Punk Portál - 2024. április 26.





 

Die Toten Hosen


Írta: Feca
Feltöltötte: Feca
Ekkor: 2001. jún. 18. hétfõ - 16:21

A Toten Hosen-ről
A zenekar Düsseldorf-ba való és 1982-ben alakult, azaz egyesült az akkori ZK és CKF nevű bandákból. Nevük magyarra fordítva impotensek-et jelent. Azon kevés punkcsapatok közé tartoznak akik a kezdetektől a mai napig töretlenül nyomják a klasszikus punkot méghozzá úgy, hogy nem ismétlik önmagukat. Ebben nagy szerepe van az igen változatos szöveg és zenevilágnak. Nem feletkeztek el az öltözködésről sem így fellépőruháik nagytöbbsége külön az ő kérésükre lett szabva-varrva és irtózatosan gusztustalanul néz ki. Tarkabarka rózsás ingek rózsaszín nadrág stb. aki már látta őket tudja miről van szó. Ők egy igazi bulizenekar. Még ma is eljárnak házibulikba zenélni, német hegyifalvakban is játszottak 20-30 ember előtt (nem is oly régen) mert szeretik a zenét amit nyomnak. A zenén kívül, benne vannak minden baromságban; filmszerepek, jégkorongmeccs a Leningrad Cowboys bandával ilyenek. (Azért nem hokimeccset írtam mert azt a ZK követte el amikor hangfelvétel készült az önkielégítésükről :) Németország után népszerűvé váltak egyre több országban, hiszen koncertjeiken hatalmas hangulatot tudnak csinálni, legyen az helyszín klub, fesztivál, vagy stadiont feltöltő szabadtéri koncert. Az énekes Campino majdnem minden fellépésükön felmászik egy állat magas állványra, vagy éppen hangfalra (ami akkor akad) ahonnan a tömeg közé ugorhat. Ilyenkor mindig két bajuszos manus vigyáz rá, akik a rendet őrzik a bulikon, és ha éppen nincs rendbontás, akkor sört locsolnak az elöl állók orcájába.
A Hosen a 2000-es szigetre lett volna hivatalos hazánkban harmadszor, de akkor Campino lábtörése miatt elmaradt a buli. Ezt pótolták 2001. június 14.-én, az E-klubban.

Egy igazi koncertélmény - június 14. E-Klub
A Hosen már sok-sok éve nyomja az egyszerű, de igazán király zenéjét, amit koncerten tuti látványelemekkel dobnak fel. Campino látványugrásaival versengett a közönség bár a magassági rekord az övé maradt (hangfalak teteje). Először mindenki nyomult előre ezerrel majd néhányan feljutva a színpadra boldogan leugráltak. Egy idő múlva minden vállalkozó szellemű ugrálhatott és ebben még a zenekar által hozott testőrség is segédkezett. Ez nem csoda hiszen a bajuszos sörlocsoló emberek (minden buliba ilyen rendfelügyelők kellenének) igen jót mulattak a leminghadjáraton. Előzenekar nem volt de nem is kellett, hiszen volt mit nyomni a srácoknak és nyomtak is régi és új számokat, feldolgozásokat, mindenfélét.
Egy gyerek felnyomult, a "hier komt Alex"-nél, hogy énekelni akar Campino meg a kezébenyomta a mikrofont és leült. Erre a kölök sem számított ugyanis alig tudta a szöveget egyedül a refrénhez volt némi köze. Hát igen a közönség elég érdekes volt.
Rengeteg német volt és a vastagpénztárcájú csákók is aránylag sokan voltak. Azért normális csókákat is lehetett látni mint pl. Vigi és Galacs az Aurórából.
A Hosen nagyon ott volt hozták a formájukat mindenki vergődött, megnéztem a gitárjaikat amik már igencsak le voltak írva szóval nem igényeskedni jöttek. :-)
A nézők sokat produkálták magukat. Az "opel gang" előtt megkérdezték ki az aki nem német és ismeri a szöveget. Nemtom azok minek jelentkeztek akik nem tudták, de a sok önkéntesből pont egy ilyen pöcsrigó bénázhatott. A buli összeségében nagyon állat volt megérte rá összespórolni a lét.



Most szólj hozzá!