Punk Portál - 2024. március 29.





 

Iszonyat interjú


Írta: Axel
Feltöltötte: axel
Ekkor: 2004. jan. 12. hétfõ - 10:18

1; Mikor alakultatok? Kik a jelenlegi tagok?

*Polgár Zsolt: A zenekar 2000. decemberében alakult, később az énekesi
poszton történt egy változás, én 2001-ben kerültem a zenekarba, Taz pedig valamikor 2002 őszén került hozzánk. A jelenlegi felállás a következő: Nyiszi és Taz: gitárok, Janika basszusgitáros, én (Zsoleszka) a kommunikátor(?), viszont jelenleg dobos válsággal küzdünk. Történt ugyanis a mostani jánossomorjai koncertünk után, hogy a gitáros szekció durván összeveszett a dobosunkkal, Lackóval. A December 20-ai koncerten a szintén tapolcai INFERNO dobosa, Fecó segít ki bennünket (ezer köszi neki itt is!!!), de a későbbiekben – ahogyan már tudom – egy új, állandó – és remélhetőleg végleges dobos kerül a cájg mögé, aki megfelelő tudással, cuccal és legfőképpen elhivatottsággal rendelkezik! Feladni semmiképpen sem fogom/fogjuk, az biztos! Nem adjuk meg a színtérnek ezt az örömöt…hehehe!!!


2; Milyen stílusba sorolnátok a zenéteket? Mely zenekarok voltak rátok hatással?

*Zs: Alapjába véve nem szeretem a címkézgetést. Én úgy gondolom, hogy a zenénk punk zene, amely a ’80-as évekbeli magyarországi punk zenei hagyományokat követi egyszerűségével és dallamosságával. A plakátokra általában, mint stílusmegjelölés a ’80’ style punk, streetpunk vagy a minimal punk madness szokott rákerülni, vonja le mindenki a következtetést ill. döntse el, hogy milyen zenét játszunk.
Zeneileg egyértelműen a régi elődök hatottak ránk: 88-as csoport, Eta, Pink Panthers, Lenin Körút, Qss, Cpg, The Blain, Szabad Idők,…stb, meg persze a külföldi nagyok. Bár most csak az én véleményem, de a külföldi „régiek” közül én az olyan csapatokat favorizálom, mint a Dead Kennedys, a The Clash, a Minor Threat vagy a Negative Approach. A többiek eltérő szinten, de szeretik a Sex Pistols-t és a The Expoited-et (nekem ideológiai problémáim vannak ezekkel a zenekarokkal), viszont amit mindannyian szeretünk, az a Blitz, a The Four Skins, a The Business, a Cock Sparrel, a Sham 69, The Oppressed, a GBH és még sorolhatnám egy darabig…


3; Mi inspirált annak idején, hogy zenekart alapítsatok?

*Zs: Most megint csak a magam nevében tudok nyilatkozni, én valami olyasmiért kerültem a csapatba, hogy a zenét fel tudjuk használni kommunikációs eszközként, hogy meg tudjuk szólítani a lányokat, srácokat, hogy beszélni tudjunk a problémáinkról, gondolatokat tudjunk felvetni, kétkedni és elutasítani dolgokat.


4; Miért éppen Iszonyat lett a nevetek?

*Zs: Rosszul tudod a nevünket, a nevünk rendesen a következő: „Nyiszi és a D-iszonyat” hehehe… A csapat neve egyrészt a stílusra utal, másrészt arra az életvitelre és cselekedettömegre, felfogásra, ami a mindennapjainkat körülveszi, már amennyiben nyitott szemmel jársz a világban és oda figyelsz a dolgok miértjére, mögöttes tartalmára. Egyébiránt van egy ilyen című József Attila vers is…


5; Mindig ilyen stílusú zenét akartatok játszani, vagy csak így alakult?

*Zs: Is-is a válaszom… Punk zenét szerettünk volna mindig is csinálni, az alapkoncepció amint írtam, az a ’80-as évek punkzenei hagyományainak a továbbvitele. A zene közben csiszolódik, fejlődik, és tagadhatatlan az is, hogy érnek bennünket különböző hatások (mind zeneileg, mind szövegileg), ami beépül hol erőteljesebben, hol csak burkoltan a zenénkbe. Hogy így alakult-e? Nézd, ez a csapat 5 ember csapata, öt részből áll, hát mindenki adott bele valamit és ez lett belőle.


6; Az Iszonyat az első zenekarotok? Máshol nem zenéltek a tagok?

*Zs: Én énekeltem(?) előzőleg (1996-ban) egy ajkai punkrock csapatban, a Taz pedig elég komoly zenei múlttal rendelkezik, jó sok ideig koptatta a húrokat különböző blues és metal csapatokban, a többieknek úgy tudom, hogy ez az első csapatuk…Iszonyat


7; A Sex Pistols-os dallamos punk a jobb, vagy a 80-as brit zúzós punk szerinted?

*Zs: Számomra ugyan kétségtelen, hogy a világon a punk mozgalom zenéjére nagy hatást gyakorolt a Sex Pistols zenéje, illetve a ’70-es évek végi, ’80-as évek eleji dallamos punk zenekarai (ugye ismer mindenki más zenekart is ebből a korból a Sex Pistolson kívül?!), de számomra sokkal többet jelent és nagyságrendekkel jobban szeretem a ’80-as évekbeli brit zúzós punk, skinhead és streetrock csapatokat, ja és nem megfeledkezni az olyan zseniális csapatokról sem, mint a Discharge!!!


8; A nem rég megjelent demótokról mit lehet tudni? (stúdió, számok…
stb)?


*Zs: Egy veszprémi stúdióban vettük fel valamikor az év elején. Egy nagyon segítőkész stúdiós volt segítségünkre, őt Mann Lacinak hívják, a stúdió neve pedig Demoforce, mindenkinek csak ajánlani tudom. A két nap alatt nyolc szám került rögzítésre, tehát a stúdiózásról csupa pozitívat tudok írni, sok élménnyel és tapasztalattal, no meg egy normálisan megszólaló demóval lettünk gazdagabbak. Akit érdekel, annak nagyon szívesen elküldjük 500 Ft-ért (ebben a postaköltség is benne van), vagy nemsokára letölthető lesz a honlapunkról is. 100 % DIY és nonprofit mindenek előtt!!!


9; Nem is olyan rég felléptetek Csehországban. Hogy sikerültek a bulik?
Kikkel léptetek fel?


*Zs: A cseh HOUBA zenekar segítségével jutottunk el Csehországba. Első nap az ő városukban játszottunk egy Metró nevű rock-klubban, ami kb. háromszor akkora volt, mint a Vörös Yuk. Ez eredetileg egy nemzetközi punk fesztivál lett volna, de a rendőrség megvétózta, mert féltek egy esetleges bonehead inzultustól, így mi ott fű alatt egy csomó alternatív és egy metal-core csapattal játszottunk. Baromi sok ember volt. Atya barátunk felvázolta a lehetőségeinket: „…most itt vagy agyonvernek benneteket, vagy kurva nagy sikeretek lesz”. Az Iszonyat asszem ott játszott a legnagyobb embertömeg előtt, hatalmas nagy pogó, és vicces volt, ámbár nagyon jól esett, hogy minket, egy magyar, számukra tök ismeretlen zenekart háromszor visszatapsoltak. Másnap Kralupy városkában játszottunk a Baracek Squatt udvarában a Houbaval (nagyon jó dallamos, gyors punk) és a Dezinfekce nevű punkhardcore csapattal. Itt nem volt mozgás, minden számunk végén illedelmes taps, full vegyes közönség: punkok, skinek, crustyk, hippik…stb, ami itt érdekes volt, hogy eladtuk az összes cd-t. Rengeteg élménnyel, tapasztalattal lettünk gazdagok, rengeteg emberrel beszélgettünk, egy csomó új kapcsolatot sikerült kialakítanunk, úgyhogy szerintem nemsokára szeretnénk ismét Csehországba visszamenni. Mondjuk volt 1-2 kellemetlen dolog is, a szlovák rendőrök leszedtek bennünket majdnem 15.000 Ft-tal, meg Prágában betörték a kisbusz ablakát, de főként csak a jó és szép emlékek élnek bennünk továbbra is.


10; Laca (Kevés zenekar) nyilatkozta, hogy külföldre menjen minden zenekar, aki csak tud, mivel ott sokkal nyitottabb a közönség. Egyetértesz ezzel?

*Zs: Szerintem erre az előző válaszomban részint megadtam a választ. Sajnos egyet kell értenem Lacával. Nagyon nem értem ezt a magyar mentalitást és a nagy részben eluralkodó beleszarást, nihilizmust. Vannak jó helyek, király közösségek és közönségek (Savaria, Jánossomorja, Budapest egy bizonyos része, Tapolca), de sajnos nagyrészt csak a piával való törődést és az igénytelenkedést látom, meg hogy mindegy mi szól, csak lehessen pogózni. Igen, külföldön veszik a fáradtságot, megtisztelnek azzal, hogy, meghallgatják az embert, ha tetszik, akkor táncolnak, vesznek cd-t… bár legyünk bizakodóak, némi javulás azért mindenhol látható, de lehet, hogy csak én látom így? // Nem csak te látod így - Axel //


11; Vannak koncertlehetőségeitek? Baráti zenekarok?

*Zs: Jánossomorja, Savaria, Tapolca és Budapesten egy bizonyos, számunkra fontos közössége előtt játszani a világ legjobb dolga, ezeken a helyeken gyakran megfordulunk és nagyon szeretünk ezeken a helyeken játszani. Van ezen kívül még 1-2 jó hely, pl. Tatabánya, Tiszafüred, de ezen kívül nincsen túl sok lehetőség, a koncertekért keményen meg kell dolgozni és a lehetőségeket nagyon meg kell becsülni. Baráti zenekaraink a Derkovbois, a Böiler, a Guiness, a Fekete 7-es, a Human Error, a Nesze, a Semmi Komoly, az Ira, a Belfegoi, a Katéter, a Jack, a The Buttholes, a The Perfect Crime, bár biztosan lesz, aki ezt kikéri majd magának, én így érzem mindenesetre.


12; Eddigi legjobb és legrosszabb koncertélmény?

*Zs: Legrosszabb koncertünk talán a sárvári Inerdzia volt a szar cucc miatt, ugyanitt a Running Like Thives-sel az abszolút fagyott közönség miatt, meg a V.Y.-as AFA party, amit ugyan nagyon király hangulat jellemzett, de a koncertünk az borzalmas volt…hehehe. A legjobb koncertjeink a csehországiak voltak, a legutolsó tapolcai meg a legutolsó jánossomorjai, ahol igazi őrület volt, nagy tánc, stagediving, folyamatos együtténeklés, rengeteg jóbarát.


13; Szoktál internetezni? Ha igen, akkor legszívesebben mit nézel?

*Zs: Legfőképpen levelezésre használom, gyors és olcsó, már a külföldet tekintve. Látogatni elsősorban a baráti zenekaraink oldalait látogatom, néha kalandozgatok és felfedezek 1-2 fasza közösséget, csapatot, akikkel aztán igyekszem fenntartani a kapcsolatot. Amit mindennap még ezenkívül figyelemmel követek, az a független médiacentrum (www.indymedia.hu), az uniteandwin.ini.hu (itt egyébként többek között az Iszonyatnak is van fóruma), a Radical Roots oldalát, Viktor barátom naplóját, no meg a Social Disease közösség oldalát is többek között. Bár ezek után a ti oldalatokat is látogatni fogom, eddig sajnos nem ismertem. Másra nemigen használom, a letöltögetéseket nem annyira szeretem…


14; A zenekar tagjai mivel foglalkoznak, ha éppen nem zenélnek?

*Zs: Taz és Nyiszi 3 műszakban dolgoznak különböző gyárakban, Janika tetoválgat meg alkalmi munkákat vállal, én meg dolgozgatom, kommunális- környezetvédelmi és ipari igazgatással foglalkozom, mellette meg tanulok még mindig. Gondolom minden tagnak megvan a saját, személyes élete (család, barátnő), én a szabadidőm döntő többségében a zenekar ügyeit intézem, koncertekre járok, a kedvesemmel vagyok, no meg a tanulás is sok időmet leköt, de ezeket én vállaltam, így panaszkodásnak helye nincs…Óriási vágyam,hogy egyszer 16 órát aludhassak egyhuzamban…hehehe


15; Hogyan kerültetek kacsolatba a punk zenével?

*Zs: Csak a magam nevében írom: úgy 10-11. éves koromban a Motörhead Another Perfect Day, a Ramones Brain Drain, az Agnostic Front Live At CBGB és az első Pokolgép lemez indította meg ezt a folyamatot nálam, aztán jöttek a 4Skins, a Madness és a Bad Manners lemezek. Bújtam a szótárokat, fordítgattam, fanzine-okat rendelgettem (majd én is nekiálltam egynek). Úgy általános iskola 7.-8. osztályában voltam először punk koncerteken. Ugyan ez a mai világban nem tűnik túl korainak, de akkoriban még csak a 80-as évek végében jártunk. Keményen meg kellett küzdeni 1-1 lemez beszerzéséért, akkoriban még nem nagyon jártak erre a külföldi csapatok sem, majd kezdett az SCHC és a budapesti közösség beindulni és egyre nagyobbak voltak a lehetőségek minden téren. Szóval megtetszett ez az egész életvitel, nemcsak a zene, hanem az idea, az egész közösség, aztán szép lassan kiteljesedett, szilárd alapra került.


16; Legjobb szám, album, amit valaha hallottatok?

*Zs: most megint csak a magam nevében nyilatkozok: amit bármikor, bárhol, bármennyiszer meg tudok hallgatni, az az összes Hátsó Szándék demó, a Kevés és a Böiler cuccok. Igazándiból úgy, hogy legjobb szám vagy album, így nem tudom megmondani. Vannak jó és kedves albumaim, számaim, amik sokat jelentenek… Inkább leírom a mai napi top listámat: Böiler lemez, Misfits: 12 tracks from hell, Guitar Gengsters, Boycot/Ohlo De Gato split, Derkovbois demó, 17-A nagy balhé, PASO, Fláre Beás lemez…


17; Mi a rövid véleményed a

a; Picsáról

*Zs: Nézd, számomra a punk eszmeiségét a DIY és a nonprofit jellemzi. Nemrég egyik hétvégén Keszthelyen volt koncertjük (a Brigáddal és a Musttal). Igazából nem nagyon szeretem, meg nem is ismerem túlzottan ezeket a csapatokat, olyan szinten, hogy véleményt nyilvánítsak róla, róluk, de az ajtóból vissza fordultam az 1000 Ft-os belépő hallatán… Érdekes, 1 várossal arrébb azok a koncertek is megállnak 600-800 Ft-ból, úgy, hogy mindig akad 1-2 külföldi és 4-5 magyar fellépő is. Szerintem az emberek összehozása lenne a cél… Vagy én vagyok túl idealista?


b; Derkovboisról

*Zs: A testvérzenekarunk!!! Ajánlom szíves figyelmébe mindenkinek, TÁMOGASSÁTOK ŐKET!!!


c; Konfliktról

*Zs: Nem ismerem nagyon őket, csak 1 lemezüket ismerem, így nem tudok róluk véleményt nyílvánítani…


d; Rozporról

*Zs: Az előző The „G” Zone-ba csináltam velük interjút. Szimpatikus srácok, bár lehet, hogy nem mindenben értünk egyet, de akkor is egy jó kis oi/streetcore csapatnak tartom őket. Egyébként játszottunk már velük a múltkor a V.Y.-ban.


e; Auróráról

*Zs: nem az én világom…


f; Zona A-ról

*Zs: őket sem ismerem túlzottan, egy lemezük van meg, meg olvastam velük 1-2 interjút is, de ez alapján kár lenne egyéb következtetést levonni. Jah, amikor jöttünk hazafelé, a Cseh határon azt hitték, hogy mi vagyunk a Zona A…hehehe


18; A Radical Roots feszt milyen volt a ti szemszögetekből?

*Zs: Először is szeretnénk itt is megköszönni Kova és Bogyó úr segítségét, hogy játszhattunk ezen a koncerten. Mi jól éreztük magunkat, úgy gondolom, hogy a Belfegoi egyre jobb lesz, a Zelena Kolona egy fasza koncertet adott, a Katéter hozta a megszokott, jó formáját. Úgy gondolom, hogy mi is egy egész jó koncertet adtunk, meg különösen jó volt, hogy voltak ott barátaink (Viktor és Mack úr, Marci, Pupilla & M.M.Óvár Crew rulzzzz!!!). Ha a balhéból kifolyólag kérdezel, azon már nem voltunk ott, mert időre vissza kellett a kisbuszt vinnünk. Amennyire én láttam az előzményeket, úgy értetlenül állok az eset előtt. Én beszélgettem a spanyolokkal, szerintem semmi gáz nem volt (ezek szerint akkor) még velük. Hogy mi volt a valódi oka az idáig fajuló konfliktusnak, ill. annak, hogy ezt az egészet nem lehetett megoldani a közösségen belül, arra azt hiszem, hogy nem én vagyok hivatott megadni a választ.


19; Várható egy komplett album tőletek a közeljövőben?

*Zs: Mindenképpen!!! Amint már biztos lesz az új(?) dobos kiléte, úgy szeretnénk minél előbb stúdiózni, hiszen van egy új demónyi anyagunk. Azt hiszem, hogy albumról még korai lenne beszélni, de ez még a jövő titka egyelőre…Valamikor tehát a jövő év első felében biztosan…


20; Köszi az interjút, búcsúzóul mondj még valamit!

*Zs: Köszönjük a lehetőséget, hogy gondoltál ránk és hogy szerepelhetünk az oldaladon, nagyon sokat jelent ez a számunkra. További jó munkát neked/nektek, üdv mindenkinek. Ha bármi kérdésetek van (demórendelés, koncertszervezés…stb), akkor nyugodtan vegyétek fel velünk a kapcsolatot az i_crew_recs@freemail.hu címen. Olvassatok fanzineket, járjatok koncertekre, támogassátok a színteret! STAY RUDE, STAY REBEL, STAY PUNK!!! LOVE MUSIC, HATE FASCISM!!!


Az interjú 2003.12.18-án készült!