Punk Portál - 2024. március 28.





 

A Gone Astray - 4 Songs Demo (DIY, 2006)


Írta: Eperturmix
Feltöltötte: xzoleex
Ekkor: 2006. jún. 2. péntek - 16:28

A Gone Astray egy osztrák dallamos punkrockot játszó banda. Az együttest 3 lány és egy fiú alkotja, aki a The Plauge Mass-ban is játszik. Már első hallgatásra megtetszett, könnyen emészthető, de igényes zenét játszanak. Kicsit szomorkás hangulatúak kezdetben a dalok, de mégsem keltenek depressziós, befordulós hatást, pedig a szövegeik azok. Tele vannak érzelmekkel. A lány hangja kifejezetten tetszik. Szépen kiénekeli a magas hangokat, nem nyávog, a mély hangoknál nem reked be. Egy ilyen zenéhez pont megfelelő, mert nem túl érces.

A szövegek, jól megfogalmazott, elgondolkodtatóak, de különösebb lényegük nincs. Mély érzelmekre reflektálnak, általában problémákat vetnek fel és keserűséget, de megoldást soha nem talál és nem ad. Első hallgatásra elkeseredettnek, nyomasztónak tűnnek, de többszöri olvasás után kirajzolódnak a pozitivabb gondolatok, már ha annak lehet nevezni. A Today’s Witches Must Die című szám egy kifejezetten pörgősebb dal, szép szöveggel, ámde nem túl sok értelemmel. Semmilyen egyértelmű párhuzam nem lelhető fel benne, ha mélyebbre megyünk kis jóindulattal, észre vehetjük a boszorkányok és gonosz, rosszindulatú emberek közti hasonlóságot. A lemezen található második szám a Poison. Dobbal és lendületes énekkel kezdődik, a demo többi számaihoz képest „vidámabb”. Valamiféle lázitást vettem benne észre, de semmi célt nem tűz ki a jobb elérése érdekében. Utána következik a Depression című dal, az eleje kifejezetten nem tetszik, de amint elkezdett énekelni a lány pozitívan csalódtam. A mondanivaló a szokásos, a többitől nem nagyon tér el. A depresszió általános jellemzőit és jeleit taglalja, semmi újat nem ad. A negyedik és egyben utolsó szám a For Someone Else szerintem a legjobb dal a lemezen. Ritmusos, kezdetben lassú, majd gyorsuló ütemek. A szöveg a többihez hasonlóan negatív töltetű, halálra és örökkévalóságra utal, tehát enyhe párhuzam fedezhető fel vagy éppen ellentét. Sok újat ez sem ad.

Összeségében szerintem zeneileg egy nagyon jó kis lemez. Aki szereti az ilyen dallamosabb zenéket, annak abszolút kedvenc lehet, aki nem az evvel sem fogja megszeretni. A szövegek is jók a maguk módján, csak az írójuk meglehetősen negatív és kilátástalan.

http://www.myspace.com/wearegoneastray