Punk Portál - 2024. március 28.





 

Új szerzeményz 3.: A békési grind megbasz: Another Way - Holtágak az ártérben


Írta: kal0z
Feltöltötte: kal0z
Ekkor: 2010. már. 15. hétfõ - 10:36

Azt nem mondom, hogy nagyon vártam az Another Way új cédéjét, ami amúgy nem is annyira új már, nagyjából tudomásul vettem, hogy van, és majd beszerzem, mert Another Way, be kell szerezni.

Tulajdonképpen nem tudom, mit szeretek bennük, csak egy élmény ragadt meg: a 2006-os Free Festen (akkor volt Csepelen a szkétparkban, ugye?) álltam a színpad előtt, hallgattam az Another Way-t, és a zaj ömlött le a színpadról. Mintha egy nagy lomha folyó lenne a tömör zsé-moll, hömpölygött lefelé a színpadról rám, és elborított.
Azóta persze sokféle helyen hallottam az Another Way-t, csöveltem Bandi koleszában Szegeden, fényképezkedtünk Salgótarjánban, de mégis, az a skateparkos Free Fest maradt meg a leginkább, ahogy egyszerűen maga alá temet a zaj.

A pesti Driving Range-es bulin tehát megragadtam az alkalmat és beszereztem a Holtágak az ártérben lemezt. Mivel még nem volt kezdés, és rommá untam magam, tüzetesen megnézegettem a cuccot. Tomi dizájnja szikár, giccsmentes, viszont baromira szép. A füzet vastag papírra, színessel van nyomtatva, a szövegek hátterében békési fotók vannak - az ártérről, mi másról? A szövegek pedig szokás szerint angolul is megtalálhatóak. Biztos láttam már ilyet, de engem első látásra lenyűgözött az, hogy a füzet és a borító kiállítása mennyire összhangban van a szövegek mondanivalójával: ugyanaz az a szikár, reménytelenül elkeseredett hangulat, ami átjárja az egész lemezt.

Két dologból van kevés. Az egyik Gida velőtrázó sikolya, mint amilyen a Duzzasztógát elején van, a másik meg a rövid, fogós gitárdallam-foszlányok. Ezek a dallamok az Another Way-ben számomra mindig olyannak tűntek, hogy egy röpke pillanatra felvillantják, aztán vége is a számnak, és csak a dallamfoszlány marad meg a fejedben. De nekem a kurvaanyámat, ez nem kívánságműsor! :-)

Kiemelném azt a két nótát, amik asszem a kedvenceim lesznek a lemezről: A szavak ajtók, a szavak falak címűt, ami már a dal címével önmagában olyan tanítás, hogy megvilágosodva érzem magam, és az Erőszakos múlt című opuszt, aminek a végén az együtténeklésbe konkrétan beleszerettem.

A lemez végén van egy hidden track, ami leginkább jutalomjáték, a metálfiúk játszottak kicsit a műfajjal. Csak nehogy a következő lemez csupa ilyen vérlassú, űberhosszu (3 perces) nótából álljon.
Mondjuk ennek a szövegére sem árt odafigyelni, nagyjából érteni lehetett még a lócitrommal beszórt Lánchídon átsétálva a huszárezred dobogása és a kisgyerekek között lavírozás közepette is... :-)

Bár azt hiszem, a hanganyagot még emésztenem kell, első és második hallgatásra nagyon bejön, persze nem is nagyon számítottam másra az egyik kedvenc magyar bandámtól.

A lényeg, hogy vegyétek meg a lemezt. Le lehet tölteni, meghallgatni, és le fogja zúzni az agyad, de szerintem a 700 Ft nem sok azért a pluszért, amit a borító és a füzet nyújt, arról nem is beszélve, hogy ezzel is támogatod a bandát.

És ha nem hinnél nekem, a lemez letölthető innen:
http://www.archive.org/download/Cep026-AnotherWay-HoltgakAzrtrben2009/Cep026-AnotherWay-HoltgakAzrtrben2009.rar

http://www.myspace.com/anotherway666

Előzmények:
Új szerzeményz 2.: Tökéletes muzsika a tökéletes apokalipszishez: Rivers Run Dry demó
Új szerzeményz 1.: Friss, fiatal, frusztrált: For Rent Records válogatás