Punk Portál - 2024. április 19.





 

Yellow Spots - Öt Fogásos Vacsora a Belezősökkel (2006)


Írta: Csupasz Kobra
Feltöltötte: xzoleex
Ekkor: 2007. feb. 25. vasárnap - 16:58

Szép dolog az elmúlás - jutott eszembe a Bizottság idézet amikor a Yellow Spots "Öt Fogásos Vacsora a Belezősökkel" címen megjelent 2006-os anyagát hallgattam. Méltó az egy évvel korábbi "Belezős Balladák" demóhoz, és az osztrák ABC tehetségkutató versenyen elért sikerekhez. Bár annyira letisztultak már az egy-két évvel ezelőtti önmagukhoz képest, mintha a zaftos vér helyett már itt-ott inkább a balzsamozó folyadék csordogálna az eddig fincsi hulla seggéből. A punkos vonásokat egyre inkább nélkülöző, eszelős (túl jó) rockabilly-zene, fekete humorral fűszerezett szövegekkel, ami néha elsül, néha nem. Az imázs kirívó, elegáns-véres-zombis, színpadra termett. A stílus (úgymond) egyedi, csak nem kéne annyira hangoztatni. Belezős Rakkendrollról van szó kérem szépen, műfaj születik és fejlődik!
Aberrált atya, az énekes így fogalmazta meg stílusukat egy korábbi interjú alkalmával:
"Ez a műfaj úgy született, hogy Johnny Rotten fél liter paprikapálinka elfogyasztása után szodomizálta Fenyő Miklóst egy ledurrant, szocreál táncdalfesztiválon, az összefonódásból született gyermeket pedig Sade márki művein és Lucio Fulci B-kategóriás horrorfilmjein nevelték. Meg Borsodi Bivalyon. Eddig mi vagyunk ennek a műfajnak az egyetlen képviselői. Minősíthetetlen, amit művelünk, meggyalázzuk vele a rock&roll összes ágát és a legrosszabb az egészben, hogy nem vesszük észre magunkat."

Huh! Hosszú, kimerítő, de rendkívül kifejező "definíció", mint egy gondosan spriccelt vérfestmény. A szövegek pedig... Nos, az "Oké Májkül" rendkívül elmés alkotás. Egészen más megvilágításba helyezi Hasselhoff és Kitt kezdettől fogva belsőséges kapcsolatát, szinte elérzékenyülök: "Fogd meg a botkormányomat, Michael" Utána mindenki válszthat magának fóbiát (orvosi szótár mellékelendő). A "Férfihalál" harmadik versszaka szövegileg talán a minialbum g-pontja lehet, annyira jól öszejött a megfogalmazás! Az utolsó két vér-bélhányós szám (Rituális vacsora, Zombi presszó) pedig hozza az elvárt horror-formát. Külön dicséret jár a jó öreg Peter Jackson klasszikus, a Hullajó (Braindead) szinkronszövegeinek aláfestő felhasználásáért, azt a filmet vétek lenne elfeledni! Már csak az a kérdés, hogy a Yellow Spots egyzenekaros műfaj marad-e, vagy lesznek követők? Talán már itt is vannak közöttünk...
http://www.yellowspots.hu