Punk Portál - 2024. március 29.





 

Strike Anywhere – Iron Front (Bride 9 Records, 2009)


Írta: Mozart
Feltöltötte: Mozart
Ekkor: 2009. okt. 19. hétfõ - 20:55

Az ember úgy képzeli el az igazi szerelmet, hogy szembejön az utcán, és egyből látszik rajta, hogy igen, ő az. Persze a valóságban ez sokszor nem így történik. Azonban az biztos, hogy az embernek vannak olyan kedvenc albumai, amelyekről első hallgatásra tudja, hogy beemelkednek a kedvencei közé. Ilyen nekem a Strike Anywhere új lemeze, ezért nem bírtam ki, hogy ne írjak róla. Számomra kész, vége: október elején eldőlt, hogy mi lesz az év albuma.
Persze finomíthatnánk a kategóriát, nehogy elkiabáljam, lehetne például az év punk vagy hardcore-punk albuma, de az biztos, hogy ennyi idő alatt ennyiszer rég hallgattam meg bármilyen albumot. A furcsa az egészben az, hogy bár mindig bejött nekem a Strike Anywhere, mégsem volt ott az abszolút kedvenceim között. Minden albumukon éreztem az őszinte hozzáállást és a kirobbanó energiát, és mindegyiken volt is pár klasszikus szám, mégis mindig hiányzott valami az összképből. Erre most megalkották pályafutásuk eddig legjobb hanganyagát, amiről mindenhol a neten csak áradoznak a kritikusok és a rajongók. Pedig nem arról van szó, hogy ez egy újabb mérföldkő a zenetörténelemben – egész egyszerűen csak egy elejétől végig jól megírt, fogós, dallamos, de zúzós hardcore-punk energiabomba. A korai albumok elemi ereje találkozott a legutóbbi album dallamosságával, csak még fülbemászóbban és hatásosabban, a végeredmény pedig egy rakat olyan szám, amit nem tudsz kiverni a fejedből. Az I'm your opposite number-t külön ki kell emelni, ronggyá hallgattam, az év punkhimnusza. De ott van még a keményebb hangzású Failed State vagy az utolsó előtti szám, a Western Scale… mindegyik akkorát üt, hogy az ember szétverné a keze ügyébe kerülő első porcelánkutyát. A hangzás pedig egyszerűen tökéletes, minimális hangerőn is szétszaggatják a fejedet a számok. Nem mondom, hogy az első pillanattól az utolsóig klasszikus dalokat hallhatunk, de a jó számok annyira jók (és mellesleg többségben is vannak), hogy ez feledteti azt az igazán csekély számú közepes számot.
Az Iron Front abszolút kötelező darab mindenkinek, aki kicsit is otthon van vagy érdekelt ezekben a zenékben. Ja, és beharangozóként megjelent egy azonos című, négyszámos EP is két kiadatlan számmal, azt is célszerű beszerezni, mivel azok is kiváló nóták.

Honlap: www.strikeanywhere.org