végre én is megnéztem már ezt a filmet. Nagyon régóta érdekelt, hogy milyen lehet, rengeteg véleményt hallottam, de amiben mindenki egyetéretett, az az volt, hogy ez egy durva, véres film. Amikor leültem nézni a dvd-t, úgy gondoltam, hogy mint külső szemlélő végiglesem, aztán majd próbálok valami objektív képet kialakítani az alkotásról.
véleményem szerint is brutális és véres stb. a film, de én nem mondanám azt, hogy pusztán erről van szó. végigolvastam most a topikot, rengeteg vélemény, de konkrétan senki se emelte ki, hogy nem csak vérről meg verésről volt itt szó, hanem az emberi kapcsolatok hansúlyozására is figyelt gibson. persze ezeket lehet csak ő találta ki, vagy felnagyította, de akkor is tele volt a film ilyenekkel. engem tényleg elgondolkoztatnak olyan részek, hogy amikor Jézus feküdt a porban és nevettek rajta a tettesek (a tetteseket itt a tényleges gyilkosokra értem), még akkor is ott voltak azok az emberek, akik még mindig hittek neki. sőt voltak olyanok, akik még akkor is hittek neki, mikor már a kereszten lógott.
le lehet csupaszítani az egészet a hústépésre, ami valóban borzasztó volt, de azért nem csak erről volt szó.
arról pedig, hogy ennyire megrázó az egész, az jutott az eszembe, hogy kicsi koromtól kezdve hallottam ezt a sztorit, amit ugye mindenki ismer, de az ember bele se gondol, hogy itt miről van szó, itt meg napnál is világosabban kerek-perec fel van véve, hogy mi is történhetett valójában. elolvasva (pl Biblia vagy bármelyik más forrás) nem okoz ekkora ledöbbenést szerintem, ennyi könnyet (végigbőgtem a filmet), ilyen monumentális érzelmeket nem csikar ki az emberből. ez a mű viszont azzal, hogy lefesti, képekbe önti, hogy mi volt, minden ember számára megadja a döntést, hogy pl ,,na most már sejted nagyjából hogy mi volt. vélemény? esetleg még utánanéznél? jólvan." vagy bármi, vagy hogy ha eddig sem foglalkoztatta a dolog, és ha most megnézte ezt a filmet, akkor már ezután sem fogja, és kár erőltetni.
az hogy kasszasiker volt és hogy gibsonnak mennyi pénzt hozott, azt én leszarom, nem járok moziba. viszont azon azért érdemes morfondírozni, hogy az az idióta, aki pár éve még a halálos fegyverben játszotta a kurvavicces szuperhőst, egy ilyen filmet tudott csinálni.
Ja, és ha összegeznem kéne a filmet, ha valaki megkérdezné, hogy miről szól, annyit mondanék, hogy ez Jézus halála. Valósághűen. Nem több, nem kevesebb, nekem mégis sok volt. Ha másra nem is volt jó, arra mindenképpen, hogy a ,,keresztre feszítették szenvedett" blabla szöveg elé most már mást is tudok helyezni, mert a film késztet rá, hogy elképzeld, hogy milyen lehetett neki akkor. Szerintem a film nélkül kevesen gondolnának bele, hogy valójában hogyan is volt. Én sem gondoltam bele soha, de Gibsonnak hála most már ezt is tudom.
aki ezt végigolvasta most, annak gratulálok, nem gondoltam volna, hogy ennyit rinyálok.
|
|
|