Végjáték - Ender's Game
Már így az elején leszögezném, hogy ismét lehet látni a címből, hogy a magyar címadó brigád most is kurva ostoba volt vagy viccelődésből az "eredeti címre nézve azonnal adj magyar címet a műnek"-et játszottak, mert ez legalább akkora kreténség, mint a Quantum of Solace-nak a Quantum csendjét adni. De persze most könyvadaptációról van szó, így nem is értem, hogy fordulhatott ez elő. Szerintem az Ender játéka címet simán elbírja a fülünk.
De lényeg a lényeg, a történet szerint a jövőben egy földönkívüli faj le akarja igázni a földet, de nagy nehézségek árán sikerül legyőzzük őket, majd egy újabb támadást megelőzve a gáláktikus hadereg gyerekeket taníttat mindenféle stratégiai hercehurcára, hogy ha oda kerül a sor, egy emberként irányítsa az egész flottát az alá beosztottakkal. Alapvetően nem rossz a film, csak sok jelenetben túlságosan érződnek a Hollywoodi klisé elemek, ugyanakkor néha meglepően más történik, mint amire számítanánk. Ez persze nem az álomgyári történetíróinak érdeme, hanem az eredeti írott formáé, aminek fontosabb mozzanatait bizonyára kénytelenek voltak a képernyőre is átültetni.
Sokat nem kell várni tőle, mégis csak egy látványfilm lett, mindenféle mélyreható karakterábrázolás nélkül. Már a végső csata közben is inkább többször néztem ki az ablakomon, hogy elment-e már az eső vagy csillagos éjszakánk lesz netán, ahogyan reggel ígérték az M1-en, de utána azt kell mondjam, hogy meglepően izgalmasra sikerült a lezárás. Olyannyira, hogy reménykedem, hogy megfilmesítik az utána következő eseményeket is, bár nagyon nem látok rá esélyt (mondjuk A Hegemón árnyékában története elég érdekes).
Ajánlom kicsiknek, nagyoknak, délutánra pihenés képen, de a gyűjteménybe csak akkor fog bekerülni ha lesz folytatás és az picivel jobbra sikeredik. |
|
|