Punk Portál - 2024. április 19.





 

Speak Up!: Screaming slogans, breaking the windows, following false heroes


Írta: Robit
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2003. okt. 1. szerda - 17:26

A következőkben a szombathelyi Speak Up! zenekar legújabb albumáról olvashattok egy beszámolót, de előbb egy kis töri!
BorítóA Speak Up! első hanghordozóját még United Side néven adta ki 1997-ben. Ezen a demón mára már klasszikusnak mondható számok szerepelnek. Az első albumuk már egy kiadónál jött ki A mi oldalunk címen, de a kiadó miatt nevet kellett változtatniuk, így lett United Side-ból Speak Up! a zenekar neve. Jelen voltak a Savaria Colonia HardCore fénykorában és azóta is szép csendben írják a lemezeket. Speak Up! néven az első kiadványuk a Play Fast című album volt (ami split kazettán a Human Error zenekarral közösen adtak ki), majd Today is the perfect day címmel jött a második album.
És akkor most a harmadik albumról fogok írni.
A CD címe nagyon hosszú (de jó!), viszont ezt nem lehet elmondani az albumról (11 perc). Bár szerintem inkább legyen rövidebb egy cd és inkább ne legyenek rajta töltelék számok. A borító egyszerű, de szép, igényes, fekete/fehér/piros színben pompázik. Nagyon tetszik a képregényes grafikája!
Most pedig a belcsinről essék szó. A CD-n 6 szám van. A zenészek nagyon jól játszanak, kiemelném a dobost akinek a játéka nagyon tetszik! A zene oldschool hardcore, de nem az a tekerős gyors, mint mondjuk a Hold X True, hanem több leállással, felvezetéssel, "ugrálós" résszel és kevesebb gitárszólóval (sőt nincs is :-). A szövegek több dolgot is kritizálnak. A 6 szám közül nekem a kedvencem a 2., 4. és az utolsó szám.
Az Angry Kid (well dressed) azokról az emberekről szól akiknek megvan mindenük, megvannak az anyagi javaik, de a lelkük üres (Nice clothes, good shoes - But that's it). Ráadásul mi még idegesítjük őket a zenénkkel, a mondanivalónkkal, és ez megerősít minket abban, hogy helyes úton járunk (Your hate justifies our path is right). Középtempós dob-basszussal kezdődik és végül is a szám ilyen végig, de lehet rá ropni koncerteken. Engem a szövege fogott meg inkább.
A 4. dal a One drink closer... címet viseli. Ez a szám az alkoholról szól ezáltal van egy kis bulizós feelingje is. A szövege arról szól, hogy milyen hatással vannak a piák a társadalomra. Ugyebár mindenki berúg szombat este, aztán részegen elkezd zúzni, jelszavakat üvöltve kirakatokat betörni (Screaming slogans - breaking the windows), és ilyenkor azt hiszi magáról, hogy ő a nagy lázadó (akinek nem inge...). Én személy szerint ezúton küldeném ezt a számot a sok részeges punknak, és felhívni a figyelmüket arra, hogy az ember nem attól punk, hogy tör, zúz részegen.
És végül a Once upon a time... című számot emelném ki, mivel ez egy számomra fontos dologról, a barátságról szól. United Side néven már volt egy számuk ami ezzel foglalkozik (Barát). Itt arról van szó, hogy milyen hatással van két barátra az ha mondjuk az egyik megváltozik (Once he was my strength, but now that good man is missing). Felhívja a figyelmet arra, hogy ebben a világban szükség van egy barátra.
Összességében ez egy jó CD és ajánlom mindenkinek, aki szereti az oldschool hardcore-t, annak is a hagyományosabb fajtáját. Igaz nekem is többször meg kellett hallgatnom, hogy bejöjjön az énekes Berci hangja. A szövegek jók annak ellenére, hogy nekem nem mondanak semmi új dolgot és a hangzással sincs baj.

Contact:
speak4info@freemail.hu
06-30-2889210
www.nemart.hu