szerintem is érezhető egyfajta radikalizálódás a hangnemetekben, szóval ez nem paranoia - max. véletlen egybeesés, hogy most hirtelen több olyan téma is lett, amiben nem értetek egyet Dannal és ennek keményebben is hangot adtok. Mondjuk szerintem egyik helyzet sem volt para.
Mint ahogy az sem, ahogy nekünk is elkezdtetek odamondogatni, hiszen ez egy természetes önvédő reakció, az az elitista hozzáállás (és ez most nem feltétlenül negatív értelemben használom), mint amit Kajbász is kifejtett egy másik topikban. Mindazonáltal nekem mégis az a véleményem, hogy óvatosabban is bánhatnátok az olyan kijelentésekkel, mint hogy "tetves ska koncert", vagy, hogy ha azt akarnánk, hogy népszerűek legyünk, akkor mi is skát játszanánk, vagy akár Tubus óriás ska sucks bold-ját is kiemelhetném. Szóval ez szerintem elég hiteltelenül hangzik olyanok szájából, akik maguk is játszottak ska-val fűszerezett nótákat (RLO, Nesze, HSZ, Csalez Lopez)...
Akkoriban érdekes módon mindegyik zenekarban volt ilyen hatás. És ez talán így is természetes, hisz mindenhol ez volt akkoriban a punk zenében (de főként az USA-ban). Aztán, amikor a nagy amerikai ska robbanás és a No Doubt kaliberű bandák miatt az összes iránymutató amcsi punk banda elkezdte fikázni a ska-t, akkor ez ide is begyűrűzött. Az összes hasonszőrű, magát komolyan vevő banda, akinél itthon volt ilyen korábban az is szép lassan beszüntette a ska-s számait. Ez nem is gond, mert így nagyjából elült a ska-punk hullám Mo-n és úgy volt, hogy csak a tisztán ska-t játszó zenekarok maradnak majd meg a ska-nál. De történetesen ezek a zenekarok mind feloszlottak, vagy szüneteltették a működésüket... Az amcsiktól érkezett harmadik ska hullám utolsó rezgései is elültek, ez volt gyakorlatilag a mélypont. Ekkor jött a PASO, és majdnem a 0-ról kellett kezdeni. Rengeteget kellett melózni, hogy a Cszimáskandúros idők 400 fizetős ska bulijai után 80-100 fős bulikat lehessen csinálni a Vörös Yukban, annyira nem volt érdeklődés. Ma ennek a történetnek mindenki csak a végét látja és még azt is helytelenül (csak az 1000 fős ingyenbulit, meg a Szigetes teltházat veszik tudomásul, de a Slackers fizetőhiányát nem). A PASO gyakorlatilag azt csinálta, mint Jaki a hc-ben, azaz pénzt és energiát nem sajnálva elkezdte idehordani a legjobb ska zenekarokat és (kedves Gepárd), ezek a bulik bizony még mindig nem rentábilisek és én is zsebből fizetem a fiatalok szórakozását, ugyanúgy mint Keresztapa barátod, de nem érdekel, hogy bukunk, mert úgy érzem, hogy jó dolgot csinálunk, egy kultúrát teremtünk meg újra.
Abban biztos igazatok van, hogy ezeknek a műfajoknak nem kell kézenfogva járniuk, ezt nem vitatom, viszont azt észrevehetnétek, hogy gondolati síkon egynémely dologban lehet kapcsolódni és most pont arra használhatna minket az underground, hogy szócső legyünk az ingyen bulira lejáró tiniknek, mainstream embereknek. Ahogy ezt megtette az indymedia, megteheti a punk/hc mozgalom is.
És végül, én nem fogom magam szarabb embernek érezni akkor sem, ha ez az egész hirtelen kifullad és 25 embernek fogunk játszani egy-két hónap múlva, de akkor sem ha történetesen megint megduplázódik a közönségünk.
hosszú lett, de örülnék, ha erről tudnánk diskurzust kezdeni - ha nem is feltétlenül az Alvin topikban ;) |