Punk Portál - 2024. március 19.





 

Vészkijárat


Írta: Bubsy
Feltöltötte: bubsy
Ekkor: 2010. feb. 1. hétfõ - 08:51

PP: Kaposváron is nagy a hó? Ilyenkor élmény turnézni...
VK: Ehhe… Ami azt illeti, akad itt is vagy 10 centi. Lényegében a koncertek csak márciusban indulnak, addig még van egy kis idő, szóval idén télen még nem küzdöttünk a természeti elemekkel.

PP: De fordítsuk komolyra a szót, mesélj egy kicsit a zenekarról, hogy úgy mondjam, egy kis biográfiát kérnék!
VK: A zenekar, ha úgy vesszük nem ma kezdte. Kb. 2003-ban összeálltunk egy pár frendóval aztán a szobámban kezdtünk próbálni. Még akkor ismerkedtünk meg Hawerral az énekesünkkel, ő hozott pár számot, amit elkezdtünk a magunk képzetlen módján formázni. Kicsit később két rendőr és egy katona állított be próba kellős közepén a lakásunkba, akkor világossá vált, hogy a szomszéddal megromlott a viszonyunk. Miután kidobtak minket megjártunk pár extrém helyet, míg az egyiken sikerült rögzíteni egy demo-t ami a legtöbb zenekarnál pár számos. Nekünk 13-ra sikerült a mai napig nem értjük miért vettünk fel annyit. Kezdett alakulni a zenekar, tagok mentek jöttek igazából basszus fronton fogyasztunk a legtöbbet. Ekkor 3-man voltunk a zenekarban Viszki, Hawer meg én. Túl voltunk életünk első fellépésén, mely egy tehetségkutató volt ahol 3 saját produkció mellett a Casino Twistet kellett átírni minden zenekarnak. Nem sokkal később 2005 környékén készítettünk egy koncertlemezt, nem túl fényes minőségben és a környező városokban, falvakban zenélgettünk egyre gyakrabban. 2006-ban csatlakozott hozzánk Tuli Krisztián akivel ma is együtt zenélünk. Egyre több és több koncert jött ország szerte, írtuk a dalokat, összeismerkedünk egy marék jó arc zenekarral és 2007-ben elkészítettük az első stúdiólemezünket mely 8 számot tartalmaz és "A Kezdet Vége" címet kapta. Szerzői kiadásban jelent meg és a "Nagyfiú" c. számra készítettünk egy klipet is. Ezzel a lemezzel nem kevés helyre ellátogattunk és később ingyen letölthetővé is tettük. Itt jött a képbe egy basszusgitáros csere, viszki kiválásával sokáig nem tudtunk mit kezdeni, nem sok kaposvári basszusgitáros szaladgál, így hát nem is castingoltunk sokáig. Egy ismerősön keresztül ismerkedtünk meg Szontágh Péterrel. Amint egy kicsit összerázódtunk emberileg és zeneileg egyaránt egyből újrakoncertezünk még "A Kezdet Végével". Ez idő alatt sok pozitív élménnyel gazdagodtunk és persze negatívak is voltak, sokszor volt a zenekar mélyponton, sok nehézség is volt, ahogy ez mással is lenni szokott. Szonti beszállásával egy új ízt kapott a zenénk, nekiláttunk a számírásnak elég hosszú időszak volt ez, ennek eredménye a 2009 év végén elkészült "Őszintén" című nagylemez. A "Változz meg" című számra készült eddig egy klip és van még tervben pár. Szeretünk együtt lenni, szeretünk emberek előtt zenélni, szeretnénk folyamatosan fejlődni és mindeközben jól szórakozni.

PP: És honnan jött ez a név?
VK: Klasszikus kérdés, lássuk csak Hawer hozta magával ezt a Vészkijárat dolgot, a pontos körülményekre nem emlékszem talán valami plakáton látott erről valami baromságot, mondta ő. Sokáig azzal magyaráztuk, hogy koncerteken a közönségünk ezt a feliratot keresi leggyakrabban.

PP: Mint az sok helyen olvasható, nemrég készült el az új lemezetek. Miért döntöttetek úgy, hogy ingyenesen elérhetővé teszitek? Ez valami merénylet a CD boltok ellen, vagy csak rájöttetek, hogy a rapidshare és a torrent korában szinte lehetetlen platinalemezt csinálni ezen a vonalon?
VK: Mi úgy gondolkodtunk a lemez készülése alatt, hogy lesz ez is, az is. Szerettük volna, ha megvásárolható a lemez valami jelképes összegért, és mellette letölthetővé is tenni, hogy mégis több emberhez eljusson. Végül a stúdiózással járó költségek mellett nem tudtuk bevállalni a cd gyártást, ezért nem akartunk késlekedni, több mint egy éve nem volt akkor új hanganyag és amint tudtuk letölthetővé tettük. Amúgy azóta jelezték, hogy valakinek nem elég az mp3, szeretné kézben tartani a lemezt így tervben van egy limitált széria elkészítése a közeljövőben.

PP: Szerintem, aki meghallgatta az előző, s egyben legelső "A kezdet vége" című albumotokat is, az érezhet egy elég nagy előrelépést a zenétekben. Ti, hogy látjátok ezt?
VK: Mindenképpen történt ilyen, ez több dolog miatt lehet így. A minket ért különböző behatások Szonti érkezése és persze az eltérő ízlésünk és a folyamatos próbák is hozzájárultak ehhez. Ezek csiszolódtak az évek során és mi úgy véljük, hogy ez a hasznunkra vált. Összegezve, rengeteget tanultunk zenileg az előző lemezből, hogy, vagy mit csináljunk másképp és e mellett mi magunk is változtunk. "A Kezdet Vége" albumot a mai napig szeretem azok is mi voltunk, ezért is ez lett a címe ami. Azzal zárult le egy korszak a zenénkben. Az "Őszintén"-nel egy új köszöntött be.

PP: Igen komoly mondanivalója és értékrendje van az új számoknak. Ki írja a szöveget? Honnan jönnek a témák?
VK: A szövegeket Hawer írja, ez jön elő belőle, néha könnyen, néha nehezebben. Bármelyik szöveggel tudunk azonosulni, mondom ezt a többiek nevében is. Rengeteg megénekelt témán átestünk, vagy fogunk, nem tudhatjuk. Mindenesetre a számírás során a szöveg mondanivalójához sosem nyúlunk. Lehetne fejtegetni, de itt csak annyi történik, hogy amit hallasz, az van. Azt gondoljuk, azt érezzük és ezt így közöljük másokkal.

PP: Visszakanyarodva a zenéhez: kik a nagy ősök? Kik voltak / vannak hatással zenétekre?
VK: Uhh itt lehetne csemegézni, rengeteg zenét hallgatunk rengeteg különböző féle / fajta zenét. Talán amelyiket mind a négyen szeretjük, öregek közül a The Clash, magyarok közül talán Alvin, régóta hallgatunk Anti-Flag-et, személyes kedvencem a Rise Against, de a lista nagyon hosszú a ska zenét is szeretjük és keményebbet is. Talán az is eltérő hogy egyes tagokra mi van hatással a zenekaron belül :)

PP: Merre láthatunk / hallhatunk titeket mostanában?
VK: Mint említettem a koncertek márciusban kezdődnek, addigra szeretnénk mindent leszervezni és a dátumokat egyszerre közzétenni minél több helyen. Elkezdünk két zenekarral egy összefogást melynek a neve The Westside’s Three, mert mindhárom zenekar az ország nyugati részéről származik. A másik két zenekar a Tirpunk és a TATU18. Ennek keretén belül ellátogatunk Győrbe, Tatára, Bábolnára, lesz egy fővárosi buli is, tervben van még Veszprém, Sopron, Kapuvár, Zalaegerszeg. Ezek közül van, amelyik szervezés alatt áll és persze a fix dátumok. Erről a koncertsorozatról olvashattok még a westsides space-én és persze majd a zenekarokén is közzé tesszük. Ez után mi még június közepéig folytatjuk az utazást leginkább keleten, Szolnok, Mezőtúr Berettyóújfalu, tervben van még Eger és ha jól megy júniusban lesz egy itthoni bulink is, de a helyszínek még bővülhetnek addig.

PP: Tervek a jövőre? Világmegváltás, avagy beigazolódik a "Félre az útból" című szám?
VK: A jövőre nézve csak annyit tudok mondani, hogy már a következő EP-n törjük a fejünket, klipeken gondolkozunk és lesz még hamarosan egy meglepetés is, de erről majd később. Ami a "Félre az útból" üzenetét illeti, azt mi egy kicsit gúnyos figurázásnak szántuk, de végül is ki nem ürülne neki?! Még talán annyi hogy szeretnénk minél több fesztiválon zenélni a nyáron, de igazából ennyi, várjuk, lesz, ami lesz és addig is zenélünk sokat.

PP: Köszönöm az interjút srácok, további koncertekben dús éveket!
VK: Mi köszönjük a lehetőséget és a jókívánságot, szevasztok!