Punk Portál - 2024. április 25.





 

Skaland 2005


Írta: Dan
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2005. szept. 10. szombat - 18:16

Néhány hete (hónapja...) jelent meg a CrossRoads Records gondozásában a hazai ska életet a szélesebb közönségnek is bemutató Skaland 2005 válogatás. A PASO-nak köszönhetően ma már jó esetben az utca embere sem néz bambán a ska szó hallatán, de valószínűleg valójában fogalma nincs, hogy miről is van szó. A lemez meghallgatása után sem lesz, de jó esetben leül a számítógépe elé, és kicsit utánajár a dolgoknak, talán még egy-két koncertre is elmerészkedik.

A design egyszerű, ötletes, igényes. Természetesen a pepita "kockás" mintára alapoztak, de ezt továbbfejlesztették a sárga szín bedobásával. A borító tartalmazza a felvonultatott 16 zenekar bemutatkozását fotóval kiegészítve, majd az utolsó oldalakon egy kis önreklámnak is marad hely.

A korong matricás, ezt nem tudom, hogy engedheti meg magának egy komolyabb kiadó. Arra legalább figyeltek, hogy szépen van felragasztva, nem hullámos, buborékos... /Most tudtam meg, csak a promó példányok matricásak.../

A 16 zenekar 18 száma található meg a lemezen, talán nem véletlenül két Crossroadsos banda duplázhat. A PASO egy demós és egy live felvétellel, a Honeyball egy albumos és egy album-bónusz számmal képviselteti magát. A hazai ska zenekarok világában mozgó hallgató számára igazából túl sok újdonságot nem nyújt a lemez, a legtöbb szám ismert koncertekről vagy korábbi felvételekről. Jó érzékkel vegyítették a régi és új, tisztán ska és kevésbé tisztán ska zenekarokat. Hogy példákat is mondjak, szerepel egy Kabinet Rt. és egy Fórum szerzemény is a régi időkből. Utóbbi állítólag az első magyar ska zenekar volt, 1977-ben alakultak. Hogy honnan került elő a Csak az a biztos ha tele a... című szerzemény, rejtély számomra, de szívesen meghallgatnám a többi számukat is, szerintem ez a lemez legértékesebb darabja. Újdonságként hatott még a Panksapka megjelenés előtti új száma (inkább lakodalmas, mint ska) és a debreceni Skafunderz, akiknek a Lay Anna az egyik legnagyobb slágere. Nem véletlenül.

A negatívumokat is meg kell említenem. Valamilyen okból (csak nem mert Crossroads zenekar?) szerepel a Ladánybene 27 is, amivel semmi gond nem lenne, ha nem egy élő Kell egy ház-ról lenne szó, ami egy szar popsláger, az sem menti meg, hogy a végére beskásítják. Mennyivel jobb lett volna egy korai Ladánybene ska szám? A Re-G-től meg továbbra is kiráz a hideg. A "szerbusz busz" fantáziadús szövegtől már a koncertjükön is rosszul voltam. A Testi Egyenlegnél (akik újabban Ska Kollektíva néven nyomulnak, mennyire fantáziadús!) pedig soha nem lehet tudni, hogy nem épp egy Mephiskapheles vagy Ska-P számról van-e szó. De mindegy is, mert ez a Lárva nagyon gyenge. Szövegileg és zeneileg egyaránt.

Akikről nem esett még szó, azok a szokásos (általában igen magas) színvonalat hozzák: Nemérdekes, Malacka és a Tahó, Tigris, Skambulance, Tizenhét, és még egy ex-banda, a Csizmáskandúr.

A nagyon vegyes mezőny miatt esély sem volt az összes szám újrafelvételére, így a hangzás számonként változik, ami néha kicsit zavaró tud lenni.

Vegyes érzelmekkel veszem ki a CD-t a lejátszóból. A válogatás reprezentálja a hazai ska "színteret", de talán kicsit sok a kitérő, indokolatlan a két ismétlés, helyette lett volna még bőven bemutatandó zenekar. Hol van például a Kókler vagy a Ska-Hecc? Biztos nem fogom gyakran hallgatni a lemezt, de egy "kezdőnek" remek bevezető lehet.

http://crossroads.mentha.hu/