Punk Portál - 2024. április 18.





 

Teenage Bottlerocket – They Came From The Shadows (Fat Wreck, 2009)


Írta: Mozart
Feltöltötte: Mozart
Ekkor: 2009. szept. 19. szombat - 20:33

A Teenage Bottlerocket nevét először a Protect válogatásról ismertem meg, és abból az egy számból úgy ítéltem meg, hogy egy nem túl különleges, ám annál hangulatosabb Ramones-klón bandáról van szó. Nem is jártam utánuk, viszont tavaly belebotlottam a Warning Device című albumukba, ami az USA-ban elég nagy közönségsiker lett, természetesen punk-rock szinten. Az elsőként megismert szám alapján nem tévedtem: tényleg egy Ramones- és Screeching Weasel-szerű, végtelenül egyszerű, háromakkordos, dallamos punk-rock n' rollt játszó zenekar a TBR. Azonban azt, amit csinálnak, mesterfokon csinálják, ezt a már említett előző album sikere is mutatja. Nem véletlen hát, hogy lemezszerződést kaptak a Fat Wreck Chords-tól, és elég nagy várakozás övezte az új album megjelenését, amihez társult a kiadó erős marketingkampánya is (akciós póló+lemez kombó, limitált zöld bakelit stb). Én is kíváncsian vártam, vajon mit tud még mutatni ez a zenekar: fejlődik-e vagy megmarad a jól bevált dolgoknál.
A lemezborító az utóbbira engedett következtetni: a dizájn teljesen ugyanaz, mint eddig. Ugyanis két nagylemezük és egy koncertfelvételük jelent meg eddig, és mindegyiknek ugyanaz a borítója, csak a színösszetétele más, meg a címe, amúgy mindig ugyanaz a halálfejes logó van rajta. Ezúttal fekete alapon zöld a választott színkombináció. A kezdő szám, a már klippel is rendelkező Skate Or Die egyértelműen folytatása az eddigi életműnek, egy nagyon dallamos, egyszerű kis pop-punk sláger, aztán jön még egy ugyanilyen szám (Don't Want To Go). A harmadik nótától kezdve (Bigger Than Kiss) azonban észrevehető, hogy kicsit azért próbáltak változtatni a bevált formulákon. A vidám dúr-akkordok közé keveredik pár moll is, a gitártémák és a tempó is változatosabb lesz. Persze zenei világmegváltás nem történik, csak a korábbi magához képest szélesített a skálán a zenekar. Az apokaliptikus szövegű Forbidden Planet és a kövér emberek megpróbáltatásairól szóló Fatso Goes Nutzoid például újdonság, valószínűleg gazdagítja majd a koncert-repertoárt is. Azért a számok több mint fele így is hagyományos ramone-punk, és a korábbi albumokhoz hasonlóan főként a csajos témák uralják az albumot (hiányzol, miért nem vagy velem / hagyj békén, nem akarok veled lenni).
Az az érdekes ebben az albumban (és mellesleg az egész zenekarban), hogy bár zeneileg nem nagy szám, amit nyújt, valahogy mégis megfogja az embert. Lehet, hogy a nagyon fülbemászó dallamok tehetnek róla, vagy csak az, hogy a Ramones-nak már sohasem lesz új albuma. Mindenesetre akit nem zavar, hogy ez a stílus egy eléggé kitaposott ösvényt követ, ahol nincs sok helye a kísérletezésnek, az feltétlenül adjon egy hallgatást ennek (és az előző) albumnak.

A banda honlapja: www.teenagebottlerocket.com, illetve a mypsace-en: www.myspace.com/teenagebottlerocket.