Kedves Attila!
Hirtelen nem is tudom levele megválaszolását hol kezdjem, talán az elején, igy követem az Ön sorait.
2010 januárjában hihetetlen nagy bizalommal (mert végül is mi másról árulkodna egy 2005-ös reduktiv fehér, négy és fél éves 1000Ft alatti árú bor
megvásárlása) vett le egy palack 05-ös Leánykánkat a szegedi Spár borospolcáról. Bizalommal Pálffy István kijelentése és Pincészetünk iránt, amit megköszönünk Önnek, mert a mai magyar borfogyasztóra ez a fajta viselkedés nem különösebben jellemző.
Igaza van a bor teljesen eredeti. Kövtkező mondatát úgy helyesbiteném: A palackban már száraz habzóbor volt. Miért? A Bortörvény 5g/l maradékcukor tartalomig száraz borról beszél. Kedves kis Leánykánk a 2005-ös (mivel lusta vadélesztők teremtek az évben, amik nem erjesztették ki az összes mustban bennelévő szőlőcukrot) 4g/l maradékcukorral került palackba. 2006-ban vagy 07-ben mi értékesitjük, pihen a bolt polcán, látja a rengeteg embert, nézi őket ahogy azok is őt, a mellőzöttség majdnem letargiába dönti mikor (megszokott magyaros figyelmetlenségből) elépakolnak takarásképp több palack 2008-ast. Végig gondolja sorsát, újabb két évet jósol magának a polc hátsó részén ( tizenegy testvére két év alatt fogyott el mellőle, ez idő alatt megismerte a szegedi közönség egri fehérek iránti "visszafogott"
rajongását), felhorgad, megkeresi azt az egy szem árva borélesztő gombaspórát (hiába a 99% sterilitás a palackozásnál) ami a palack alján (a borhoz adott kéndioxid miatt) aléltan hever, életre pofozza, 4g-cukros mosolyával körbesimogatja-miközben azt sottogja az élesztő fülébe:csinálj nekem alkoholt. A búgó hangtól az élesztő vére pezsdül habzsolni kezdi az örömöket (cukrot), alkohol képződik és széndioxid( egy-két tizedgramm), ezáltal nő a nyomás a borban, mellkas megfeszül, lélegzet elszorul, évek alatt eltunyult élesztőgombánk újra a palack aljára le.Borunk immár kissé "feszülten"vár az ő (Ön által alant megírt) idejére.
-A
habzóbor: alacsony alkoholtartalmú bor cukor hozzáadásával történő újraerjesztése nyomásálló tartályban, amit zárt rendszerben
palackoznak, megőrizve ezáltal a keletkezett természetes CO2-t, ami max. 3gr/l és semmiképp nem nevezhető pezsgőnek.
Borunk és az ön találkozása:Spár, borpolc, szemvillanás,emlék aPálffy-tól -1000 alatt legjobb fehér- s az ujjaiból font hurok máris Leánykánk nyaka körül, pénztár ,hazaút, a bor ébredezik, még nem hiszi ami történik,(nem készül a "közvetlen" találkozásra) révült öröm (végre rámtaláltak). Dugóhúzó, a dugó pukkanása tompa (a palackban lévő nyomástól), kevés apró gyöngy indul a palack aljáról,pohárba töltve habzik, gyanakvás az arcon (nem ezt vártuk), s az a bor most már lehet akármilyen. A bor megrezdül, rázza magáról a széndioxidgyöngyöket mint hópelyheket, hogy teljes szépségét mutathassa, de rövid az idő. A kortyban oldódó csók helyett egy bosszús nyelés. Innét kezdve mondhatott volna a bor akármit, az nap a szép oldalát (méz illat, méz íz) Ön már úgysem vette volna észre, mert csalódott. A dolog megtörtént, egy aprócska élesztőcsíra, a lassú fogyás (a bor egy-két év életidőt bír változás nélkűl), a felfokozott várakozás és mindezekből az Ön levele.
Most kit kárhoztassak? Önt? Ugyan már. Elköltötte a pénzét természetes, hogy elvárja, ha bort vesz az bor, ha habzóbort akkor az habzóbor legyen. A Spárt hogy nem adta el időben, a régit nem tette előre? Nem mondom kicsit
talán ludasok az ügyben. Most jövök én: 1.Használjak fajélesztőt?-igy az
utolsó gr. cukor is kierjed -Amitől az én borom íz és illatvilága hasonlít más borász ugyanilyen élesztővel erjesztett boraihoz. Nem az uniformisra, inkább kockáztatok! 2. Törekedjek a 100%-os sterilitásra? Igen? Így elkerülhetem az utóerjedést, kiszűrtem az utolsó élesztőcsirát és vele együtt valamit amitől a bor kereknek érződik, pajkos és életerős. Egy százalék plusz sterilitás= harminc százalékkal karcsúbb bor. Biztos hogy ez kell nekünk..........? 3. Hírverés (Marketing)? Megtettem-e mindent hogy a "TERMÉK JÓL PÖRÖGJÖN"? Ez nem az én világom és úgy érzem sok embert megfizettem, hogy nyerjen nekem úszóversenyt, akikről később kiderült, úszni sem tudnak.
Uram ! Ennyit ma estére. A Leányka kategóriájában most Simon Cserszegi házasitás van forgalomban a Spárokban.Húsos, fűszeres, enyhe muskotály illattal határozott savakkal. Csak Interspárban van rozéborunk, az is beszt báj. Uniformis nélkül, 13% alkohol mégis könnyed. Ezeken fölül még 9 fajta, amik mind arra várnak, hogy "meglepetést" (de kellemesebbet) okozhassanak önnek.
Sokára válaszoltam. Ez ammiatt történt, mert az egész napos hólapátolás könnyelművé tett. Kissé nekirontottam a klaviatúrának, amit nagyon nem szoktam (én senkinek nem válaszolok), akinek meg ez a dolga nálunk, az még mindig az önhöz szóló szavakat keresi. Hiába, az év nehezen indul!
Üdvözli: Simon József- Eger Simon Pincészet
|
|
|