Punk Portál - 2024. április 19.





 

The Sainte Catherines – Dancing For Decadence (Fat Wreck, 2006)


Írta: Mozart
Feltöltötte: kal0z
Ekkor: 2006. már. 17. péntek - 19:46

Na, végre egy érdekes banda! Lehet, hogy nem a világ legjobb zenekara, nem világmegváltó csapat, de legalább érdekes – és mindenképpen eredeti.

Nemcsak azért, mert hattagú a zenekar, és még sincs benne más hangszer, csak gitárok (na meg a dob). Nemcsak azért, mert Quebec-ből származó kanadaiak, és akár franciául is énekelhetnének, de nem teszik. Nemcsak azért, mert van egy countryzenét játszó projektjük is, amivel teltházas bulikat adnak, és mégis szemmel láthatólag erre az abszolút nem rádióbarát és a befutás veszélye által abszolút nem fenyegetett zenekarra tették fel az életüket. Nemcsak azért, mert a számok címei enyhe elmebajról árulkodnak, de legalábbis messze elütnek a „bevett”, rövid és tömör számcímektől (Ring of fire = 4 points; Get your politics out of my hair; The international badminton championship: la P’tite grise vs. Jef). Nemcsak azért, mert ennek, valamint a CD-borító füzetecskéjében található ironikus poénok ellenére igazi, komoly mondanivalóval rendelkező zenekar a TSC. Nemcsak azért, mert a komoly mondanivaló ráadásul eredeti megfogalmazással párosul, amely a sablonokat és kliséket messze elkerüli. Nemcsak azért, mert a szövegek hihetetlenül őszinték, akár személyes problémákról, akár a világ nagy kérdéseiről szólnak. Nemcsak azért, mert hihetetlenül ütős és zúzós egy-két szám, és még lehalkítva is ontja magából az energiát. Nemcsak azért, mert az I’d rather be part of the dying bungee scene c. számuk leszakítja a fejedet. Nemcsak azért, mert a tagok egyébként csóró, külvárosi gyerekek, akik lepukkant furgonban járják az országot, és eddigi rövid fennállásuk alatt már sikerült 9 országban 450 koncertet adniuk. Nemcsak azért, mert a zenekar mellett tipikus punk-rocker foglalkozásokat űznek (főállású Greenpeace-alkalmazott, lemezboltos, hangmérnök). Nemcsak azért, mert bár nem kifejezettem az én stílusom ez az ultrarekedt énekhanggal fűszerezett, metálos hatásokat mutató harcore-punk, mégsem tudok elmenni mellette. Nemcsak azért, mert hallgatás közben automatikusan koncertre képzeli magát az ember, amint együtt üvölti a szövegeket a zenekarral.

Hanem mindezekért együttvéve. Mindenkinek erősen javaslom, adjon egy hallgatást ennek az albumnak, valószínűleg 10-ből 8 ember nem fog csalódni. Nagyon jó arcoknak tűnnek, és őszinte, kemény, sallangmentes zenét játszanak. Márciusi havazáshoz kitűnő aláfestő zene.