Punk Portál - 2024. április 24.





 

Két zenekar az It's Alive recrods-tól: Chewing out a rythm on my bubble gum


Írta: SellMe
Feltöltötte: kal0z
Ekkor: 2008. jan. 17. csütörtök - 17:16

Nagyon klassz móka mások év végi listáit böngészgetni. Egy ideig legalábbis... az egész akkor kezd borzalmasan frusztrálóvá válni, amikor már nagyon sok tagnál látod ugyanazt a lemezt az első helyezettek közt, és te még csak futólag sem hallottál az adott zenekarról. Mint mikor egy dalról, amit már régóta kedvelsz, kiderül, hogy valami legendás előadó szerzeményének a feldolgozása, aminek mindenki betéve tudja a diszkográfiáját, csak persze te nem. Lesújtó élmény, ilyenkor én mindig teljesen depressziós leszek, és utána, már-már az őrület határán, napokig csak az allmusic.com-ot nyálazom.

Ebben az évben ez a "mindenki listáján ott van" banda a Chinese Telephones. Négy éve léteznek, már fel is oszlottak egyszer, de végül, pár kislemez és split kiadvány után eljutottak oda, hogy egy nagylemezt is kiadjanak. Már az interneten meghallgatható dalaik is teljesen levettek a lábamról, de a lemez aztán végképp elvarázsolt. Pedig nincs itt nagy bűvészkedés, csak zseniálisan fülbemászó rágógumi-punk dallamok - kicsit feldúsítva. Egyrészt olyan bandák után lehet állítani őket a sorban, amelyek mintha közvetlenül a Ramones tagok bőrdzsekijei mögül bújtak volna ki: Screeching Weasel, Queers, Marked Men, de leginkább olyan ez a Chinese Telephones, mintha az utóbbit jól egybegyúrnánk a Dillinger Four-ral. A két gitáros egyszerre technikás és fogós, célratörő játéka, a ritmusváltások és az ének adja meg a lemez egyéni hangvételét, ami ellenállhatatlan dallamossága ellenére sem válik túlságosan töménnyé: végig a "pop-punk" stílus, irányzat, akármi punk oldalán marad. Erősen ajánlott!

Szintén az It’s Alive Records hozta ki a The Mugwumps kislemezét is, amely mellett egy nagylemeze is kijött az osztrák bandának a tavalyi évben. Ha a fent említett zenekarok a Ramones tagok bőrjakói alól bújtak ki, akkor ezek a srácok éppen csak kidugták a fejüket, és azt mondták, inkább maradnak: 3-akkord, hangos láncfűrész gitárok, nyers, tökös ének, és dallamok, dallamok, dallamok. Könnyen fel lehet ám sülni ezen a terepen, gondoljunk csak mondjuk, a Bankruptra. De ahol emigráns honfitársaink elbuknak, ott a Mugwumps állja a sarat, ugyanis egyáltalán nem válnak monotonná a dalok, még az elsőre egyhangúnak tűnő ritmusokat is fel tudják dobni egy-egy üdítő gitár- vagy vokáltémával. De nem is fogják hosszúra a dolgot, a nagylemez tíz dala 20 perc alatt megvan. Aztán még egyszer, aztán még... Legfőbb erősségük talán, hogy az amúgy is jó számok mellett tudnak kiemelkedő slágereket is írni, a kislemezes dalok, illetve a That heartbeat és a Radiate my brain egyértelműen 2007 legjobb dalai közt vannak - mint ahogy a Do Time 7” és Banana Brain LP az év legjobb kiadványai között.

Chinese Telephones - S/T (It’s Alive Records, 2007)
http://myspace.com/chinesetelephones

The Mugwumps - Banana brain LP (Bachelor Records, 2007)
The Mugwumps - Do time 7” (It’s Alive Records, 2007)
http://myspace.com/themugwumps