Punk Portál - 2024. április 19.





 

2003. XII. 6. Mega Pub - Punk Mikulás


Írta: Pornstar&mouret
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2003. dec. 24. szerda - 17:34

Pornstar:

HTMikulás napján a Linka Péter által szervezett Punkmikulás fedőnevű rendezvényt választottam szórakoztatásom helyszíneként. Meglehetősen régen, három évvel ezelőtt voltam itt utoljára, azóta minden megváltozott egy nyári ingyenes punk rendezvény jóvoltából. A színpadot megemelték, és jóval kisebb lett, mint amilyen korábban volt. Odaérkezésemkor, ami kb. fél 9-re tehető, már javában ment a Katéter zenekar koncertje. Alig volt időm beérni a terembe, sürgősen le kellett raknom a kabátomat és magamhoz venni az elmaradhatatlan söradagot. A belepésnél kissé meglepődtem, amikor fémdetektoron kellett áthaladnom – tiszta repülőtér. A Mega Pub közönsége többnyire tizenéves tini punkokból állt, többségük anarchia pólót viselt, amit Junkies felvarrókkal varázsolt még szebbé. Az idősebb korosztály képviselői közül alig véltem felfedezni valakiket, azok is bizonyára elkóborolt apukák lehettek. Nade visszatérve a Katéterhez. Sosem szerettem igazán a zenéjüket, és ez most sem változott meg. Egyszerű bányászpunk. Rasszista ellenes daluk, a Nácigeci szövege meg túlságosan primitív, kíváncsi vagyok rá, mennyire tetszett ez a kopasz, bomber kabátos úriembereknek, akik a koncertre látogattak el.
A tatabányai zenekar után következett a Nimfomán Nimfák nevezetű csajpunk zenekar. Négy tag lépett a színpadra, Siouxsie lehetséges, hogy már nem nimfa többé. Korábban csak egyszer láttam őket, de nem túlságosan fogott meg a zenéjük, mondhatni hamar felejthetőek. Játszottak Sex Pistols feldolgozást, de Tamy rövid szoknyáján kívül semmi sem fogta meg a közönséget.
A Pedros Amigos harmadik lemeze jelent meg a közelmúltban, kár, hogy még semmit sem hallottam róla. Az előző kettő felváltva tartalmaz angol és magyar nyelvű dalokat. A szövegek nem túl bonyolultak és leginkább a semmiről szólnak. Játszották a C.A.F.B. – Nő vagy csak, nő című slágerét. Nem értem, hogy egy zenekarnak három lemezzel a háta mögött, miért kell mások dalaiból élni. Bizonyára erre ők tudják a választ, bár kétlem. A trió nem nyújtott semmi újat a szombati estén, azonban egy hivalkodó tényre fel kell, hogy hívjam mindenki figyelmét. Mogyi, a zenekar énekes/gitárosa harsány kiáltással felszólította a melegeket, hogy takarodjanak haza: rasszista …
PICSAA Hétköznapi Csalódások, azaz a főzenekar játszotta tovább a talpalávalót. Nagyszerűen szórakoztatták a közönséget, a Globalhé lemezbemutatóján. Bár nem túl sok számot játszottak az új korongról. Többnyire a régi dalokat választottak a repertoárból Feriék. A buli elején még karácsonyi ruciban feszítettek, majd ezt letornászták magukról, és a piros világító sipkák a földre kerültek. Közel másfél óra után vonultak le halál fáradtan a pécsi harcosok.
Az este záró produkciójaként keveredett színpadra éjfél közelében a Hatóságilag Tilos. A zenekar mióta kiegészült Kálcival, sokkal jobban nyomja a punk-rockot mint korábban. Elég gyakran lehetett kihallani a két gityó hangját. Játszottak egy új angol nyelvű számot Lolly címmel, ami meglehetősen jól sikerült. Fáradtan vettem a kabátomat és indultam hazafelé a mikulás ünnepségről a Mega-Pubból.


mouret:

Nimfomán NimfákTegnap volt a Punk-Mikulás fedőnevű rendezvény a Mega Pubban és elég fura volt. Egész sokan voltak, volt tini-pogó, földön ücsörgő tarajoslányok, meg vér a mosdóban, ebben semmi különös. Az első produkcióról lemaradtam, a Hatóságilag Tilos pedig elmaradt (mielőtt elindultam haza legalábbis ezt mondta egy szekuritis), szóval marad három zenekar. A Nimfomán Nimfákat most láttam másodszor, szerintem ez most jó volt, különösen a basszus és a dob :). Mondjuk a rikácsolást néha nem kéne erőltetni (l. Kantársadalom). A feldolgozások közül az Aerzte kifejezetten tetszett, a sajátok között is volt egy-két gyöngyszem, csak így tovább, mindenki alapítson a sajátja mellé egy feminista punkzenekart!

Aztán jött a Pedros Amigos, erről picit később.

A PICSA zárta az estét, szerintem nem volt az a nagy lemezbemutató, azért jópár új számot játszottak. A lemezt nem hallottam még, így élőben nem tetszettek különösebben a dalok- de az pozitív, hogy van egy olyan dalszövegíró, aki nem reked meg a szokásos szarakodásnál. Bár lehet, hogy éppen ez a baj: ezekhez a témákhoz már nem nagyon passzol a zene, olyan erőltetettnek tűnik néha. A színpadi show elég egyszerű volt: Megyeri mikulássityakban lötyögve énekel, többiek mikulássityakban állnak egyhelyben, aztán Megyeri megszánja a zenekart, elveszi a sapkákat, lötyög/állnak sapka nélkül. A "slágerekre" (Commandante, Ostoba) ment a pogó, mindenki hülyén ütötte az előtte álló hátát és vicsorgott, nem könnyű a gimnazisták élete. Aztán szépen lehetett hazamenni.

Pedros AmigosPedros Amigos: az első (ha van több) albumot hallottam, aránylag tetszett, a dobos énekel, a szöveg valami gagyi halandzsa, de jól játsszák azt kellemesen gyors, dallamos punkot, amit könnyű szarul játszani. Szóval kíváncsi voltam rájuk. Mikor állogattak befelé, szólt valaki, hogy Nagy-Magyarország matrica van a gitáron, azt hittem vicc, de nem (mondjuk az vicces, hogy vörös-fekete csíkos: l. nemzeti bolsevik párt). A gitáros csókán még divatos kis kovakő/lándzsahegy/Magor-kolbásztartó tarsoly is volt. Különösebben nem zavart senkit. Az egyik szám előtt azt ordította a kis gityós fószer, hogy "mocskos MSZP", hát üvöltse, bár nem tetszett, de én se vagyok egy kimondott Medgyessy-hívő, integettek is a nézők közül páran, hogy fasza.

Aztán besokalltak. Szerintem. A (katasztrofálisan szar magyar szövegű) számok felénél bemondták, hogy "mocskos buzik", "minden mocskos buzi takarodjon haza". A közönségnek mindegy volt, még táncoltak is/kiabáltak is, OK. Biztos lesz aki nem érti, mi a probléma, voltak is már viták a homokosokról, úgyhogy nem is akarom megmondani a frankót, DE:

Ha valakinek ennyi a mondanivalója, az szerintem ne álljon ki a színpadra, hanem húzzon el a kurva anyjába, Vér és Becsületre, MIÉP-re, vagy rázza a picsáját a heteroszexuális székelyek Wass Albi táncházában, de ne csináljon már úgy, hogy ő az igazi punk! Miért az az egyetlen problémája valakinek, hogy mit csinál két felnőtt ember egymással, kényszer nélkül? Miért gyűlöl valaki egy másik embert, akiről nem tud semmit és akivel soha nem is fog találkozni? Ez beteg dolog, amivel minimum pszichiáterhez kellene fordulni (az ilyen arcokról derül ki általában, hogy 10 éves korukig seggbekúrta őket a nagypapi). Nehogy már ez legyen az etalon egy punkbulin, ennyi erővel Fejbőrre is lehet nyomulni.


További fotók a hamarosan induló www.eightball.hu oldalon!