önmagadnak mondasz ellent kicsit szerintem. platón ideatanát sem kell szószerint értelmezni, a lényeget kell megragadni belőle. amit pl. te mondasz, hogy senki sem érzi jól magát fogságban, az abszolút összhangba hozható mondjuk egy platonista elmélettel. amúgy a mai gondolkodók nagyrésze is belőle merít, nem csoda, hogy ma is vannak platonisták, neoplatonisták, kutyafasza minden. ő is azt mondta, hogy vannak bizonyos elképzeléseink jóról, helyesről, és ezt az ideák világából szerezzük meg. a keleti filozófiák maximum máshogy magyarázzák, de nyilván ott is van "jó" meg "helyes".
"Miért hülye fasz-oztam le a filozófusokat(a legtöbbjüket)? Az embereket,társadalmat úgy figyelik, mintha kívül és felette lennének(persze ettől objektívek nem lesznek). A társadalom számára felállítanak egy erkölcsi mércét v egy olyan berendezkedést,amelyet kívánatosnak tartanak,viszont ennek a tsadalomnak nem kívánnak részei lenni"
ezt ha mondjuk társadalomtudósokra (mondjuk szociológusokra) mondanád, azt mondom, igaz. rájuk abszolút. de szerintem a filozófusokra nem, vagy legalábbis nem mindegyikre. szerintem amelyiknek van kellő sütnivalója, tudhatja, hogy nincs objektivitás, főleg objektív megismerés nincs (és ha már itt tartunk megismerés sincs, ez meg már az én véleményem).
amúgy meg a filozófus és család viszonyában szerintem kicsit általánosítasz. mondjuk ha kantra mondod, azt mondom oké, ilyen szempontból tényleg nem volt teljesen komplett. de pl. hannah arendt egészen a nácik uralomra jutásáig igencsak bensőséges viszonyt folytatott heideggerrel, platón egyes híresztelések szerint a fiatal férfipopót szerette, és még szent ágoston is meglehetősen kicsapongó életet élt duplamegtérése előtt. de nem akarom a filozófusok szexuális és családi élettörténetét mesélni, csak azt akarom ezzel jelezni, hogy amit mondtál az durva általánosítás.
amúgy valamelyest egyet kell értenem az "objektív mércék"-ről való véleményeddel csak egy a bibi. ha ilyen nem létezik akkor bizonyos tetteket és történéseket mi alapján ítélsz el? mi alapján állítasz föl mondjuk egy nemzetközi bíróságot nürnbergben és mondod azt hogy "emberiségellenes bűncselekmények" miatt halálraítélsz valakit? ha nincs semmilyen "objektív" mérce, akkor azt mondják, hogy hja, szerintetek háborús bűnös vagyok szerintem meg nem.
erre céloztam amikor azt mondtam hogy a relativizmus csúnya szó:-) |