Punk Portál - 2024. március 28.





 

Pannonia Allstars Ska Orchestra 2003


Írta: Dan
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2003. dec. 5. péntek - 14:31

Azt hiszem, a zenekart senkinek nem kell bemutatni, de az illendőség kedvéért következzen néhány szó róluk. Szóval a PASO egy allstar zenekar, ahogy a neve is mutatja. A Kevés (feloszlott), Csizmáskandúr (feloszlott), Meskalin (feloszlott), the Deadbeats, Böiler, E.T. Project zenekarok tagjaiból verbuválódott. Tudtommal eleinte csak örömzenélgetésről volt szó, de aztán komolyabbra fordult a dolog, a zenekar nagyon gyorsan viszonylag népszerű lett, külföldi meghívásokat is kapott, játszott nyáron a környező országokban is. Május 17-én, a bemutatkozó koncerten én is részt vettem, és azóta is nagyon kedvelem a zenekart, és munkásságát.

A most megjelent lemez elvileg a demó kategóriába tartozik, de azon kívül, hogy a zenekar bemutatkozó anyaga, és szerzői kiadásban jelent meg, simán lehetne az első EP, vagy LP is. Az EP a hosszra vonatkozik, a CD-n 8 szám szerepel, hiányoltam is róla pl. a koncerteken is sokszor hallott "cookie-mookie" refrénű művet. Milyen jó együtt üvölteni, hogy kukiiii-mukiii! :) Erre a CD hallgatása közben sajnos nincs lehetőség. A darabszám alapján tehát lehetne az EP kategóriába sorolni a lemezt, de a hossz alapján simán lehet LP is. Közel 43 percnyi tradicionálisnak mondható ska muzsikát élvezhetünk, ha berakjuk a korongot a lejátszóba. A "mondható" arra utal, hogy bár az előirányzott stílus főleg az 1. hullámbeli ska zene, rengeteg más hatás is található benne, KRSA leírása szerint "mindenképp érződik a tradicionális ska-ra, a rocksteady-re való törekvés, de ehhez fűszerként ott van a reggae, a 2tone is (jócskán), valamint a jazz és egy kis egyéb karibi íz is". A 2tone-t kiemelném, a pörgősebb számok nagyon tetszenek, nem tett rosszat ez a hatás.

BorítóBorító egyszerű, és szép, illik a stílushoz. Fekete-fehér, igényes nyomdai munka. Belül képes zenekar-bemutatást találunk, és egy csoportképet. Teljesen jó, de Lipi tök idiótán néz ki rajta szerintem. :) Szövegkönyvet tehát nem kapunk, ehhez el kell látogatni a honlapjukra, egy számon kívül az összes CD-n szereplő szöveg elolvasható. Érdemes átolvasni, mit is hallunk. Magyarul és angolul szólnak hozzánk, a nyelvet számon belül is keverik, az angol részek hagyományos jamaikai nyelvezettel és kiejtéssel hangzanak el, ezek KRSA érdemei. Arra kíváncsi lennék, nyelvileg minden stimmel-e. A zenekar nevét viselő szám leginkább a rasszizmus ellen szól, ami ebben a stílusban kötelezőnek mondható. A továbbiakban különböző témák kerülnek elő, napjaink háborús és robbantgatással teli napjairól szól a The world has gone mad, vallási témájú a Jahdgement (hogyan értelmezhető Jah egy magyar ember számára, a zenekartagok hozzáállása is különböző ebben a témában, ahogy azt koncerteken mondani szokták), hallhatunk egy szerelmi csalódásról a Bemegyek a városba című opuszban, tréfásabb vizekre eveznek a Lehettem volna, és a Juhászképzőről már ismert Gagarin szerzeményekben. Bár a PASO szerintem leginkább zene központú, sikerült a szövegekben a sablon témákon túllépni, ami a ska-ban viszonylag ritka.

A zenekar egyik legnagyobb erőssége a három énekes, akik három különböző stílust képviselnek. Jani a rekedtes skinhead hangzást hozza, KRSA a raggát, Vera pedig az igazi női dallamokat. A Babylonban előadott szólója egyszerűen fenomenális, nagyon jóóó. :) Mindhárman gyakran egészítik ki a szövegeket halandzsa részekkel, aminek a legnagyobb előnye, hogy mindenki tudja üvölteni a koncerteken, könnyen megtanulhatók. :) A második erősség a két fúvós, nagyon profi, amit csinálnak, tökéletesen illik a többiek játékához, plusz a szóló részekben megmutatják, mit tudnak. Nem igazán lehet leírni, hogy is szól az egész, meg kell hallgatni! Igazi ska témák, fülbemászó dallamok, ami még másnap is megy az ember fejében. Változatos, egyáltalán nem unalmasak a hosszú számok, különböző témák váltogatják egymást, és csak úgy száll az idő, fel sem tűnik, hogy egy 8 perces számot hallgattunk végig. Szóval egyszerűen jó az egész. És mindezt élőben is tudják produkálni, ami nagyon fontos.

Mindenkinek ajánlom a lemezt, de ezt szerintem le se kell írnom, mert aki ismeri a PASO-t, és szereti a ska-t, az úgyis beszerzi, a megrögzött metalcore fanatikusok meg el sem olvasták ezt a cikket... :)

http://pannoniaallstars.zenesznet.com/