Punk Portál - 2024. április 26.





 

2003. augusztus 1-2. - Lengyelország, Zary, Przystanek woodstock


Írta: Błazej
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2003. okt. 28. kedd - 14:58

Igaz,hogy már lassan egy hónapja történt az eset,de most van csak időm beszámolót írni. /Plusz egy pár hónap, mire én kiraktam a Portálra... - Dan/ Sajnos már nem mindenre emléxem pontosan,de azért megpróbálom.

Nos, akkor egy kis előzmény:

Adott egy ürge, aki gyűjtést szervezett egyik évben (9 éve először) és utána a nyáron amúgy "köszönetképpen" szervezett egy fesztivált, ahol zenekarok ingyen játszottak ezért (ma már 100 Złotyt kapnak fejenként - kb. 6000 Ft) és mivel ez hála buli volt az adományokért, ingyenes volt a móka.
Aztán következő évben is lett gyűjtés is, fesztivál is. Idén már 9. alkalommal. A fesztivál azóta akkora lett,hogy idén 300 000 ember volt ott.A múlt évi buli nagyobb volt, akkor fellépett a Hosen is, akkor több mint 500 000 ember volt (persze belépő nincs,tehát ez nem igazolt adat).

A fesztiválról először ex-barátnőmtől hallottam, aki Zaryban lakik (ott van a fesztivál). Aztán néztem róla filmet, és eldöntöttem alig egy éve,hogy ezt megnézem. És az álom valóra is vált.

Krakówba mentem Pestről, mert két barátom oda ment kirándulni, és gondoltam, jobb velük utazni. Krakowból pedig különvonat vitte az embereket a fesztiválra. 70% kedvezmény volt a jegyre mindenkinek, így nekem is. Egy nappal korábban, tehát július utolsó napján indultam, remélve, hogy jobb lesz így. Nos, először azt hittem,hogy ez egy rossz döntés volt. A vonat Krakówból indult, de már ott megtelt a 10 kétemeletes vagon emberekkel. Annyira,hogy nekem már csak a lépcsőn jutott hely (fél órával indulás előtt). Mint később megtudtam, másnap még roszabb volt a helyzet. A vonaton már sínen voltunk (szó szerint), teli volt emberekkel, mozdulni sem nagyon lehetett. Hamar összehaverkodtam pár emberrel. És ahogy illik, inni kezdtünk. Én adtam a házibort meg az unicumot, ők meg a sört meg a vodkát. A vonat minden szar kis állomáson megállt, hogy felvegyen embereket, nem tudom, hogy hova fértek be. Wrocławnál tettek hozzá még 2 vagont, de az sem sokat segített. Szó mi szó, a 8 órás vonatozás végére segg részeg voltam. De nem csak én! Aztán Zary! Végre! Majd elfelejtettem! A vagonokban zárva volt minden ablak, ez a nyári 40 fokban nem volt túl kényelmes, így az összes vagon összes ablaka ki lett törve. Eléggé durva volt. Mint pár napja két lengyel stoppostól megtudtam, lehet, hogy jövőre nem lesz fesztivál, mert nagyon el lettek használva a vagonok, de Olek barátom azt mondja,hogy minden évben ez van. Nah! Szóval Zary! Leszálltam a vonatról, mint kiderült, nem kellett volna, de még időben visszaszáltam rá. Így megspóroltam 8 km gyalogolást.

Aztán az ideiglenes állomáson már vártak volt barátnőm, meg a két barátnője. Volt barátnőm lelépett eléggé hamar, de a barátnői jötek velem. Aztán sátorállítás, meg ilyenek. Éjszaka, részegen. A két csaj próbált segíteni, de ők is eléggé részegek voltak... Mókás volt. Egyébként állati jó helyre tettük a sátrat! Mákom volt.

No, állt a sátor, meg minden. Irány a sör! Meglepetés! Egy, azaz egy féle sör van, és csak egy helyen lehet kapni, igaz ott vagy 100m hosszan csapolták, de mindig hosszú sor volt. Azért volt egy jó dolog is! A sör 2,50 (150Ft) és ez nem a csapolt, hanem a dobozos sör! Szóval ittunk tovább, meg ilyenek. Találkoztam sok zary-i emberrel, akiket már fél éve nem láttam, így volt ok az ivásra, meg a mókára. Egyébként zene is volt egy csomó helyről magnóból, meg ilyenekről ment a zene, volt pogó is, meg minden ami kell.

Hajnalban a sátramba keveredtem, aztán alvás. Reggel kelés. A sátram mellett egyébként a Skampararas haverjai sátraztak.

Az egész délelőtt eléggé unalmas volt, és mivel a buli egy nagy réten van, nincs egy deka árnyék sem. Viszont még egy érdekes dolog tűnt fel. Mindenki gyűjtötte a szemetet. Műanyagpohár, műanyag üveg, sörösdoboz. Mint megtudtam, a fesztivál alatt vissza lehetett váltani őket a rendezőknél. Így egész nagy volt a rend. Az első program a krisnásoknál volt, megnéztem, érdekes volt. Aztán irány a kis színpad. Ott már készült egy metál banda. Hangoltak, meg minden. Systemre beálltak, aztán lementek, és feljött egy másik zenekar, akik elkezdtek koncertezni. Nem volt bészesük. Egyébként reggaet nyomtak, meg hasonló saját számokat, eléggé szarul. Aztán jött a metal banda. Állati jó volt, tényleg eléggé System jellegű volt az egész, néha metal, néha dallamos zúzás, tetszett!

Aztán nagyszínpad, mert ott már kezdett is egy lengyel reggae banda. Unalmas volt, nagyon. Egyébként sem szeretem annyira a reggae-t, de így, hogy nem is ismertem a számokat, meg főleg lengyelül ment, végképp unalmas volt. Aztán a második zenekart már ismertem. Cała Góra Barwinków. Kicsit reggeas, de egyébként állat ska zenét nyomnak, és szerencsére a koncerten főleg ezt játszották. Volt ráadás is, Message to you Rudy! Őrjöngés, meg halál. Itt jegyzem meg, nincsenek securicsik, meg semmi ilyen. Van peace orders vagy mik, akik eü feladatokat látnak csak el szinte. A fesztivál mint írtam, egy réten van, egy út választja el a várostól. Az út fesztivál felőli részére nem mehet be a rendőrség. A fesztivál területén elkerítve árnyékos helyen van pár rendfenntartó, akiket csak akkor vetnek be, ha verekedés van. Egyébkén ők sem secusok hanem a lengyel hadsereg ejtőernyősei... Durván néztek ki.

Vissza a koncertekre. Estig nem igazán volt semmi jó banda, megnéztem, de többségük unalmas volt, sajnos múlt évben tényleg sokkal jobb volt a felhozatal. Aztán estefelé jött egy számomra ismeretlen lengyel punkbanda. Tiszta Blink jellegű volt, ugyan az a majomkodás, meg pózolás, de ennek ellenére eléggé jó volt. Sajnos a nevüket nem jegyeztem meg, bocs.

Itt meg köllött szakítanom a bulit, mert Olek akkor érkezett meg, és vele mentem a hugát keresni (a volt barátnőm), de inkább söröztünk fél órányi keresés után.

A következő zenekar a Sweet noise. Ők Lengyelben az egyik sztár rockbanda ilyen nu metál noise, meg minden. Szerintem a zene annyira nem rossz, viszont a szövegek nagyon gázosak! Szerencsére lengyelül vannak, így annyira nem zavaró, ha nem érted. Az egész banda arról szól, hogy ők aztán nem a pénzért, meg ők törődnek veled, de más mindneki meglop,de közben ők is baszott gazdagok a zenélésből. Gáz.

Elsejére kb. ez volt a felhozatal. Elmentem még a kisszínpadhoz is, de ott valami ukrán népzenészek voltak, kihagytam. Sweet noise után egy reggae banda jött megint, de addigra kurva álmos voltam.

A második nap délelőttjén végre találtam magyart! Igaz krisnás volt, és nem a buli végett jött, de magyar magyar. Egyébként direkt magyar feliratos polókban mászkáltam, hogy ha van magyar, akkor az megismerjen, de nem volt. Ja, igen! A fesztiválon nagyon menő, ha van zászlód. Voltak csehek, ukránok, szlovákok, lengyelek, hollandok (akinek volt zászlója). Volt japán, meg kanadai zászló is, feltételezem, ők nem onnan jöttek. (A japán zászlón még a napnak a sugarai is rajta voltak az meg bíz régi.) Meg volt valami afrikai is, megnéztem őket, de fehérek voltak, szóval átverés... Bántam, hogy nekem nem volt egy trikolorom, de azért túléltem valahogy. Délelőtt elmentem boltba, de rájöttem, hogy felesleges volt, mert minden, nem csak a sör volt olcsóbb a fesztiválon. Annyi előnye volt, hogy tudtam tejet venni, meg ilyeneket, mert az nem volt kapható a fesztivál területén. Meg találkoztam volt barátnőm anyukájával, aki meghívott másnap reggelire. (Ez marha jó volt, mert tudtam fürdeni is, meg ilyenek.) A koncertek kicsit összemosódnak, mert eléggé egyforma metal bandák voltak. Aztán jött egy kanadai(?)/amerikai(?) banda nagyon jó hcpunk zenét nyomtak! A nevüket nem tudom,de meg fogom szerezni, mert állati jó volt. A végén vissza lettek tapsolva, nyomtak egy Ramones-t, meg még egy feldolgozást. Addigra már szinte szakadt az eső, de senkit sem zavart! Jött a Jam (a lengyel Jam), ők az ottani Bikini! Nagyon jó bulit csináltak, sajnos a szövegeket nem, de a zenét ismertem.Jó buli volt. A végére elállt az eső. Utána, ha jól emlékszem, jött valami nagy szünet, és utána akiket nagyon vártam: Acid Drikers (ők talán az ottani Tankcsapda), már sokszor hallottam őket,de élőben soha,pedig kétszer is játszottak, mikor Lengyelországban voltam, de mindig elmaradt. Életem csalódása volt. 4 szám után rájöttem, hogy ez szar! Nagyon nem tetszett, azokat a számokat, amiket szerettem, nem is
játszották, csak olyat, amit nem ismertem, biztos új album. Elmentem aludni, tekintve,hogy megint ittas voltam, meg hajnali 3 volt. De nem tudtam aludni, dumáltam egy csomó emberrel. Többek között egy szervezőféleséggel. Örült, hogy magyar vagyok, és mondta, hogy jó lenne, ha játszanának magyar zenekarok... Szóval érdemes lenne próbálkozni kijutni pár bandának. Közben egy ragga/ska banda nyomta a muzsikát. Egész jó volt...mondjuk múlt évben a szinfónikusok jobban tetszett.

Aztán szunya, reggel 8 kor kelés, pakolás. Aztán irány az állomás (ott lakik volt barátnőm). Az állomás teli emberekkel. Ja igen! Zary egy 40 000 fős város. El lehet képzelni, hogy hogy nézett ki az állomás. Meleg reggeli várt, meg tusolhattam. Jó volt. Szerencsémre(?) nem kellett vonattal mennem, mert egy ismerősöm elvitt Skodával Wrocławig, és onnan vonattal tovább. Ezzel annyi gond volt, hogy a Skodát útközben szereltük egy órát, így minden vonatot lekéstem, másnap hajnalban tudtam csak Wrocławból Krakówba menni, ahol a haverjaim vártak volna, de nem vártak,hanem hazajöttek. Jah még egy élmény! Wrocław és Zary között mentünk azon az autópályán, amit még a németek építettek! 4szer nagyobb ország, 230km autópálya, ebből 110km-t a németek csináltak úgy 1940 környékén. Tréfás.

Most akkor még pár dolog. A kaja is olcsó volt. Volt minden, ami kell, kivéve értékmegőrzőt. Lehetett venni polót, kitűzőt, kazit, meg mindent, amit akartál. Többek között maszkot, hogy ne nyelj annyi port. Egyik legnagyobb móka, mikor tűzoltókocsikkal locsolják a bandát (nem, nem tömegoszlatás). Egyébként marha jó, hogy azt csinálsz, amit akarsz, nem kötnek beléd a securitysok. Wc viszont kevés van, és a nyári melegben megült a wc- meg a húgyszag, öléggé durván. Csap meg szinte nulla, egy rohadt fogmosásért fél órát álltam sorba. A csapok mellett meg tökig érő sár, amiben persze egész nap ment a fetrengés, meg a sárcsata. A fesztiválra négyen nem értek oda, a fesztivál alatt meg, ha jól tudom 2 ember halt meg. Mind a ketten 60 év körüli hölgyek... Nekem meg begyulladt a fülem. Kb. ennyi lenne.

Remélem, hogy jövőre már nem én leszek az egyetlen magyar!

Ui.:Bocs ha hosszú lett, de kihagytam egy csomó mindent, és még így is.