Punk Portál - 2024. március 29.





 

2003. XII. 25. Mega Pub - Punk karácsony


Írta: R.Á.
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2004. jan. 23. péntek - 10:04

A karácsonyi bejgli elfogyasztása után, ami mellesleg kissé megfeküdte gyomromat, valami könnyedebb szórakozás után kellett nézem eme szent ünnep második napján. Mivel más rendezvény Pesten nem volt felkereshető, és a Prosectura lemezbemutató is meglehetősen érdekelt, így felbátorodva Punkmikulás után ismét a Mega Pubot látogattam meg. A múltkorihoz képest most a megfelelő villamossal érkeztem meg a helyszínre, néhány perccel a meghirdetett kezdés, azaz nyolc óra után.
Ex CostaKoncertterembe érkezésemkor már javában ment az Ex-Costa, azaz „Ádám oldalbordáinak” koncertje. Meglehetősen régen láttam őket, utoljára talán valami Vörös Lyukas buli befejezéseképp. A hely hangzása valahogy sosem az igazi, nem tudom, ez minek tudható be. A lányok mindent beleadtak, és nem is játszottak rosszul. Akkor láttam bemutatkozni az „új” gitárost, Sacit, aki jóval dekoratívabb, mint elődje, Ropcsiról nem is szólva. A demó számait végigjátszották, ha emlékezetem nem csal, és néhány feldolgozás is helyet kapott a repertoárban. A Millencolin gyalázást tőlük még mindig el tudom fogadni :)
PanksapkaA következő két fellépőről összevonva szeretnék írni. Mondatom azt, hogy néhány évvel ezelőtt még nagyon bejött a minimálpunk, de egy ideje elviselni is csak nehezen bírom. A Panksapka és a PunkTum fellépése ebbe a kategóriába tartozik.Punktum A szolnoki négyes előadásában meghallgathattuk a Qss – Kézigránát Kell című nagysikerű számát, a PunkTum pedig szintén egy őspunk feldolgozással is örvendeztette a közönséget. A Panksapka immáron második lemezét adta ki az Auróra Recordsnál. A PunkTumot egyre többször látom véletlenül, de egyre jobban megy el a kedvem miattuk a punk zenétől. Ekkor már várva vártam egykori kedvencemet, az Aurórát. A Szigetes koncertjük végét sikerült csak elcsípnem, így kíváncsi voltam nagyon. Akárki akármit mond, a Válogatás lemez óta megint tetszik a zene amit nyomnak. A Balkán Expressz és a Rezervátum Mélyén szövegileg nem teljesen (mondhatni nem), de a dallamok megfognak sokszor.Auróra Mondjuk a ’88 telén az egyik kedvenc magyar számom. Hangulatos koncertnek indult beindulós számokkal, pogóval. A buli elején azonban két tarajos köpködni kezdte Vigit és a zenekart. Az énekes a lehető legjobb választ adta erre: először normális hangnemben beleszólt a mikrofonba, hogy hagyják abba, mindezek után leugrott a színpadról az egyik srác arcába(!!!). Megérdemelte. Ezek után folytatták tovább a Kifacsart Citrommal. Mintha olyan best-of show-t játszottak volna, hamar véget ért a konci sajnos, egyszerűen elszállt az idő. Vigi mint egy igazi „indián vén punk-rocker” úgy nézett ki, nem értem sokan miért kritizálják, hiszen ha ő nem lenne, akkor nem lenne sem Új Hullám, sem a kiadó. Látom ahogy chaten és fórumokban szidják, mindenki mocskos módon irigy.
ProsecturaA Prosectura lemezbemutató koncertje volt az est főprodukciója. Korábban a szexárdi kakipisi punkzenekar is nagy kedvenc volt, de ma már mosolyogni sem lehet rajtuk. A „Szegény Ember Kézzel Nőz” egyetlen számát tudtam csak meghallgatni, a többinél fizikai fájdalom jelentkezett. Igazi hónaljszagú korong, nem értem miért nem oszlottak még fel, kár erőltetni, ami magától nem megy. Gyakorlatilag szinte az egész zenekar kicserélődött, az utóbbi két interjúban amit adtak, nem árultak el semmi lényegeset a bandáról és egyéb dolgaikról (Taraj, Metal Hammer). Egyszóvalnemtetszett. Teljesen leírtam őket, szerintem végképp kiégtek. A szövegek unalmasak, mert már százszor hallottuk őket, a zene pedig sablonos. A Prosectura polóban feszítő szánalmas (rocker?) basszusgitárosról nem is beszélve…
A hangzáson végig lehetett hallani, hogy mondhatni nem tökéletes, ennek ellenére jó koncert volt. Kevesebben voltak, mint a Punkmikuláson, de azért voltak punkok szépszámma