa módon minden teljesen másként szólt! Nagyon tetszett a koncertjük. Bár nincs meg egy hanghordozójuk sem, több szám is ismerős volt már koncertekről. Nem igazán értem, miért, de összesen 4 számmal kedveskedtek nekünk. Így mire belejött pár ember a mosh-ba, már húzták is ki a gitárokat az erősítőkből.

Zárásként pedig érkezett a Bridge to Solace csapata. :) A hangzás egész jó volt, most a mikrofonkábellel akadtak problémák, kb. minden harmadik szót lehetett hallani Zoli énekéből. Amikor már nagyon nem szólt, akkor inkább a levegőbe üvöltötte a szövegeket. Pár lelkes rajongó is beszállt a refréneknél. Engem pedig háromszor égetett be az énekes, amikor a képembe nyomta a mikrofont, de én persze nem tudtam a szövegeket, csak tátogtam. :) Gáz. A számok közti üzenetet is eleinte mikrofon nélkül mondta el nekünk Zoli, családias volt a hangulat. A legviccesebb jelenet: Fellegi Ádi sapiját ellopja Jakab úr, mire ő (Ádám) eldobja a gitárt, és nekiáll az övéről leoperálni a baseball satyiját, beállítani a helyes méretre, és csak akkor volt hajlandó tovább játszani, amikor újra volt valami a fején. Kb. a szám fele elment eközben. :)

A koncertek alatt a háttérben xBencex legújabb szerzeménye, egy TheSixCuts zászló lógott. Nagyon szép volt! A buli után pár srácot elvittem battai szálláshelyükre, majd próbáltam visszajutni a Csónakházhoz. Elég nehéz volt, találkoztam egy új körforgalommal, ami odafele még nem volt ott! Aztán lassan mi is indultunk haza. A városból alig találtunk ki (ott akartunk kimenni, ahol bejöttünk). Az út igen mókásan telt, minden körforgalomban legalább 2 kört kellett tenni, rengeteg helyen meg kellett állni, mert azt mondták hátulról. :) Na mindegy, jó volt, hajnal fél 4-re végre én is hazaértem.