Punk Portál - 2024. március 29.





 

Fürgerókalábak - Katasztróka


Írta: Dan
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2003. aug. 17. vasárnap - 22:37

Blamázstól kaptam egy CD-t a Szigeten, hogy írjak már valami lehúzót róluk. Úgyhogy most írok.

Kezdjük egy történelmi visszatekintéssel. Ezt már leírtam az idei Sziget beszámolóban is, csak ott egy évet tévedtem. Most utánanéztem a dolgoknak, 1997. augusztus 21-én láttam először a zenekart, a Sziget fesztiválon, a Wanted színpadon hajnal 4-kor. Írtam is róla koncertbeszámolót a Rozsdaszín Párduc fanzine-ba. Szóval aznap hajnalban fan lettem. Később sikerült átvennem az első demót, és fanatikusként hallgattam a számokat. Jópár év után jött a Rókamóka, egy eredeti kazetta boldog tulajdonosa lettem, elég sokat hallgattam az albumot, jártam a koncertekre, pogóztam, boldogan énekeltem az idióta szövegeket.

Eltelt 4 év, és itt az új lemez, a Katasztróka. Valószínűleg én nőttem ki az FRL-t, mert ettől a lemeztől már nem ájultam el.

Menjünk sorban, ahogy illik! A borító szép, és szerintem ötletes is. Azt mondjuk nem tudom, miért nem tudták normális vastagságú tokba rakni a lemezt, egy 12 számos album már nem tartozik a maxi kategóriába. Vagy talán a számok hosszúságára utal ez? A kiadó az Edge Records, ami egy Metal Hammer közeli dolog. Jobb a magánkiadás, vagy egy undergroundabb kiadó (mittomén pl. Nemart), de gondolom így a terjesztést sokkal könnyebb volt megoldani, állítólag toplistás az album az eladások alapján. A tagok "nevei", és a róluk készült fotók jól sikerültek, az látszik, hogy hülye ötletekből még nem fogytak ki.

Ez már kevésbé mondható el a szövegekről. Azon gondolkoztam, hogy a nulla mondanivalójú zenéket nem illene lefikáznom, mert a ska zenekarok nagy része is a nagy semmiről énekel, mégis szeretem őket. Azért talán a punkban nem ártana néhány értelmesebb szöveget is írni. De ha már ez a debil-core stíl az irány, akkor legyen fantáziadús a dolog! Talán azért tetszettek jobban az előző albumok, mert egyediek voltak, fantáziadúsak. Az új számok között viszont több szerintem eléggé erőltetett darab van. 4 év után már biztos szorított az idő, alkotni kellett valamit gyorsan. Vannak szokásos baszós-szopós-pöcs-pina számok (Britni Szpírsz, Vákuum, Stuka), amiket elvileg most már abbahagynak, erről szól a Végetér a... című darab. Viccesek ezek is, csak kicsit unalmas tényleg. A pudingról, meg az éhezéstől elpusztult kisegérről szóló nóták szerintem már nagyon erőltetettek. Ötletesebb a mobiltelefon-függőségről szóló Mobil, mondjuk már ezt a témát is feldolgozták páran tudtommal. Előkerülnek még a szokásos gúny-számok, hallhatunk blues-fikázást, a négysoros szöveg legalább tényleg vicces, metál-paródiát (remélem, viccnek szánták :), és a vegetáriánusok is sorra kerülnek a Gyagyás vegás című opuszban. A Magyar Taraj legutóbbi számából meglepve értesülhettünk, hogy a szövegíró Blamázs is egy ilyen gyagyás vegás valójában. Ez kicsit emlékeztet Fat Mikire, aki annakidején rendesen szidta a növényevőket, aztán maga is eme életforma mellett kötött ki. Persze erről a témáról is írtak már sokan, pl. a Reel Big Fish, vagy itt van a legfrissebb (szerintem sokkal fantáziadúsabb) darab, a Csók és könny Pacalhimnusz című száma. A rímek itt-ott nagyon jól sikerültek, de azért találni néhány fájóan bénát. (Mondjuk az se baj, ha nincs egy szövegben rím, lásd pl. Dead Kennedys.)

Asszem a szöveget fikáztam eleget, térjünk át a zenére! Dobgép helyett a koncertekről már ismert élő dobos játszik, elég jól nyomja, mondjuk nem értek hozzá. A hangzás teljesen rendben van. Összességében a számok tök ugyanolyanok, mint az előző lemezen, persze van pár kivétel. Az eddig nem említett Cseresznyepaprika zeneileg nagyon bejön, a témaválasztás (az erős paprika kétszer csíp) végül is mondható egyedinek. Blues-t se sokat hallottunk eddig punkosan. A metál paródia nem tetszik, nem eléggé durva (najó a hörgés nem rossz, de szerintem van benne valami számítógépes trükközés), viszont a háttérben hallható orgona nem rossz. Jó még a Végetér a..., és a Mobil zenéje.

Most pedig dobjuk be a CD-t a számítógépünkbe! Mivel az audio rész elég rövid, jó sok hely maradt a bónusznak. Szép igényes html oldal fogad minket sok hasznos kiegészítővel. Egy nagy rakat a honlapról már megszokott elborult képet találunk a tagokról és haverjaikról. A videó szekcióban megnézhetjük a Dezső a menő klippjét, ami sejtésem szerint nem éppen tegnap készült, és egy 15 perces házimozit a zenekar életéről. Nem gyenge, ezek a csávók tényleg nem normálisak. Jókat röhögtem rajta, de a Bandi műtétét bemutató résznél majdnem leájultam a monitor elől. Megtalálhatók még a dalszövegek, a Róka 'n' Roll demó anyaga mp3-ban (sajnos csak 128 kbit/s), és 3 bónusz szám.

Na, kb. ennyi. Jól meg van csinálva a lemez, a fanatikusoknak kötelező. Mivel Blamázs is olvassa ezt, nem mertem több rosszat írni róla. :)


Linkek:
www.furgerokalabak.hu

Csabeeka kritikája a Skatepunk Site-on.

Axel kritikája a Punkfórumon