Punk Portál - 2024. április 19.





 

Maniac Mass Murder fanzine


Írta: K László
Feltöltötte: xzoleex
Ekkor: 2007. jan. 19. péntek - 15:40

Elmaradásaim vannak fanzine-ajánlók terén, elnézést, még mindig nem jöttem le a bejgli-tripről. Nagy várakozással vettem kézbe az újonnan felbukkanó Maniac Mass Murder-t, és nem kellett csalódnom, igazi nevelő szándékú agresszióbomba. Olyan kemény lettem én is, hogy beszereztem mellé egy bandanát a Punkportal boltban.

Megszűnt a Surface Detonation fanzine (két számát láttam, legutóbb nyár elején), de ugyanolyan kivitelben és hasonló szellemiséggel itt van Alphawarrior új lapja, melyben a legszimpatikusabb írás arra buzdítja a csongrádiakat-szentesieket, hogy járjanak bátran biciklivel koncertre, akkor nem kell az utolsó esti buszhoz igazodni. Közvetlenül alatta viszont kiábrándító, egymásnak is ellentmondó üzenetű szegedi életképeket olvashatunk. Aki szívességet kér, legyen nyugodtan szerény! - mondom én. Gyerek még, asse tudja, miket ír össze - legyintenék -, közben viszont nagyon érdekel, hogyan látja egy majdnem huszonéves a világot. Miért ne érne ugyanannyit egy fanzine-szerkesztő véleménye az október 23-ai tüntetésről, mint egy országos hírlap publicistájáé? Készíts te is újságot (ám ha javasolhatom: magyar címe legyen)! Most!! Vagy megkereslek, és lenyomom az internetet a torkodon.

De lássuk a zenei kínálatot: Vinnie Value és zenésztársai életét ismerhetjük meg az első interjúból, a Warzone előtti bandáitól a Kill Your Idols-on át a Skinheads Still Scare People-ig. Magyar színekben a győri Gyalázat gyűjt újabb rajongókat az énekes korrekt meglátásaival, bemutatván, hol tartanak most, s milyenek a hazai érvényesülési lehetőségek. Ezeken kívül egyetlen hosszabb cikket tartalmaz a lap, s bár engem meglep, ha egy tíz évvel ezelőtti interjút fordít le valaki, a bostoni Tree zenekar környezettudatos mondanivalója még mindig aktuális.

Jó hallani/olvasni, hogy egyes zenekarok időnként még fanzine-t is összeraknak, például a budapesti, oldschool hardcore-t játszó Kickin’ It Down énekese Honest for Truth címmel, melynek szeptember óta már az ötödik száma jelenik meg. További négy magyar fanzine-t ajánl a lap – végigpásztázva az ország évvégi termését –, és két külföldit, a svéd Thumbs Up and Boots Down és az osztrák Damaged kap figyelmet.
Lemezkritika nincs túl sok, azok is Tibi szignóval (egy társszerzőtől?), egyetlen említésre méltó pozitívum, hogy egy hip-hop album szintén helyet kapott. (Mintha a Surface Detonationben is lett volna korábban ilyesmi, de az most nincs előttem.) Virágozzék minden virág, szeressük egymást + egyéb hangzatos közhelyek. „Vállald magad!” Akinek nem tetszik, olvas mást. Azok a szüleiken élősködő, pózoló szegedi egyetemisták, akiknek bulizási-szabadidő eltöltési szokásait szemügyre vehetjük, vélhetően sosem fogják látni, mi jelent meg róluk. (Kivéve Szatiék) Lehet dühösnek lenni, kifakadni, leleplezni, kiábrándulni, de nem nagyon értem, miért kell foglalkozni egyáltalán idiótákkal? Rengeteg olyan alak él bármelyikünk körül, aki emberhez méltatlan módon tékozolja el a neki rendelt esélyeket - az ő döntésük. Ha nem tudok változtatni rajta (és nem tudok), miért pazaroljam rájuk az indulataimat? Megmondom a okosat: sokak számára az egyetemen/főiskolán eltöltött 4-6-10 év egyszerűen a gyermekkor meghosszabbítása volt. A képzési rendszer átalakításával mostantól 3 év után elhajtják egy semmit nem érő diplomával azokat, akik nem a tanulmányaikra koncentrálnak.

Két koncertbeszámoló segít nosztalgiázni: egy Kultiplexes, kelet-belga hardcore vadulás (Justice, True Colors) az egekig magasztalt magyar fellépőkkel (Something Against You, Motivation, In Times Of War), illetve az emlékezetes csepeli Perkele koncert, mikor a rossz szkinhedek meg akarták verni a jó szkineket. Nekem ugyan mindegy, milyen ideológia-politikai nézetei vannak egy agresszívnek mutatkozó kopasz gyökérnek, találtam viszont egy érdekesnek tűnő „elírást” a fanzine-ben. Míg a „székesfehérvári focihuligánokból” álló zenekar velünk van, az októberi zavargásokban részt vevő „neonáci focihuligánok” a csürhe részei. Paraszt összevetés ez részemről, hiszen aki kreatív formában teljesíti ki magát (zenél), nem hasonlítható az eszetlen handabandázókhoz elvileg, de ha meccsnézés közben ugyanolyanok a reakcióik, megette a fene. Vagy vigyázni kell a fogalomhasználattal! Focihuligán = jófej. Focibonehead = juhfej.

Két dalszövegfordítást szemlélve nyílik tér az irodalom barátainak, s bár lehet, hogy meglincselnek a Breakdown-rajongók, a World At War szerintem mégis annyira gagyi, hogy messze kiemelkedik mellőle a másik szöveg, a Watch Your Back (Cock Sparrer) mondanivalója. Meglepett a Cro-Mags értékelése az össznépi lelkesedéshez képest, viszont az Érdekbarátságok című cikkben megy a szokásos szájtépés még mindig arról, hogy a punk/HC színtéren nincsenek sztárok, te is állhatnál a színpadon, ne azzal menőzz, kiket ismersz, hanem mit hoztál létre eddig, s teszel ezután stb. Úgy látszik, ezt újra meg újra el kell mondani neked, kedves olvasó, mert továbbra sem vagy hajlandó a kőbe vésett hardcore törvények szerint élni. Szerencsére akad időnként, aki megmondja másoknak, hogy mi az elfogadott, normális, követendő út.

Az utolsó előtti oldalra valamilyen megfontolásból egy 1997-es csongrádi koncert plakátját tették, s bár igazán szkinhed-csalogató a hátlap (hogyan növeljük potenciális olvasótáborunkat?), nekem helykitöltőnek tűnik. Mintha addigra fogyott volna el az ötlet. De majd a második számnál kiderül, mit bírnak a vállaik. Talán egy hibát tudok felróni, hogy néha angol kifejezések szerepelnek (feleslegesen) magyar megfelelőik helyett. Mi a bánatos csudának? (Ha az előző mondatban nem szerepel két trágár kifejezés, akkor valaki kicserélte őket.) Magyar seggbe magyar faszt!

A Maniac Mass Murderben ajánlott fanzine-ek elérhetőségei:
Honest for Truth (Bp., 20 oldal, A4): honestfortruth@yahoo.com
Lufikikötő (Nyíregyháza, 46 oldal, A6?): disznoporkolt@freemail.hu
Esetleg (Szeged, 16 oldal, A5): peter_makra@freemail.hu
Total Addiction (Bp.): disbeatrawpunk@freemail.hu
Elíz Csodaországban (Magyarkanizsa / Szeged, 56 oldal, A5): eliz.csodaorszagban@gmail.com
Thumbs Up and Boots Down (Svéd sXe, 48 oldal, A4): hckalle@hotmail.com
Damaged (osztrák sXe, A5): xthexkidx@gmx.net

Támogasd a magyar kisipart! Vegyél újságokat a koncerteken és/vagy a lemezboltokban!! Sőt készíts te megad!!! És akkor rólad fognak írni.

Maniac Mass Murder. – 2006. november. - 22 oldal, A4 – 250 Ft (asszem) – alphawarrior@freemail.hu