Punk Portál - 2024. április 26.





 

Dead To Me – African Elephants (Fat Wreck, 2009)


Írta: Mozart
Feltöltötte: Mozart
Ekkor: 2009. nov. 15. vasárnap - 22:57

Ez egy tipikusan olyan lemez, amit sokszori hallgatás után sem tudok hova rakni. Jónak nem elég jó, rossznak nem elég rossz. Némely pillanatomban – és pillanatában – egész jónak találom, máskor meg unom. Egyszóval: egy vegyes album. De nemcsak színvonalban, stílusilag is. Míg az első Dead To Me-album egy elég homogén, dallamos pop-punk lemez volt, ez a második nagylemez a kettő közt megjelent ötszámos EP, a Little Brother kísérletező kedvét viszi, sőt fejleszti tovább. Még erősebbek a Clash-es hatások, és még merészebben nyúl bele a zenekar más műfajokba.
Az egész ott kezdődik, hogy az első szám, az X, egy nyugis, lassú dub szám, inkább egyfajta intrónak gondoltam, amikor először felcsendült, de végül egy komplett nóta lett belőle. A második, Modern Muse című szám aztán már egy tipikusnak mondható DTM-dal, de aztán megint többfajta, változatosabb palettáról csemegézgető egyveleg következik. Ami önmagában nem is lenne baj, sőt… csak sajnos néha mellényúl a zenekar. Míg a Cruel World lassú, melankolikus, lágy és végletekig egyszerű popossága nekem kifejezetten tetszik, addig a Liebe Liese című nótával például nem tudok mit kezdeni. A legszörnyűbb ráadásul pont a befejező szám, a diszharmonikus és kaotikus Blue, amit egész egyszerűen le kellett volna hagyni a lemezről. Ez jelentősen rontja a végső benyomást.
Összegzésképpen tehát elmondható, hogy az egyik gitáros gyerekvállalása miatt trióvá zsugorodott Dead To Me előnyére vált az, hogy új felállásban kell bizonyítaniuk, mert a számok nemhogy egyszerűsödtek volna, hanem bonyolultabbak és változatosabbak lettek. Azonban a lemez kicsit túlságosan vegyes saláta lett, néhány kesernyésebb falattal. A jó számok kedvéért azért érdemes belekóstolni.

Myspace: www.myspace.com/deadtomesf