Punk Portál - 2024. április 20.





 

Ringworm - Justice Replaced By Revenge CD (Victory Records, 2006)


Írta: Ghost
Feltöltötte: xzoleex
Ekkor: 2006. jún. 24. szombat - 13:00

Mind a 80-as években a Cro-Mags, a Corrosion of Conformity, az SOD, az Agnostic Front, mind a 90-es évek végén is olyan zenekarok, mint az All Out War, az Integrity, az Earth Crisis vagy a Converge annak ellenére, hogy nagyon eltérően szóltak egymástól és különböző dolgokról énekeltek, fénykorukban mind olyan elsöprő és őszinte dühöt sugároztak, amiről a mai méltatlan, teljesen egyformán szóló, leginkább ötlettelen beatdown-okkal, pofátlan Iron Maiden nyúlásokkal, hányingerkeltő, hamis énekkel és semmitmondó szövegekkel operáló, szemét bandák többsége álmodni sem merne. Egy ilyen korban a Ringworm legutóbbi lemeze szinte megváltásként érkezett meg.

Annak ellenére, hogy az album címadó/albumnyitó dalában az énekes, Human Furnace azt üvölti, hogy “we are the new generation”, a zenekar eredetileg 16 éve alakult Cleveland-ben. A banda bemutatkozó lemeze, a The Promise minden bizonnyal az egyik legbetegebb hardcore album, ami valaha megjelent mind hangzás, mind szövegek tekintetében. Human Furnace hangja tele van olyan szintű frusztrációval és gyűlölettel, amitől még sokadik hallgatás után is borsódzik a háta az embernek. A szövegek olyan témákat feszegetnek, mint az emberiség iránti gyűlölet vagy az ördöggel való kapcsolata. (Személy szerint nagymértékben tudok azonosulni a gondolaitaval.) Az Integrity-hez hasonló szintű hírhedtség elmaradásának az oka valószínűleg az, hogy nem sokkal az első lemez megjelenése után az együttes feloszlott és szünetelt jó pár évig. Ugyan a visszatérő Birth is Pain kissé felejthető volt, az új lemez a Ringworm karrierjének csúcspontja és úgy általában az utóbbi évek egyik legnagyszerűbb alkotása.

Ellentétben a mai metalcore bandák tömkelegével a Ringworm igazi dalokat ír. Ennek ellenére túl sok dallamra számítani hiú ábránd lenne, a lemezt szinte szétfeszíti az agresszió, és túlnyomórészt iszonyatosan gyors, az egyetlen kivételt a God Eat God dal képezi. A szám mellesleg a lemez egyik legjobbja egy kegyetlen középtempós riffel. A téma Human Furnace gondaltvilágához hűen, a keresztény hit ostobaságát és irracionalitását ecseteli. A szöveg talán más körülmények között elcsépeltnek tűnne, azonban a megfogalmazás tökéletes és nem is lehetne találóbb egy olyan korban, amikor hű kereszténynek nevelt, agymosott hülyegyerek százszámra alakítanak együtteseket és indítanak kiadókat hardcore címszó alatt.
Természetesen ezek az idétlen bandák mind hozzáállás, mind hangzás tekintetében fényévekre vannak a hardcore eredeti szellemiségétől.

A lemezhez visszatérve, szerencsére mondanivaló ugyanolyan szélsőséges és szókimondóan nihilista, mint mindig is volt: a Ringworm továbbra sem az Insted és a Gorilla Biscuits rajongókat próbálja megszólítani. A szövegvilághoz mellesleg tökéletesen illik a borítót díszítő, héber betűkkel vésett fordított kereszt. (A koponya standard Jake Bannon). Az egyetlen említésre méltó változás talán az, hogy Human Furnace hangja százszor erőteljesebben és még karakteresebben szól, mint 15 éve. Amikor pedig azt suttogja, hogy "It’s raining down in this house of hell vagy Is it my destiny to rot alone with these Ghosts of the past?", szinte megfagy az ember ereiben a vér. A zenekar többi tagja is szót érdemel, hiszen a viszonylag egyszerű dalszerkezetek ellenére a zenei tudás figyelemreméltó; az azelőtt is főleg a Terror-ban kisegítő, pár hónapja végérvényesen a Hatebreed-be vándorolt Frankie 3Gun és Matt Sorg riffjei gyilkosak, a szólók tökéletesen illenek oda, ahova be vannak téve és szerencsére nincsenek elhúzva, Dan Zink pedig iszonyatosan erőteljes dobos. Az egyetlen kifogás talán az lehetne ellene, hogy ehhez a zenéhez kissé sokat játszik, de szerencsére ez nem megy az energia rovására.

Összességében a Jusice Replaced by Revenge egyszerűsége ellenére zseniális alkotás, ami kihagyhatatlan minden ördögimádó számára, azoknak pedig kivételesen, akik hiányolják Dwid integritásának utolsó morzsáit rég elvesztett bandáját. Ha lenne igazság - és nem csak bosszú – a Ringworm végre megkapná a nekik járó elismerést, de sajnos erre nem látok sok esélyt.18 is 9.

http://www.ringworm13.com
http://www.myspace.com/ringworm13