Van igazad is meg nem is. Valóban a volt komcsi tsz-próféták lenyúlták a mezőgazdaság jó részét. De háztáji az megszűnt. Esetleg ügyes belterjes gazdálkodást folytató parasztok vannak, vagy akiknek volt lehetőségük egy kis földet megvenni és olyan dolgot termelni, amit el tudtal adni.
Érdekes történet: én 1989-től lakom családi házban, a kertem, amivben termelhetneék kb. 220 négyszögöl (a többin lakunk). Ez természetesen jelentéktelen földecske, de emberek, százezreivel számolva nem biztos.
Néhány évig termelgettem a munka mellett, még fóliáztam is és baromfit is tartottam. Egy pár évig hozott egy kicsike jövedelmet, aztán nullszaldóssá vált a dolog, elég volt haszonnak, amit a család elfogyasztott. Aztán jött a bukás, amikor már semmit sem érte meg termelni. Most éppen azt várom, hogy erdőcske nőjön a földemen. Szeretem a szép amerikai akácot, az illatos olajfákat, és van eperfa meg dió is, a füzet, ami nagyot nőtt rövid idő alatt, de a vad bodzabokornak sem vagyok az ellensége. A fácskák, a természetes erdő közt, meg nyírom a gazt és várom, hogy fűvé alakuljon. A kutyám nagyon jókat szaladgál kint a "kert"-ben, Aztán nézem a szomszédaimat. És évről évre látom, hogy sehol sem művelik a kiskertet. Mert lehetetlenné tették. A munkát nem számolom, hisz élvezet az, de teljesen veszteségben van minden, ha egy szál répát meg akarnánk termelni. El lett kúrva valami. |