Pontosan azért mert ez egy fórum, nem anyázott senki azért mert más a véleményed, hanem leírták az ő véleményüket is. Tudod a viták vitték mindíg is előbbre a társadalmakat!
Amit tapasztaltam az elmúlt években amikor ismét turnéztunk európában, hogy sok ember foglalt házas kommunák tagjai, Crass-on felnőtt emberek létrehoztak a szubkultúrán belül is egy szubkultúrát. Már akkor is szemben mentek saját magukkal amikor másokat megfedtek az ő általuk elfogadott értékrendtől eltérő dalok, koncertezés stb... miatt. Pedig az ő értékrendjük egyik alapköve az volt, hogy hagyd a másikat úgy élni ahogy szeret! Most találkoztam jónéhány akkori Vegán-Anarchista-Állati és Emberi jogokért küzdő emberrel akik teljes mértékben megváltoztak! Most mindegyik azt mondja, hogy valamikor egyszercsak rájött, hogy nem jó túlzásba esni és az már ennek a szubkultúrának inkább csak ártott sem használt! Emlékszem még 2004-ben egyik srác oda volt a dán Paragraf 119 zenekar lemezén található dal miatt ami valahogy így szólt: "Gyilkos vagy ha állat húst eszel!"
Most ez az ember sokad magával abból a közösségből, már eszik húst és még horgászik is! (amit mondjuk én személy nem támogatok még ha el is engedik utána a halat!)
Több ex-vegan SxE emberrel is találkoztam akik akkor ha megtudták, hogy valamelyik zenekar tagjai esznek hüst bojkottálták a koncerteket! Most pedig már húst esznek és nem vetik meg a sört sem! Pedig akkoriban bőven 20 fellett voltak most meg már 30 felett ismét változott némileg a világképük!
Természetesen mind az élvezeti bódító szerek használata (amiket kizárólag csak multik gyártanak és forgalmaznak) vagy a vegetarinizmus kontra húsevés nagyon hosszadalmas pro és kontra téma lenne kimeríthetetlen indokokkal!
csak érzékeltetni szeretném, hogy nem hiszem hogy a világ és technika fejlődésével a PUnk vagy Anarchista alapok ne változhatnának együtt! Hiszen máris sok a változás a 19. a 20. századi anarchista követelésekhez képest!
Szerintem addig nem nagyon kell egy személyt hasonlítani egy multi céghez amíg valaki a multi cégek italát és dohány termékét fogyasztja! Mivel az legalább akkor ellentmondása tud lenni a dogmatikus punk vagy anarcho-punk fogalmaknak! Erről pl volt vitám Coca Colát árusító foglaltházban, vagy az ott árúsított sörök miatt amik ilyen olyan módon de a multinacionális cégeknek hozta a hasznot!
Az ENT pedig egy olyan zenekar ami általában attól függ melyik taggal tárgyal az ember! Pl. 2007-ben szibnte önköltségi áron játszottak velünk a mini-turnén és Dean-t nem érdekelte egyáltalán az anyagi dolog és annak örült, hogy a reptéri parkolására összegyült a lové, a többi tag is hasonlóan gondolkodott, hogy nem gáz mivel mindegyik zenél jól menő metál bandákban amivel keresnek rendesen, míg Phil-nek egy jól menő vállalkozása volt. A javaslatomra holland Dennis barátom is összehozott nekik egy mini-turnét ahol a repjegy + bulinként 500 euro lett megbeszélve majd ragaszkodtak a hotelhez Amszterdamban. Természetesen végül el se mentek a szállásra ami kicsit rosszul esett a haveromnak. Majd félre tette ezt a problémáját és pár hete felvette a kapcsolatot velük megint kérdezte minden mehet úgy ahogy legutóbb? De a válasz most bulinként 700 euro! így letett a szervezésről, mert idekint foglaltházak nem fizetnének ennyit és a kommersz helyek meg nem hisznek a megtérülésben. (a beszélgetésnél ott volt a The Restarts zenekar is akik azonnal felhívták az ENT egyik tagját majd kiderült, hogy nem kellett volna repjegy, mivel turnéba szerették volna megejteni a holland bulikat sőt alkudozva sikerrel járt volna mert 450-700 euro között lépnek fel, kivel hogy tudják megdumálni!) A foglalt házak sok esetben nem hajlandóak elvi okok miatt 300 vagy 500 euro-nál többet fizetni? Kommersz helyek nem vállalnak sokszor ilyen zenekarokat, mert tudják hogy a közönség nagy része bojkottálja a helyet az üzleti tevékenysége miatt. Akkor hova menjen fellépni az ilyen zenekar? Hogyan ellenőrizze le egy több száz vagy ezer km-re élő zenekar hogy aki meghívja őket ráadásul teljesen más nyelvet beszélő országban az csak önös érdekből teszi vagy a zene és a közönség szeretetéből? Ma már jóval kevesebb DIY szervező kontaktja forog közkézen! 2002 től én intéztem a külföldi fellépéseink 95%-át akkor egy 190 szervezős listából dolgoztam és nem túlzok, ha most azt mondom ebből kb. 5 cím aki még szervez koncertet, de ők is sokkal ritkábban! Nem olyan könnyű ellenőrizgetni, mint ezért zenekarokat korholni!
Egy másik példa a mai technika fejlődése előnyei és hátrányai, pl Facebook, Myspace és társaik. Ítt is megvan a sok anarchista pro és kontra érvekkel tele. Hiszen ami jó, hogy gyorsabban könnyebben eljuthat az üzeneted a világ bármely pontjára! Megkönnyíti a szervezést a zenekarok megismertetését stb.., de sajnos ezek a szolgáltatók is szintén multi csoportok tagjai, vagy visszaélnek az adatokkal, megfigyelésekben vesznek részt nemzetbiztonsági vagy rendőri felkérésre stb... Akkor most mit is tegyen egy zenekar?
Anno egyszer beszéltem arről amikor az első olyan zenekarral találkoztam, aki biciklivel és annak utánfutóival ment turnéra, hogy olyan okokból, mint környezet védelem vagy mert egy autó mennyi rovart üt el egy út során ez állszentnek hat, mert a szemem láttára hajtott át a kerékpárral egy katica bogáron amit aztán szomorúan konstatált! Tehát sok jó dolog van az egészséges élethez vezető úton és abban ha óvni próbáljuk a világot meg a környezetünket, de soha nem tudjuk azt eléggé megfelelően és hibátlanul kivitelezni! A zenekar egyébként a 12 állomásos turnén csak 5 helyre ért oda! Ilyen áron inkább néhány rovart elütök és egy kis CO-t is adok a földnek, mert ezeknek a visszaszorítása nem ott kezdődik. Hiszen amit hirdetni szerettek volna ezzel az jó dolog, de a kivitelezéshez akkor már űber radikálisnak kellett volna lenni és gyalog menni mindenhová, nem adidas és nike cipőkben, mégha turkálóból volt is az egyik stb....
Egyszóval egy zenekar megtehet sok mindent és utána is járhat, de mindenről ő sem tudhat!
Ez pedig az én véleményem!
u.i.: Azért az Oi Polloi-os téma érdekelne, mert amit ilyen sejtelmesen írsz az sok mindenre utalhat, de nem egyértelmű! Azt hiszem én nem titkolózom, hanem mindent nyugodt szívvel kiÍrok magamból! valamint nem gondolnám egy anarchista zenekarról, hogy titkolózna sem a viselkedéséről, sem az ügyeiről! |
|
|