Punk Portál - 2024. március 28.





 

Csirkepogó - Csirkefalatok Demó


Írta: Dan
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2003. nov. 18. kedd - 12:19

Nagy várakozással hoztam haza a Csirkepogó zenekar bemutatkozó anyagát. Aztán az igazat megvallva kicsit lelombozódtam. Egy kicsit többet vártam. Ez a lemez egy igazi demó. (Ezt mindenki értse, ahogy akarja. :)

BorítóA borító teljesen minimál. Ennyire minimált még nem is láttam. :) Ott van például a Smafu papírtokja, de az legalább rendesen össze van ragasztva, ez majd szétesik. :) A borító egyik oldalán egy csirke látható (lásd mellékelt ábra), Kipu alkotta, az Ex Costából. A hátoldalon kézzel írott számlistát olvashatunk, sajnos nagyon pixelesre sikerült. Erre azért lehetne figyelni. Vagy direkt ilyen? Jobb oldalon Matyipotter látható a zenekarból enyhén szólva hiányos öltözékben. :) A CD-re is egy csirke van szitázva, még minimálabb, mint a borítón lévő. A szövegkönyv fénymásolásnál kicsit elcsúszott, a sorok elejéről hiányzik 1-2 betű. Meg azért ilyenekre is lehetne figyelni, hogy egy szám címe ne kerüljön már az előző oszlop aljára.

A demó 5+1 számot tartalmaz. A hangzás nem a legtutibb, nem tudom, mi lehetett a gáz, manapság már a házi felvételek is jobban szólnak. (Lehet, hogy ez is az?) Zeneileg a Smafu jutott először eszembe, egyértelmű még szerintem az FRL és a Prosectura hatása. Az egész hangzása néhol az Érdekfeszület albumára emlékeztetett. Az 5 számból 4 a "tréfás" kategóriába tartozik. Az ötletesebbek közé sorolnám a meztelencsigák nudistastandos élményeit bemutató művet, és a Nincs semmi baj! című totál értelmetlen, Prosecturát idéző számot. A faszverésről (már bocs), és a zenekart, mint fiúbandát bemutató alkotásról az a véleményem, hogy enyhén elcsépelt témák már. Komolyabb hangvételű az Ez a világ rendben, igazi punkos, odamondós, mindenki-kapja-be stílus, persze egy kis Csirkepogó ízzel (idiótasággal:) fűszerezve. A szövegek néhol már fájóan bénák (gondolom direkt), itt-ott viszont sziporkázóan tréfásak.

Az énekdallam teljes mértékben egyedi, szerintem egy énektanár elsírná magát, ha meghallaná. Néha annyira hamis, hogy már nekem is feltűnik, pedig én tényleg nem értek hozzá. :) A gitárdallamokkal viszont meg voltam elégedve, viszonylag változatos (lassabb, gyorsabb részek, ska-szerű elemek), fülbemászó.

A bónusz nóta egy feldolgozás, hogy kitől, nem fedem fel, nehogy bepereljék a zenekart. Annyit azt hiszem elárulhatok, hogy gyermekkorunk egyik slágeréről van szó, eredeti szöveggel. Már jó rég nem hallottam, könny csillogott szemem sarkában, mikor hallgattam, előtörtek a régi emlékek. :) De tényleg jól sikerült, vannak benne "csordavokálok" is, és egy kis meglepi betét, ezért külön dicséret jár!

Összességében annyit, hogy élőben jobban tetszett a zenekar produkciója, és a honlapon is olvastam már ötletesebb szövegeket. Tehát reménykedhetünk, hogy a következő már sokkal jobb lesz. Ez se rossz, de még bőven van hova fejlődni.

A lemez teljes anyaga (kivéve a bónuszt) hamarosan letölthető a zenekar honlapjáról, de természetesen meg is vásárolható (támogassuk a zenekart!) a Nemartban, és a PunkPortál shop-ban.

http://csirkepogo.punkportal.hu