Punk Portál - 2024. március 28.





 

Hírarchívum > Mudhoney (USA), Run Over Dogs @ A38


Írta: A38
Feltöltötte: xzoleex
Ekkor: 2016. júl. 25. hétfõ - 12:36

Maga Kurt Cobain nyilatkozta még egykor, hogy mekkora hatása volt a Mudhoney első, teljesen elszállt zaj-punk-blues EP-jének a Nirvana hangzására. Ha nincs a Mudhoney, a legendás seattle-i kiadó, a Nirvana felfedezője, a Sub Pop biztosan tönkremegy, még mielőtt Cobainék egyetlen hangot is felvettek volna náluk. A Dave Grohlt megelőző dobosínségben a Mudhoney-dobos, Dan Peters is játszott a Nirvanában. A két Mudhoney-alapító, Mark Arm és Steve Turner előző zenekara, a nyolcvanas években aktív Green River kultikus tiszteletnek örvendett a New Seattle Sound (azaz a grunge) képviselői között.

A Melvins mellett a Mudhoney dolgozta ki azt a stonerből, zajrockból, posztpunkból, metálból és pszichedéliából összegyúrt, jellegzetes hangzást, ami aztán Seattle védjegyévé vált. Ahogy annyi más zenekar, az első sikerek után a Mudhoney is elhagyta a Sub Pop kiadót - hogy aztán évek, évtizedek múltán visszatérjen. A Mudhoney három éve ünnepelte fennállásának huszonötödik évfordulóját - akkor új lemezt is kiadott.

Ezúttal a Mudhoney ismét európai turnéra indul, és nagy fesztiválfellépések (például a barcelonai Primavera Sound vagy a katowicei OFF) mellé befér pár súlyos klubzúzda, mint például az A38 Hajón is.

Mondták már őket az ország legőszintébb, leghangosabb zenekarának, de ha a Run Over Dogsról van szó, az egyik legkiemelkedőbb itthoni koncertzenekarról beszélünk. A színpadon a kitekert, fuzzos témák, pszichedelikus riffek dominálnak, zenéjüket leginkább a desert rock stíluselemeivel lehet körülírni.

Első nagylemezüket, a 2013 végén megjelent Noxious Foodiest több meghatározó zenei portál is az év legjobb hazai lemezei közé választotta, a Németh Jucival közösen felvett Our Love videoklipje pedig ugyanebben az évben nem csak az egyik legjobb, de több zenei platformon is a legjobb klip címet nyerte el. 2014-ben egy 25 napos nyugat-európai turnén vettek részt, ahol London és Liverpool legmenőbb klubjai mellett felléptek Párizsban, Berlinben, Bernben, Prágában és több kisebb, külföldi városban.

A zenekar 2012-ben az R33, majd 2013-ban az A38 Hajó Talentométer elnevezésű tehetségkutatóján is első helyet ért el. A hazai fesztiválok mellett a zenekar meghivást kapott Csehország legnagyobb könnyűzenei fesztiváljára, Rock for People-re is.

A második nagylemez bemutatója éppen az A38 Hajón volt, idén tavasszal pedig egyhónapos amerikai turnéra indul a Run Over Dogs.

Jegyár: 5000 Ft, elővételben: 4500 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón.

https://www.facebook.com/events/1716796191888817/