Punk Portál - 2024. április 19.





 

The Black Maria - A Shared History of Tragedy (Victory Records, 2006)


Írta: xzoleex
Feltöltötte: xzoleex
Ekkor: 2006. szept. 12. kedd - 16:18

A 2002-ben alakult zenekar a The Black Maria nevet a régi, legendás amerikai rendőrautóról vette. Zeneileg egy nagyon tág, kreatív stílust képzeljünk el, amiben megtalálhatóak a ritmikus, dallamos témák, őrült szárnyalások és dupla, frekventált szemplerekkel tűzdelt gitárdallamok.

2004-ben a Victory Records alapítója, Tony Brummel szerződtette őket a kiadójához és jelentette meg a zenekar első nagylemezét 2005 januárjában. Széles határok között mozgott a kritikája az albumnak. Ezek után a csapat jó néhány turnén átesett szerte az államokban, Angliában és Kanadában is, hogy további ismeretségre tegyen szert a “Lead Us to Reason” lemezzel. Sajnos 2006-ban kivált az egyik alapító, Kyle Bishop, aki mellesleg a legendás Grade zenekar egykori tagja volt. Ezek után a zenekar új dobos és másodgitáros után nézett. Meg is kezdődhettek az új lemez munkálatai, amelynek a címe “A Shared History of Tragedy” lett…

Rengeteg hangszert használtak fel munkálataik során (szintetizátor, zongora, szemplerek, amiket az énektémáknál fel is használtak többször). Olyan ópuszokat emelnék ki, mint a A Thief in the Ranks vagy a Fools Gold című dalok. Az új kislemezdal, a Waking Up With Wolves erőteljes szövegvilággal rendelkezik, amiben a paranoiás gondolatok, turnén szerzett emlékek, hosszú levezetett távok emlékei váltakoznak.
Sokan ezt a zenei stílust egyszerűen – természetesen helytelenül – screamo-nak titulálják. Az egy dolog, hogy vannak benne beteg, néhol üvöltözős részek, de ettől függetlenül a screamo nem itt kezdődik (hanem az Orchid-nál például). Minél többet hallgatjuk, annál jobban tetszik. A pop-tól kezdve, a punk-on át a hardcore-ig minden stílus helyet kap a lemezen.

A szövegvilága a lemeznek természetesen nagyon emocionális (kapcsolatokról, azok szakadásáról, válásokról szólnak nagyrészt, de az énekes nagyon csavarosan fogalmaz, azaz többértelmű számok is akadnak). Chris Gray hangja pedig teljes egészében visszaadja az érzéseket, amelyeket a nótákban fogalmazott meg. Kihagyhatatlan!

http://www.myspace.com/theblackmaria
http://www.theblackmaria.com