Punk Portál - 2024. április 25.





 

Gimme 5 - She


Írta: Dan
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2003. okt. 5. vasárnap - 21:04

A Venera koncerten a Kultiplexben kaptam egy CD-t a Social Free Face zenekar dobosától, egy vadiúj zenekar bemutatkozó anyaga ez. A tagokról és a zenekar történetéről szinte semmit nem tudok, szóval inkább térjünk át a lemez elemzésére!

Kezdjük a külcsínnel! Az album magánkiadásban jelent meg (nem látok rajta semmilyen kiadóra utaló jelzést), nagyon szépen meg van csinálva a borító. A címnek megfelelően egy hölgy (annyit talán elárulhatok, hogy az egyik tag rokona) felsőteste látható fürdőruhában, a tokot megfordítva a hátát is megtekinthetjük. :) A borító tartalmazza az angol nyelvű szövegeket, és egy csoportképet. Mindez nyomdai kivitelben.

És ha már a szövegekről volt szó: itt is csak a címre tudok utalni, viszonylag sok szám szól a lányokról, és a velük járó összes problémáról, negatív élményekről. Csalódások, hazugságok, egy adag "fuck you", a címadó számban az egykori imádottat egyszerűen lekurvázza a szerző. :) A nem csajos témák főleg a mindennapi élet kérdéseit feszegetik. Szó esik a színtérről, és annak fontosságáról az ember életében, a kisvárosi életről, hallhatunk egy vasárnapi punnyadásról is. Megkapják a magukét a TV-ben pózoló csillivilli deszkás "punkok" is. Ebből a számból egy rövid idézet:
"I'm the same on stage and
I'm the same in life"
Na, ez szerintem is nagyon fontos. Ami kissé zavaró, hogy az angol nyelvet nem űzi túl magas szinten a szövegek szerzője szerintem, én néhány dolgot másképp fogalmaztam volna (persze, úgy nem jönnek ki a rímek).

A zene viszont nem áll annyira messze a szidott punkerektől, persze nincs ezzel semmi baj, nem hiszem, hogy a Gimme5 az MTV-n fog pózolni a jövőben. Nem akarok stílust meghatározni, de talán leginkább a skatepunk illik rá, dallamos, esetenként akár emos részekkel (ha már a csajok miatt sírunk, ez érthető :). Lassabb, és nagyon pörgős számok is megtalálhatóak a lemezen. Amik eszembe jutottak: NOFX, Lagwagon, és társaik. De valamennyire egyedi is az egész, szóval nem mondanám koppintásnak a dolgot. Persze sok olyan elem hallható, amit már sokan eljátszottak előttük. Az hallatszik, hogy nem most kezdtek el zenélni az előadók, a tudással semmi baj nincs, szól is elég jól a lemez. Az énekhang nem rossz (ha jól tudom, a lemez óta bevettek egy új énekest), de az angol kiejtés nem az igazi, néhol totál helytelen a kiejtés, engem ez sajna zavar. A vasárnapi otthon döglésről szóló számban (Sundays) egy hölgy hangja is felcsendül, na, az tökéletes. Az ugyancsak már kiemelt We're not that punks-ban pedig egy rövid ska betétet is hallhatunk, elég profin szól az egész. Informátorom szerint a No Matters zenekarral is van kapcsolata a Gimme5-nak, szóval nem meglepő a ska elem.

Egyesével nem fogom elemezni a számokat (tök felesleges), de azért a kedvencemet kiemelem. Ez pediglen a Fast true melodies névre hallgat. Óraketyegéssel, és dobozhangzással kezdődik, ezzel az élet múlására emlékeztet, innen már kitalálható, hogy egy jó kis emocionális számról van szó. Egyébként a lemezen itt-ott egyéb effektek, kisebb bejátszások is találhatóak, szerintem jól illenek az egészbe. Szóval elég szimpi a szám szövege is, a lényege kb. az, hogy nem érdekel semmi, csak megyek az utcán, és hallgatom a zenét. Szóba kerülnek a barátok is, mint egy ugyancsak fontos elem életünkben.

Bonuszként a She akusztikus, instrumentális verzióját hallgathatjuk meg vonósokkal. Eleinte komolynak tűnik a dolog, de amikor előkerül a láncfűrész, és a lányka visongani kezd, akkor sejteni lehet, hogy ezt csak poénnak szánták.

Összességében: nekem tetszik a lemez, mondhatjuk a zenekarra, hogy "új reménység". :) Már csak pár fellépés kell, és könnyen ismertté válhatnak. Az első lehetőség október 10-én lesz a Vörös Yukban, a Nem Mind-1, Falcongate, Insistence, Másképp csapatok mellett erősítik a mezőnyt. Menjen mindenki, és rajongjon erőteljesen, szerintem érdemes lesz figyelni a Gimme5-ra!