Punk Portál >> Fórum >> Általános >> Bor! Bor! Bor!
Bejelentkezés - Regisztráció - Elfelejtett jelszó - Segítség
pia

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 ... > Következő >> Végére

© Makkurválasz erre | adatok | e-mail - 2010-03-19 18:28:58 (312)
Azért Tréfli a Tréfli márpedig ezt a Thummerer pincészetben mondták mivel a zsidók akartak csinálni egy olyan bort ami kóser és a pincészet külön gépeket vett csak zsidók nyúltak hozzá mindenhez a borgyártás folyamatában(mivel csak akkor kóser)és amikor már készen volt akkor visszamondták és hozzá kellett nyúlni ezért lett Tréfli vagyis nem kóser a bor neve.
[előzmény (311)]

© apunkválasz erre | adatok | e-mail - 2010-03-18 22:56:52 (311)
A tréflinek a neve is jó. A tréfli a zsidóknál pejoratív jelentéssel bír, nem kóser, rossz. A "tré" szleng szavunk is innen van. Valami legendát hallottam, hogy a borász kóserrel próbálkozott, aztán amikor nem jött össze, elnevezte az amúgy remek, de nem "kóser" borát tréflinek.
[előzmény (290)]

© apunkválasz erre | adatok | e-mail - 2010-03-18 22:52:30 (310)
Érdekes, de a saját is jó.
Aszfalt és WC-spray, ami finom. Ezek nehéz vörösek. (Polgár Rubin cuvée)
Dobostorta, ez tokaji. (Disznókő)
Lőpor és egéríz is lehet kellemes, rizlingek és chardonnay-k.
:-)
[előzmény (303)]

© apunkválasz erre | adatok | e-mail - 2010-03-18 22:45:54 (309)
Best buy a szóládi kékfrankos a Podmaniczky pincéből. Már, ha a Balaton vidékről beszéltek. Igaz nekem most éppen a déli oldal van feljövőben. Pócz, Konyári.
Szárszón voltam egy kis panzióban a múlt nyáron. A vacsora mellé helyi bort kértem. Kihoztak egy fél literes flaskát 450-ért. Nagyon meglepődtem. Olyan tanninok és csokoládék jöttek, mint a legjobb Polgár-féle villányiaktól. Ott a panzió éttermébe kénytelen voltam bevinni a másfeles pet-palackomat és igaz 900-ért adták literét, de venni kellett. Aztán nem bírtam ki, megkérdeztem az eredetét. Korrekt választ kaptam telefonszámmal, útbaigazítással. Másnap ott is voltam és 450-ért vettem literét ennek a nagyszerű 14 v/v %-os (!) remek minőségi szóládi kékfrankosnak balatonföldváron a Podmaniczkiy pincében. Alig váom a jó időt, hogy arra járjak, motorozzk és újra vegyek!
[előzmény (295)]

© dinidaneeeválasz erre | adatok | e-mail - 2010-03-18 22:37:02 (308)
ha már bor topik, akkor holnap all you can drink parti egy borászati pincében, szép lesz:D

© apunkválasz erre | adatok | e-mail - 2010-03-18 22:36:33 (307)
Az alanti három hozzászólás Simon Józseffel való levelezésemet adja közzé. Figyelmetekbe ajánlom: http://www.simonbor.com/

Aki szegedi és elmegy a csongrádi sugárúti sparba, még részese lehet az "élményemnek" a 2005-ös leánykával. Azóta vettem egy 2008-ast és teljesen rendben volt. És egy Pinot noire-t is a simontól. Ez is, de egy picit többet vártam tőle...

© apunkválasz erre | adatok | e-mail - 2010-03-18 22:31:30 (306)
Kedves József!

Köszönettel és nagy tisztelettel olvastam szinte irodalmi élményt adó válaszát.

A bor története nem ért véget ezzel az "első fölindulásból" írt levéllel.
Nem ittuk meg egyszerre a "habzó leányt", jól bedugaszoltam (nem szellőzött, elfektettem) és néhány napra a hűtő alsó polcára tettem.
Vagy négy nap múlva megittuk ezt a fél palacknyit. Érdekes volt az újrabontáskor.
Már nem volt "szénsavas". Az íze is elfáradt egy kicsit, de száraz bornak nem volt mondható. Inkább félszáraznak éreztem.
És sok extrakt is került a pohárba és az üvegben is maradt.
Jó ez a szó, fáradt íze volt. Mint egy pezsgőnek, amit szilveszterkor csak félig ittak meg a pohárból és újév délelőttjén egy műveletlen alkoholista még magába dönt.

Valóban, a hirtelen csalódás és inkább értetlenkedés elnyomta az élvezetre szánt érzékeket.
De teljesen megértem, amit ír és köszönettel veszem válaszát.
Az említett szegedi Spárba újra elmentem később, de csak a 2005-ös évjárat volt. Kíváncsi voltam a többi palackra, az eladók furcsán néztek rám, miközben rázogattam "fejrefordítottam" őket és így is láttam a megjelenő habgyöngyöket.
Tehát valószínűleg a többi palack is hasonló nedűt rejtett magában.
Köszönöm szépen az ajánlását a borairól. Szegeden nincs Interspár de a közelben Vásárhelyen igen, meg gyakran járok Tatabányán, ott is.
Meg fogom kóstolni a borait, meg sem fordul a fejemben, hogy csalódhatnék.

Még egyszer köszönöm szépen válaszát
és sikerekben gazdag éveket kívánok Önnek és pincészetének, borainak pedig sok ivót.

Üdvözlettel

Bodócs Attila

© apunkválasz erre | adatok | e-mail - 2010-03-18 22:30:09 (305)
Kedves Attila!

Hirtelen nem is tudom levele megválaszolását hol kezdjem, talán az elején, igy követem az Ön sorait.

2010 januárjában hihetetlen nagy bizalommal (mert végül is mi másról árulkodna egy 2005-ös reduktiv fehér, négy és fél éves 1000Ft alatti árú bor
megvásárlása) vett le egy palack 05-ös Leánykánkat a szegedi Spár borospolcáról. Bizalommal Pálffy István kijelentése és Pincészetünk iránt, amit megköszönünk Önnek, mert a mai magyar borfogyasztóra ez a fajta viselkedés nem különösebben jellemző.
Igaza van a bor teljesen eredeti. Kövtkező mondatát úgy helyesbiteném: A palackban már száraz habzóbor volt. Miért? A Bortörvény 5g/l maradékcukor tartalomig száraz borról beszél. Kedves kis Leánykánk a 2005-ös (mivel lusta vadélesztők teremtek az évben, amik nem erjesztették ki az összes mustban bennelévő szőlőcukrot) 4g/l maradékcukorral került palackba. 2006-ban vagy 07-ben mi értékesitjük, pihen a bolt polcán, látja a rengeteg embert, nézi őket ahogy azok is őt, a mellőzöttség majdnem letargiába dönti mikor (megszokott magyaros figyelmetlenségből) elépakolnak takarásképp több palack 2008-ast. Végig gondolja sorsát, újabb két évet jósol magának a polc hátsó részén ( tizenegy testvére két év alatt fogyott el mellőle, ez idő alatt megismerte a szegedi közönség egri fehérek iránti "visszafogott"
rajongását), felhorgad, megkeresi azt az egy szem árva borélesztő gombaspórát (hiába a 99% sterilitás a palackozásnál) ami a palack alján (a borhoz adott kéndioxid miatt) aléltan hever, életre pofozza, 4g-cukros mosolyával körbesimogatja-miközben azt sottogja az élesztő fülébe:csinálj nekem alkoholt. A búgó hangtól az élesztő vére pezsdül habzsolni kezdi az örömöket (cukrot), alkohol képződik és széndioxid( egy-két tizedgramm), ezáltal nő a nyomás a borban, mellkas megfeszül, lélegzet elszorul, évek alatt eltunyult élesztőgombánk újra a palack aljára le.Borunk immár kissé "feszülten"vár az ő (Ön által alant megírt) idejére.
-A
habzóbor: alacsony alkoholtartalmú bor cukor hozzáadásával történő újraerjesztése nyomásálló tartályban, amit zárt rendszerben

palackoznak, megőrizve ezáltal a keletkezett természetes CO2-t, ami max. 3gr/l és semmiképp nem nevezhető pezsgőnek.
Borunk és az ön találkozása:Spár, borpolc, szemvillanás,emlék aPálffy-tól -1000 alatt legjobb fehér- s az ujjaiból font hurok máris Leánykánk nyaka körül, pénztár ,hazaút, a bor ébredezik, még nem hiszi ami történik,(nem készül a "közvetlen" találkozásra) révült öröm (végre rámtaláltak). Dugóhúzó, a dugó pukkanása tompa (a palackban lévő nyomástól), kevés apró gyöngy indul a palack aljáról,pohárba töltve habzik, gyanakvás az arcon (nem ezt vártuk), s az a bor most már lehet akármilyen. A bor megrezdül, rázza magáról a széndioxidgyöngyöket mint hópelyheket, hogy teljes szépségét mutathassa, de rövid az idő. A kortyban oldódó csók helyett egy bosszús nyelés. Innét kezdve mondhatott volna a bor akármit, az nap a szép oldalát (méz illat, méz íz) Ön már úgysem vette volna észre, mert csalódott. A dolog megtörtént, egy aprócska élesztőcsíra, a lassú fogyás (a bor egy-két év életidőt bír változás nélkűl), a felfokozott várakozás és mindezekből az Ön levele.
Most kit kárhoztassak? Önt? Ugyan már. Elköltötte a pénzét természetes, hogy elvárja, ha bort vesz az bor, ha habzóbort akkor az habzóbor legyen. A Spárt hogy nem adta el időben, a régit nem tette előre? Nem mondom kicsit
talán ludasok az ügyben. Most jövök én: 1.Használjak fajélesztőt?-igy az
utolsó gr. cukor is kierjed -Amitől az én borom íz és illatvilága hasonlít más borász ugyanilyen élesztővel erjesztett boraihoz. Nem az uniformisra, inkább kockáztatok! 2. Törekedjek a 100%-os sterilitásra? Igen? Így elkerülhetem az utóerjedést, kiszűrtem az utolsó élesztőcsirát és vele együtt valamit amitől a bor kereknek érződik, pajkos és életerős. Egy százalék plusz sterilitás= harminc százalékkal karcsúbb bor. Biztos hogy ez kell nekünk..........? 3. Hírverés (Marketing)? Megtettem-e mindent hogy a "TERMÉK JÓL PÖRÖGJÖN"? Ez nem az én világom és úgy érzem sok embert megfizettem, hogy nyerjen nekem úszóversenyt, akikről később kiderült, úszni sem tudnak.
Uram ! Ennyit ma estére. A Leányka kategóriájában most Simon Cserszegi házasitás van forgalomban a Spárokban.Húsos, fűszeres, enyhe muskotály illattal határozott savakkal. Csak Interspárban van rozéborunk, az is beszt báj. Uniformis nélkül, 13% alkohol mégis könnyed. Ezeken fölül még 9 fajta, amik mind arra várnak, hogy "meglepetést" (de kellemesebbet) okozhassanak önnek.
Sokára válaszoltam. Ez ammiatt történt, mert az egész napos hólapátolás könnyelművé tett. Kissé nekirontottam a klaviatúrának, amit nagyon nem szoktam (én senkinek nem válaszolok), akinek meg ez a dolga nálunk, az még mindig az önhöz szóló szavakat keresi. Hiába, az év nehezen indul!


Üdvözli: Simon József- Eger Simon Pincészet

© apunkválasz erre | adatok | e-mail - 2010-03-18 22:29:28 (304)
Tisztelt Simon Pincészet!
A napokban vásároltam egy 2005-ös évjáratú egri leánykát egy szegedi Spar
üzletben. A csomagolás teljesen eredeti volt, nem hiszem, hogy valaki
fölbontotta és "átpalackozta" volna a terméket. A palackbban egy habzóbor
volt, nem egy száraz fehérbor. Nem pezsgő, és nem is "durrant", mikor
kihúztam a dugót, de habzott, amikor kiöntöttem és egyértelmű volt, hogy
ilyen szénsav-tartalom nem képződhet borban. A bort azért vettem, mert
Pálffy István a könyvében a legjobb 100 magyar bor között említi, igaz ő a
2008-as évjáratot. Van erre valamilyen magyarázat? Egyébként habzóbornak
sem volt rossz, De ez nem bor, és nem az, ami a palack címkéjén szerepel.
Ez egy közepes minőségű habzóbor. Válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Bodócs Attila

© gyerekválasz erre | adatok | e-mail - 2010-03-12 12:38:42 (303)
Ha még nem lett volna:
http://f.freeblog.hu/k/i/j/kijegecesedik/files/generator.html
BORKÓSTOLÁSI BULLSHIT GENERATOR V1.0

© gyerekválasz erre | adatok | e-mail - 2010-01-28 11:22:42 (302)
Jaja, elég hasonló karakterű borok ezek. Van arrafelé egy Palkonya nevű kis borászfalu, ott voltam egyszer egy borkóstolón. Ott ilyen 15-16%-os borokat csinálnak. Eleinte tiltakoztak, hogy össze akarják vonni őket Villánnyal, mint borvidéket. Aztán amikor megtudták, hogy Szekszárdot is egy borvidéknek kívánják venni Villánnyal, rájöttek, hogy nincs sok értelme pattogniuk...... Nagggggyon kemény borokat csinálnak ott.....
Nagyon szeretem ezeket a testes, száraz vörösöket, de másra jó minden bor. Ha arról van szó, hogy bevesszük magunkat napokra egy házba vagy 20-an, akkor az említett könnyed száraz fehérek és rosék a legjobbak, leginkább fröccsként. Azokat napokig lehet inni. Ha lakodalomról van szó, akkor a vöröseket kell inni. Félig Szekszárdról származom, ezért onnan van inkább tapasztalatom, de egyszer voltam egy unokatesóm lagziján, ahol az egyik nagybátyó szekszárdi óvöröse volt A BOR, mindenki azt itta. Csinált hangulatot az biztos. És azt is lehet nyakalni, csak szerintem napokon keresztül nem menne.
[előzmény (300)]

© dinidaneeeválasz erre | adatok | e-mail - 2010-01-28 09:40:10 (301)
bödzsét

© Zoricaválasz erre | adatok | e-mail - 2010-01-28 09:29:06 (300)
Mi tavaly voltunk Villanyban es hidd el ott is ez a palya. Ugy latszik arrafele -a bortol- egy nyelvet beszelnek:-)
[előzmény (299)]

© gyerekválasz erre | adatok | e-mail - 2010-01-28 00:43:07 (299)
Jah, Szekszárdon például értik ennek a módját.
Itt a mérték tényleg a mértéktelenség!
A másik, hogy az édes bort nem állom. Az a csajoknak való, meg a selymeknek:)
[előzmény (298)]

© Zoricaválasz erre | adatok | e-mail - 2010-01-27 21:05:42 (298)
Nalam a jo bor ott kezdodik, h voros es szaraz es akkor tenyleg lehet tartani a merteket.

© Laney 3000válasz erre | adatok | e-mail - 2010-01-27 20:58:37 (297)
itt én 200-250 HUF ér szerválom a vöröset, fehéret édeset kéneset, bármilyet, bárhol és bármikor. (nyáron egy bő 150 litert lenyomtunk) és a legjobb a borban hogy igazán lehet vele tartani a mértéket, nem mint pl mikor azt hiszem hogy najó 5 feles lecsúszik aztán összeokádom még az égboltot is...rövid az nee..bor az yeaaa..főleg a fincsi édes házi..
[előzmény (295)]

© sixsixsixválasz erre | adatok | e-mail - 2010-01-27 18:52:28 (296)
Holnap forraltbor vörösből!

© gyerekválasz erre | adatok | e-mail - 2009-12-07 10:44:56 (295)
Adott helyen az ember jobban megbízik a flakonban.... A Balaton felvidéken például így van. Egyszerűen fantasztikus: 5-700 Ft-ért megtöltik a kétlityist a legjobbfélével. Az ember rengeteget meg tud inni belőle (főleg fröccsként), anélkül, hogy mocskosrészeg lenne. Ettől még persze kurvarészeg, de van különbség: például 3l elfogyasztása után is ha kell, végigmegy egy egyenes vonalom. Aztán mondjuk lehet, hogy összeesik, de sikerül. És iszik tovább! És ha megágyazott tisztességgel ennek a mennyiségnek, a feje biztos, hogy másnap nem fog fájni. És kezdheti előlről a legnyugodtabb szívvel. Ez a tempó tartható sok napon át. Ha nagyon kell, még vissza is tudunk emlékezni a történtekre.
Gyönyörű ital!

© IrBaratválasz erre | adatok | e-mail - 2009-12-06 02:22:05 (294)


Nem gondoltam volna, hogy találok még "művészképet" erről a borról. ;>

© Bubsyválasz erre | adatok | e-mail - 2009-12-05 11:10:21 (293)
tegnap, a boltban, egy úriember vett 2x2 liter műanyag flakonos bort, melynek a címkéjén az állt nagy betűkkel, hogy "Barát".
XD

© dinidaneeeválasz erre | adatok | e-mail - 2009-12-05 09:14:17 (292)
Bödzsét rulz!

© Limpekválasz erre | adatok | e-mail - 2009-12-05 07:52:28 (291)
Somlói juhfark rulz!

© Makkurválasz erre | adatok | e-mail - 2009-12-04 18:49:17 (290)
Kibontottunk egy üveggel a kedvenc boromból:
Photobucket

© apunkválasz erre | adatok | e-mail - 2009-01-06 20:42:23 (289)
Egyébként mindenkinek nagyon a jánlom a portugál Douro völgyi borokat. Sparban ne vegyétek, mert egy Royal oporto 3400, de Auchanban 2800-ért is kaptok és igazán megéri. A tavasszal volt szerencsém a termőhelyén megkóstolni. Azóta is alkalmakra mindig remek portugál bort veszek. A tawny jobb, mimt a ruby. A Tawny-t vegyétek inkább. Ja, alkoholtartalom 19%.

© apunkválasz erre | adatok | e-mail - 2009-01-06 20:37:45 (288)
A szamorodni kiváló választás. Főleg, ha száraz. Ha meg 2002-es, akkor királyság. És a mennyisége is éppen megfelelő, fél liter.
[előzmény (284)]

© dinidaneeeválasz erre | adatok | e-mail - 2009-01-02 21:17:24 (287)
tök durva, hogy ez még menő:S
[előzmény (286)]

© LeVviválasz erre | adatok | e-mail - 2009-01-02 20:42:18 (286)
Kannás tessék lássék
http://logout.hu/iras/a_nagy_kannas_bor_teszt.html

© gyerekválasz erre | adatok | e-mail - 2008-03-14 14:13:23 (285)
http://www.mtklub.hu/badacsony
Nagyszerű beszámoló egy badacsonyi bortúráról. Bravo Laczókám! Nem hiába vagy te a Világ Elnöke!

© Rock And Roll Samuraiválasz erre | adatok | e-mail - 2008-02-19 22:11:02 (284)
Épp most dolgoztam magamba egy üveg szamorodnit. Ami azt illeti nem esett nehezemre. :D

© Propellerválasz erre | adatok | e-mail - 2008-02-19 20:18:18 (283)
a bor örök és hallhatatlan. Mondjuk mi vbkázunk sokszor. de bekeverve mgéjobb szerintem :P



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 ... > Következő >> Végére