Punk Portál - 2024. április 25.





 

2003. XII. 19-20. Pécs, Stunczorgó - Babkarácsony


Írta: kal0z
Feltöltötte: Titan
Ekkor: 2003. dec. 22. hétfõ - 18:19

Höjj!
Na gyerekek, a Föld második Babkarácsonya baszott jó volt szvsz. Íme a beszámoló:

1. nap

Sikerült kinéznünk azt a vonatot, ami 4 órán át "repül" Pécs felé, úgyhogy elindult a vonat világosban, aztán sötétben ért Pécsre. Eleinte az első osztályú kocsi előterében sörözgettünk, utána beültünk az első osztályra. A vonaton tudtam meg, hogy a Silkworms lemondta a fellépést így mindenki eggyel előrébb került a sörrendben. Mire odaértünk a Stunczorgóba, este 6 lett.

dAMNék kezdtek 8-kor. Ismét hárman vannak, mert kitették Terjack-et a zenekarból, így a szövegek egy részét Sebi énekelte, méghozzá nagyon energikusan. Nekem bejön ez a felállás. Kb. a m0sor közepénél elbaszódott az egyik mikrofonállvány kengyele úgyhogy folytatták tovább egy énekkel. A Pusztulás dalára nekiálltunk "hedbendzselni" a Compact Pleasure-dobos Csabival (a Skandináv Élmetálharcos). Nagyon kevesen voltak, de Kúszóbabék bíztatták a zenekartagokat, hogy majd mindjárt jön a tömeg. Hát nem jött, sőt 2. nap se :-(. Olyan kevesen voltak, hogy Babék nem szedtek belépőt, nehogy azt a kevés embert is elriasszák.

dAMN után viszonylag pontos kezdéssel Ex Costa. Nem mondok semmit, csak azt, hogy majdnem sikerült megfulladnom amikor vokálozni próbáltam saját magamnak...

Costa után a szegedi Keserű Giliszta lépett a színpadra. Továbbra is úgy érzem, hogy mindegyik tag nagyon jól játszik a maga hangszerén (az énekes hangja nem tetszik...) de továbbra sem tetszik maga a zene, úgyhogy leginkább kint ácsorogtam a hidegben.

Az est utolsó zenekara a dunaújvárosi Compact Pleasure volt, ok is hárman voltak, mert a gitáros Dávid, a Rácalmási Rém kilépett a zenekarból és az új gitárost (aki a Dunaújvárosi Rém :-)) még nem sikerült betanítani. Elnyomták a szokásos CP slágereket, amik kicsit furák voltak egy gitárral. Volt egy külön babkarácsonyos számuk, azt ordibáltuk velük rendesen ("Száncsengo, száncsengo, én elmegyek veled, sört iszom majd vodkával a csokis tej helyett...").

Mikor vége lett a bulinak, a CP-s Csabival és a gityós-énekes Gabival, a "menedzserükkel" Bage-val, a dAMN tagságával és a salgótarjáni Reflected zenekar tagjaival elindultunk a Széchenyi térre, a ciszterci rend koleszába, ahol Reflectedék kivételével előre foglaltunk magunknak szobát. Egy "első osztályú" 10 ágyas szobát kaptunk, ahol bőven elfértek volna szegény salgótarjáni srácok, akiket a geci portás elküldött, aztán az éjszakában kóvályogtak éjjel 2-ig. Ócsinak (dAMN dob) mindeközben sikerült megtapasztalnia, hogy a vallásos gimnázium koleszában vicces dolog egy autentikus hipózott Pedofil Papok pólóban, illetve Bad Religion felvarróval a táskáján létezni :-). Miután kiröhögtük magunkat Csabi Metálhemmerjének a "súgd meg nekünk" rovatán, nyugovóra tértünk.

2. nap

Fél kilenc felé ébredtem és rájöttem, hogy tisztálkodni kéne. Lassacskán felébredtek a többiek, és 9-re szépen indulásra készen is álltunk. Leadtuk a kulcsot és megtanakodtuk, hogy micsináljunk a 12.15ös vonat indulásáig, amivel csak a Plezúrék mentek haza. A Király utcában ittunk kávét és ettünk valami húsos sütit, majd miután Zoli (dAMN basszer, ének) elpályázott a 10 valahányas vonat felé, a többiekkel elmentünk a piacra ahol zabáltak kajbászt. Utána újabb megbeszélés: CP-ék fel akartak menni a Misina-tetore, mi meg a sok gitárral, cintokkal stb. valahogy nem akartunk velük menni.

Mikor elmentek a TV-torony felé, az út túloldalán megláttuk Reflectedéket, akiknél szintén kurvasok cucc volt. Elmesélték, milyen éjszakájuk volt: lejárták a lábukat, és végül valami külvárosban találtak egy kolit ahol 9ig alhattak. Végül úgy döntöttünk, beülünk a Papucs nevű kocsmába, és ott maradunk délutánig. Ameddig ők elmennek kajálni, mi hárman Ócsival és Titannal vigyázunk a cuccokra, aztán mi megyünk majd ebédelni. Így is lett, én váltig dicsértem a Papucs drága ám istenifinom boroskóláját :-). Elkezdtünk beszélgetni a salgótarjáni srácokkal, és kiderült, hogy a basszerosuk a netről ismert skatepunksite-os Szatyor, aki - amin ledöbbentem - tizenhét éves lesz márciusban. És a dobosuk, Zsolt sXe gyerek de a legfőbb nagy kedvence az Offspring és a legmegátalkodottabb űberrajongói infókat is vágja. Haver :-)).

Egyszer csak ülünk az asztalunknál, és látom, hogy hajnali fél tizenkettőkor valaki egy szódát és egy Hubit vesz, egyedül. Jobban megnézve az illetőt, hát PaMaCs az, a pécsi irces ismeros. Odaült az asztalunkhoz és alig telt el egy kis idő, ment a második Hubiért, mi meg csak néztünk, hogy mekkora alkesz a srác, hogy bemegy egyedül délelőtt a kocsmába és elkezd hubizni :-)). Végül ő elindult hazafelé és útközben megmutatta nekünk kedvenc pizzériánkat, ahol öccáznál kezdődnek a 32 cm átmérőjű igen stuffos pizzák és úgy általában, egy jó hely, na.

Kaja után vissza a Papucsba, ahol egy idő után alaposan elkezdtünk unatkozni. Délután ötkor felcuccoltunk és elhúztunk vissza a Stunczorgóba, ahol Babék már ott voltak de a nap első zenekara, a Pannon Royal még nem. Kiderült, hogy az atomrokker csapos atomrokker zenéi helyett beüzemelhetünk egy diszkment néhány Deszkás Együttesek Fesztiváljára inkább odaillo zenével, úgyhogy betettük az új Blinket, az új Offspringet, az American Erroristot, még az AFI cd-m is sorra került.

Nyolc óra tájban kezdett a Pannon Royal, amit Reflectedékkel a színpad melletti öltöző ajtajából néztem végig, hogy majd mi leszünk a zsűri és pontozunk. Szatyornak és az énekesüknek, Gergőnek bejött a zene, nekem kevésbé. Szerintem egyhangú volt az egész (főként a dob tűnt annak), bár az tény, hogy zenélni azt tudtak.

Mikor végeztek, lementem a színpad elé és Titannal és Ócsival együtt kíváncsian vártuk a Reflected buliját. Mint azt korábban mondták, ez lesz életük második koncertje, Gergő aggódott, hogy a cigifüst irritálja a torkát és szarul fog menni az éneklés. Mindenesetre beszereltek és kezdtek. Nem vagyok nagy szkétpankos, de kurvajól nyomták a srácok a feldolgozásokat: Blink182 számokat, a NOFX-féle Champs-elysées-t és Murder the governmentet és a (s)Láger rádióból hallott Skorpió szám átdolgozását. A saját számok is ütősek voltak, bár én mindenhonnan hiányoltam a vokálokat. A közönség többi részének is tetszett, volt nagy tombolás az ismertebb számokra, kisebb tombolás a sajátokra és folyamatosan a Skorpiót követelték az arcok. A buli végére Gergő alaposan berekedt, PaMaCs szerint néha a rekedtség miatt nem tudott valamit tisztán kiénekelni, de én nem vettem észre. Összességében a srácok nagyon jó bulit nyomtak, a dAMNes fiúkáknak is bejött láthatólag. Saját bevallás szerint Szatyorék sokszor elbaszták de szerintem ez rajtuk kívül senkinek sem tűnt fel.

Reflected után jött a Flying Backwards, ami nekem továbbra sem tetszik, Titan szerint azonban faszásak voltak. Én inkább kint beszélgettem Pamaccsal és néha hallottam amint valamelyik trombita hamis... Arra emléxem, hogy játszották a Bobot, meg egy pár évvel ezelőtti fiúcsapat egyik számának az átdolgozását. Kint közben elbizniszeltem 2 Ex Costa kitűzőt egy Reflected pólóért :-)

Utánuk következtek vendéglátóink, az Aljas Kúszóbab. Hosszú ideig szereltek, előkerült a hatalmas Marshall láda, a reflektorok. Mikor elkezdték, a kis számú közönségből mindjárt viszonylag sokan elkezdtünk rájuk táncolni. Eljátszották a szokásos számaikat, nyomtuk a Yeti-táncot, ordibáltuk a refréneket, minden. Az Offspring Want you bad c. számának a magyarítását az Ex Costának küldték, hogy sokat gyakorolták és vajon sikerül-e gyorsabban eljátszaniuk, mint nekünk. Sikerült, ők nyertek. Egyelőre :-). Még annyit az AKB-témához, hogy mostanság sokan fikázzák őket, szerintem jó a zenéjük, és jó fejek az arcok bár a mjúzik tényleg nem túl eredeti, és pár dolog amit csinálnak nekem sem túl szimpi. Mindenesetre páran sajnálkozva nézték a pogózókat, a fejüket csóválták, mi meg bulizgattunk, néha röhögtünk egy-egy szófordulaton ("Gedeon bácsi a p*nciturkász"). A buli vége előtt pár számmal bejelentették, hogy vége, leköpték a pilácsot, de nem szedtek szét semmit. Vissza lettek tapsolva aztán még eljátszottak néhány számot, pl. Bringakirály.

Babok után jött az immár babkari-hagyományhoz híven "utolsó csapás" Tres Trogeros! Óóóóje :-)! A Trógereknek már volt aznap egy bulijuk Bonyhádon, és idén nem kezdődtek a hüje beszólások már a szerelés alatt. Az udvaron eközben melegedett a paprikás krumpli, amit a Trógerek kezdése után nem sokkal mi is kimentünk megízlelni. Félő volt, hogy idén nem üt akkorát a 3 tróger, mint tavaly, a legendás maratoni 2 órás koncerten, ugyanis most úgy kezdtek játszani, ahogy egy normális zenekar tenné: a számokat rendesen eljátszották, közöttük a felkonfok a következő szám tartalmát boncolgatták. Időközben fogytak a színpad különböző pontjain lévő söröspoharakból a sörök. Amikor a Piroskás számot játszották (hörögve: "de én nem szeretem a lekváááááárt"), zúztam egy jót. A későbbiek során előkerült az emlékezetes mondat: "A kazi négyszáz, a szopatás ingyenes". Már tudtuk, a Trógerekben nem fogunk csalódni idén sem, de nem ám!

A káosz akkor állt be, amikor a haverjaik kérésére eljátszották az Abalé (??) c. számot. Ekkor Tücsök (AKB dob) beült a dobcucc mögé, és a Trogeros-dobos Atti (nagydarab, kantáros szerelőgatyás faszi) nekiállt énekelni. Mindebből eszméletlen zúzás keletkezett, kábelek húzódtak ki, gitárok hangolódtak el, cin-és mikrofonállványok mozogtak erre-arra, ja és a közönség tombolt. A basszeros, Zoli átadta a basszert a dobosnak, és ő maga elkezdsett hörögni. Eközben az énekes Laci folyamatosan hörgött, sikított és gitározott mindent összevissza. Igen, most mindenki megtapasztalhatja azt az utolérhetetlen Tres Trogeros-féle Babkari-befejezést, ami újradefiniálja a zene fogalmát :-D. Nade hol vagyunk még a befejezéstől?! Az Abalé után kicsit rendbe szedték a színpadot (de nem nagyon) és elnyomták a La Bambát ami kb. hasonlóan hosszú és zúzós volt, mint az előző szám. Ennyi. Rajongó lettem, most már végleg :-). Utána a számlistáról szemezgettek, néhány kevésbé poénos, inkább filozófikus számot rendesen eljátszottak, még a Piroska trilógiát is (Piroska, Nagymama és a Vadász, amit ott helyben impróztak össze!). Nagyjából a kezdés után egy órával a Trogeros-basszerosnak elege lett a dologból és elpakolt. No nembaj, Laci és Atti nyomták tovább, ezúttal már csak imprót. A dobos Atti sokszor felkelt a dobok mögül, már a lábcint is összepakolta, de mindig visszaült és improvizálgattak tovább. A klasszikus tróger-téma, az énekes Laci Unikum-imádata is előkerült, amikor az Unikumról és a sörről kezdtek imprózni, éreztük, a Tres Trogeros utolérhetetlen. Laci bíztatta a dobost, hogy hétfőig simán eljátszogathatnak itt, már csak 20 óra van addig. Egy idő után Atti is megunta a dolgot, ekkor már a Kúszóbab-tagok is ott pakoltak a színpadon, Laci továbbra sem zavartatta magát, inkább témát keresett az iszonyatosan hosszúra nyúlt magánszámához. Páran hátulról beszólongattak neki, mi azonban bíztattuk, hogy most már tényleg elég a bemelegítésből, kezdjék már el a Tres Trogeros koncertet. Ő nem zavartatta magát, változatlanul játszott, míg a színpadon egyre kevesebb lett a cucc. Nagyjából két óra leteltével a Trogeros-rokonság és haverság végleg megelégelte a dolgot és Laci is gyorsan elpakolt, nehogy otthagyják. A Babkarácsony véget ért. Pár stuffot kicipeltünk a Bab-a-kocsihoz, majd gyorsan összeszedtük a saját cuccaikat is mert a Stunci kezdett megtelni a Metálkarácsony után afterpartizni vágyó igen rövid hajú úriemberekkel.

Mike-tól (AKB ének, gitár) megkérdeztem, hogy UGYE lesz jövőre is Babkari, ugye játszik majd rajta a Trogeros ("persze, ők lesznek az elsők, reggel nyolctól délután kettőig") és ugye játszhatunk mi is? Ha nem, akkor közönségként megyek, de nincs az a felsőbb hatalom, ami távol tart engem a 2004-es Babkarácsonytól!

http://damn.punkportal.hu
http://ex_costa.punkportal.hu
http://punk.supergamez.hu/kg
http://compactpleasure.punkportal.hu
http://www.pannonroyal.hu
http://reflected.ini.hu
http://fbw.bazmag.hu
http://www.aljaskuszobab.hu
http://www.trestrogeros.hu

Üdv & Boldog karácsonyt + BUÉK mindenkinek!
kaloz
--