Punk Portál - 2024. március 28.





 

Fish! interjú


Írta: xzoleex
Feltöltötte: xzoleex
Ekkor: 2006. ápr. 19. szerda - 21:08

Mivel nemrégiben jelent meg a zenekar első nagylemeze, mindenképpen el akartam csípni Krisztiánt a bandából néhány kérdezz-felelek játék végett.

Mit takar a Fish! név mögötti titokzatosság?

Semmit…ha a felkiáltójelre gondolsz, az azért van, hogy egy kicsit feltűnőbb, megjegyezhetőbb legyen a név, ami egyébként „csak úgy jött”, semmi konkrét dolog nincs mögötte. Könnyen memorizálható, rövid nevet akartunk, mint a kutyáknál a Rex, hehe.

Szokásos kérdések a portál olvasóinak....mikor alakultatok? Mennyi változás volt a zenekarban a kezdetektől? Mikor volt a start a zenekar életében és merre tart most?

1999 óta létezik a zenekar, és különböző okok miatt sok tagcserén mentünk keresztül. Az okok között a zenei egyet nem értés, a civil élet és a zenészlét összeegyeztethetetlensége egyaránt előfordult. A jelenlegi felállásunk 2 éve stabil, egy gitárral (Maksi Csaba) és basszussal (Binges Zsolt), dobbal (Maróti András) és énekkel (jómagam), klasszikus felállásban nyomjuk. A kezdetekkor is jellemző volt a „mindent mindennel” hozzáállás a zenénkben, nem szabunk magunknak kereteket, a funkos húzás, a metálos zúzás ugyanúgy része a zenénknek, mint a punkos egyszerűség és a dalok popos szerkezete. Ez mostanra egyre inkább letisztulni látszik, azért is jött ki most a lemez, annak ellenére, hogy nem vagyunk fiatal zenekar.

Annak idején mi volt rátok nagy hatással zeneileg? És most milyen kedvenc zenekaraitok vannak?

kep1Elég szerteágazó ízléssel bírunk, közös nevezőként talán a kilencvenes évek rockzenéje lehet a közös nevező, pl. Faith No More, Red Hot Chili Peppers, Pearl Jam, Incubus, Nirvana, Dog Eat Dog meg még ezer más. Csabi és Bing a jazzt is csipázzák, André Frank Zappát hallgat, én meg a Jamiroquai-tól a Bad Religion-ön át a Cannibal Corpse-ig mindent, amiben találok valami érdekeset. Mostanában az utolsó System Of A Down, a The Dillinger Escape Plan és egy-két újkori rockandroll zenekar jött a képbe, de alapvetően a kedvenceink megmaradtak. Popper létünkre mindent meghallgatunk!

Mit vártok az új lemeztől? Megvalósult az, amit ki szerettetek volna hozni belőle? Milyen az eddigi fogadtatása?

Siker az is, hogy egyáltalán megjelent, hiszen köztudott, hogy nem egy aranybánya a zenélés, ezen belül halmozottan hátrányos helyzetű a rockzene. Nem vagyunk kocsmakedvenc true metal banda, sem médiakedvenc műrockerek és még akkor is így gondolom, miközben alapvetően egy nagyon populáris megközelítésben játsszuk a magunkét. Még nem valósultak meg a terveink, hiszen a lemez alig egy hónapja jelent meg, de jó úton járunk, szeretnénk a lehető legtöbb emberhez eljuttatni, utána úgyis ők döntik el, hogy kell-e nekik, vagy sem. Ez a maximum. Jelenleg folyamatosan koncertezünk, ez így lesz a fesztiválszezonban is, májusban pedig jön a klip…dolgozunk az ügyön, na. A lemez fogyogat a bulikon és az online rendelések is mennek, de van még vele sok meló természetesen.

Mit szólsz a mostani közönséghez? A sok fiatalhoz a koncerteken? Emlékszem annak idején, mikor mi is koncertekre jártunk 16-17 évesen, maximum 70-80 ember volt a bulikon...

Egyrészt nagyon jó, hogy egyre többen vannak a koncerteken (nem csak a magunk nevében mondom ezt), másrészt összevetve a jelenlegi helyzetet a mi „koncertjárós” időszakunkkal, azt látom, hogy olyan túlkínálat van, amiben könnyű elveszni, stílusilag is és a zenekarok mennyiségét tekintve is.

Szerinted mennyire divatos manapság a rock, metal, punk vagy a hardcore stílus? Ez jó vagy rossz szerinted?

kep2Abszolút trend lett újra, ez egyrészt jó, mert rengeteg fiatal arc kezd érdeklődni ez iránt és mivel rengeteg lehetősége van zenéket beszerezni, koncertekre járni, előbb-utóbb eljuthat az igazi kedvenceihez. Másrészt elveszett az a fajta ’intimitás”, amivel az ember a kedvenc zenekaraihoz viszonyult. Személy szerint én pozitívan értékelem ezt az állapotot, hiszen nekünk is jó, ha előtérbe kerülnek ezek a stílusok, annak ellenére, hogy se hardcore, se metal banda nem vagyunk, bár szeretjük és hallgatjuk is ezeket. Fish! koncerteken is vannak hc, punk, metalcore arcok, nyilván a zenei érdeklődés miatt, és ez jó dolog.

Nálatok a promóciót, a koncertek szervezését, egyéb dolgokat mennyire osztjátok meg egymással?

A múltbani jövés-menés, illetve az átláthatóság miatt is ezeket a dolgokat én intézem, ami nem azt jelenti, hogy a többiek ülnek a seggükön…segítenek bármiben, de az alap tennivalókat én látom el, így alakult és nem is bíznám másra. Az évek során kialakult egy olyan kapcsolati rendszer, amivel tudunk működni.

Szövegkörnyezet? Érzelemvilág? Témák? Miből táplálkoznak a számok?

A szövegek nálunk másodlagosak a zenéhez képest. Persze nem egymás után dobált szavakból állnak, de nyilván nem hordoznak olyanfajta komoly üzenetet, mint mondjuk egy harcosabb hc banda. Vannak csajozós-szakítós, beleszarós-punkos, bulizós témák, a lemezen kizárólag angolul, most így jött ki a lépés. A zenénk szerintem erről szól…ha valaki letéved egy bulira, érezze jól magát, mi szórakozni és szórakoztatni akarunk, közvetlen kontaktot a srácokkal, ennyi.

Mennyire vagytok / vagy jóban a BPRNR egyéb zenekaraival, tagjaival?

Mondhatom, hogy mindenkivel jó a viszony, talán egy-két zenekart kevésbé ismerünk, kevesebbet mozgunk együtt, de a legtöbbjükkel napi kapcsolat és frankó haverság van, a közös bulikon vagy közös melókon kívül is. De ez nemcsak a BPRNR-re igaz, hanem országszerte jó pár bandával közösködünk, segítjük egymást.

Hallottad már az új Ignite lemezt?

kep3Nem, de az igazat megvallva nem az én zeném, ha úgy alakul, biztos ráhallgatok, de nem várom.

Pink vagy Gwen Stefani?

Ne viccelj, Pink, simán. Vagányabb és nagyobb a melle.

Turnétervek a közeljövőben? Hol látható / hallható leghamarabb a zenekar a budapesti szülinapi buli után? Jelen állás szerint hány nyári fesztiválon lesz látható a banda?

Az országos klubturné jelenleg is zajlik, a honlapunkon fent van az összes dátum. Budapesten legközelebb 2006. június 1-én kenjük a Zöld Pardonban, a nyári fesztiválok egyeztetése pedig mostanában történik, eddig nyolc fix dátumunk van, kisebb és nagyobb fesztiválokon egyaránt.

Végezetül a top 5 jelenlegi lemez, amit hallgatsz!

Clutch – Blast Tyrant
Bad Religion – Stranger Than Fiction
Danko Jones – Sleep Is The Enemy
Iron Maiden – Somewhere In Time
Smash Mouth – Astro Lounge

Na, ezek után húzás a legközelebbi koncertre!

http://www.fishonline.hu