na akkor így tíz évvel később felvéve a topik fonalát, true detektív negyedik évad
az elsőt soha nem fogja überelni semmi, kicsit azt is gondolom, hogy hiba volt folytatni ezt a sorozatot, bár ilyen egymáshoz lazán fűződő antológia-szerűségként működhet a dolog, persze, de azt a botegyszerű de mégis hibátlan kémiát, ami az első évadot egyben tartotta, hát, sok sikert annak, aki megkísérli megugrasztani. nemrég újranéztem, és így utólag okosként az benne a szembeötlő, hogy tényleg mennyire botegyszerű az egész, a klasszik zsaru trópok a legbézikebb egzinsztenciális filozofálással nyakonöntve, és megkeverve a rural redneckségbe hajló lovecrafti sejtetéssel, nyami nyami. persze a két főszereplő nélkül az egész lehetett volna tök béna is, de ennél a sorozatnál minden pont faszán jött ki, annyira fasza volt. a harmadik évad a közelébe ért egy picit, de ott sem voltak annyira jók a karakterek, meg a sztori is befuccsolt a végére szerintem, nem is értem miért írtak hozzá annyira anticlimactic befejezést.
negyedik: nagyon szarul indított, kezdve az intróval, aztán a nyitójelenet bántóan cgi szarvasaival. itt az a sejtetést és atmoszférateremtést, ami az első évadot annyira faszává tette, lecserélték szar jumpscares szellemfejekre, tanmese szagú (az őslakosok jók, a tudósok gonoszak) tanulságokra, meg egy csomó logikátlan történésre. a főszereplőpáros se olyan nagy vaszizdasz, jodie foster sztem fasza, de az indián csaj elég fabábú, és ez elsősorban inkább a forgatókönyvírók hibája. ettől függetlenül azért érdekelt a vége, meg lekötött, de minden epizód után kicsit fintorogva álltam fel. Pedig volt benne tényleg csomó pozitívum is, a helyszín meg az egész setting az tök jó alapanyag, a hideg helyeken történő nyomozások meg gyilkosságok mindig faszák, a the thing-utánérzetek is simogatták a lelkem, de az egészből hiányzott a dög meg a tök. és nem azért mert a főszereplőknek nem volt faszuk, hanem mert az írók voltak csicskák. najó nyilván ez erős túlzás, én sose tudnék ilyen sztorit se írni, meg az igyekezetet azért érezni, de a megvalósítás végsősoron max a hónaljáig ér fel az első évad színvonalához. ha nem true detective lett volna a címe, akkor azt mondanám egy fasza nyomozós-féligmeddig supernatural cucc, de így viszont inkább csalódás, mint nem. Egyszer azért jó letolni. |
|
|