Punk Portál - 2024. április 18.





 

Kárpát-medencei Sörtúra, első állomás: Horgos


Írta: gandalf
Feltöltötte: gandalf
Ekkor: 2002. szept. 1. vasárnap - 19:31

Új sorozatunk célja megismertetni a mélyen tisztelt Punk Portál olvasóval a Magyarországgal szomszédos országok sörkínálatát. Legyen ez a Punk Portál gasztronómiai rovata! Alapelv az, hogy ,,helyi Kőbányaikról'' nem írunk, csakis az odaát minőségi sörnek számító italokat mutatjuk be, nomeg tudnivalókat is szolgáltatunk kedves kezdő sörkedvelő barátainknak. Ismerjétek meg ma a szerb sörök elitjét. Túránk következő célpontja ősszel a sör Közép-európai fővárosa, Prága. A söröket tízes skálán értékeltük, 1 a legrosszabb, 10 a legjobb sör.
Sörtúránk mai állomása Horgos, Magyarország és Szerbia szerb oldalán található falucska, Szegedtől mintegy 25 kilométernyire délre.

Üveggyűjtők kíméljenek, avagy fontos tudnivalók

Először is a valutáról... Odaát a háború óta, a kinti fizetőeszköz, a szerb dínár igazi zuhanórepülést produkál. Meglehet, hogy a reggel még 3,80 Ft-ért vásárolt dínárt délután már jóval kevesebbért árulják. A bankokban szinte lehetetlen dínárt szerezni, mivel az nem konvertibilis fizetőeszköz. Az eurót ajánlják, sőt a magyarok lakta kötnyékeken örömmel veszik a forintot is, és - gondolom - még nagyobb örömmel basznák át vele. Szóval érdemes dínárt szerezni, ésirány a szerb határ! (Egy sört átlagosan 20 dínár körül kapunk, ez 60-70 Ft)
Odaát egyéb nemhivatalos fizetőeszköz is létezik, például a mobiltelefon (nagyon szívesen veszik, ha eladjuk), de az ottani cigányok - az itthoniakkal szemben - bármit nagyon szívesen megvesznek (és nem lopnak), ami márkás, mobil, vagy forint.
Van egy rossz és egy jó hírem is. A rossz az, hogy szerbiában bizony tiltják az utcán az alkohol fogyasztását. (Rendőrállam, fúj!)Mi ezt egy kedves járókelőtől tudtuk meg, majd a boltban is megerősítették. Rövid tanácskozás után úgy döntöttünk, hogy szarunk a szabályokra, legföljebb azt állítjuk, hogy nem tudtunk róla. És a jó hír is itt jön: Szerencsére nem érkli a kutyát sem, hogy ki mit csinál az utcán. (legalábbis a mi kis kiruccanásunk alatt senkit nem zavart.)
Még egy kételyt kell eloszlatnunk, mielőtt a lényeg következne: a sörök alkoholtartalmát illetőleg. Az igazi alkoholista, ha vesz egy üveg sört, és ránéz, rögtön örömmel telik meg szíve, hiszen az üvegre alkoholtartalomként ilyesmik vannak írva, hogy 12%, 11,5%, 10,5%, 13%, miegyéb. Aztán, amikor az ötödiket issza és nem érzi a dupla hatást, egy kicsit elcsodálkozik.. Azt hogy miben nem sikerült megtudnunk, csak azt hogy más az ottani alkoholtartalom mérés a csábító 11,6% európai mértékben 5% körüli alkoholtarmalmat jelent valójában. Most pedig lássuk a medvét!

Zoffmann - a szerb Heineken :) 5 és fél pont a 10-ből

Nimrod kolléga ajánlására kezdtük ezzel a sörrel a rendhagyó gyalogtúrát. Miután sikerült rábeszélni a kedves eladónéniket, hogy ezennel legyenek oly' kedvesek kiadni az üveget, rituálisan kibontottuk, majd szánkhoz emeltük az említett nedűt, kortyoltunk és.... majdnem rögtön kiköptük.. Nem mintha rossz sör lenne, az első korty viszont (talán ahhoz képest amira számítottunk) iszonyatosan édes volt, mint valami üdítő. Az üveg feléhez érve egyre ihatóbbá vált, persze az elején továbbra is édes volt az uralkodó íz, a végefelé azonban már a kesernyésebb utóíz dominált.. Talán fel kellett volna rázni? :) Az első korty máig emlékezetes rossz benyomása miatt kapott a Zoffmann nálunk 5 pontot a tizes skálán a 21 dínárért vásárolt sörital

Laško Pivo Zlatorog Club 7 és háromnegyed pont

Ezután elindultunk megkeresni a legdrágább környékbeli sört, és mikor megtaláltuk a Zlatorogot, nem figyeltünk rá a cimkére, így történt az, hogy összeállításunkban most egy horvát sörről is olvashat a tisztelt.
A ,,csomagolás'' rögvest megnyerte teszésünket, a kupakot ugyanis hiába próbálod hagyományos sörnyitóval feszegetni, nem boldogulsz. Azt ugyanis le kell csavarintani kézzel az üvegről (diótörő és egyéb segédeszközök használata nem megengedett!), mint valami üdítősüveg kupakját. Lehet, hogy a Zoffmann okozta trauma miatt is, (vagy azért, mert a kedves boltos a mélyhűtőből húzta elő az italt) de a Zlatorog fogyasztása hatalmas élménynek bizonyolt. Kicsit édes (A Zoffmann után inkább kifejezetten keserű :)) sört kap az ember 43 dínárért. A nedű 7 és háromnegyed pontot kapott.

Pils Light 8 pont

A Pils több vajdasági ismerősöm szerint a legjobb szerb sör. Ezt csak megerősíteni tudom, a Pils kóstólása igazán kellemes és felemelő élmény... bár kicsit gyanúsan tekintettünk rá még kóstolás előtt. A üveg nyakán valami idegen anyagot találtunk. Rövid tanácskozás kezdődött, hogy megtudjuk, mi az. (A ragasztó nyert a spermanyommal szemben) Végül azt indítványoztam, mikor a vita kezdett elfajulni, (-Mit keresne ragasztó az üveg szélén? -Mér' g**i lenne rajta?), hogy talán inkább vakarjuk le a gányt, és kezdjük meg a kóstolást, mielőtt teljesen felmelegedne italunk. Sikert aratott az ötlet, és megtámadtuk a Pilses üvegeket. Nem túlságosan, de azért erőteljesen kesernyés, amolyan igazi sörízt éreztünk. A Pilset mi is Szerbia legjobb sörének találtuk, és megkapta a méltán megérdemelt 8 pontot a 23 dínáros álom. :)

Lav Premium - 3 és fél pont

Hogy mitől hívják Premiumnak, arra nem sikerült rájönni. Leginkább a vizezett, csapolt Sopronira emlékeztetett az íze, amolyan még éppen iható lé volt. Nem nevezném sörnek, bár ő volt a legolcsóbb, 19 dínár. A fél pontot azért kapta, mert az utóíze azért egy kicsit hasonlít a Zoffmannéra, bár messze elmarad attól. Ilyet ne igyatok!

Jelen Pibo 7 pont

Az utolsó buszunk is lassacskán idult haza, így aztán elindultunk a határ felé. Azzal a megkötéssel, hogy ha útközben találunk boltot, akkor azért csak elverjük azt a pár dínárt, ami maradt. Így aztán betértünk egy útszéli kis boltba, ahol csak a fent említett katonás nevű (-Jelen!) sör volt ,,behűtve''. Az idézőjel annak szólt, hogy bezony a mi Jelenünk emlékeztetett a múltra, amikor még nem volt hűtő, a langyosnál kicsit hidegebben jutottunk az italhoz. Ez rossz hangulatot eredményezett (arról nem is beszélve, hogy 100 Ft-ért volt a kedves kis boltoskurva, na nem mintha úgy lenullázta volna ez a tény anyagi bázisunkat, de nem esett jól.
Szóval hozzáláttunk a félmeleg söröcskénkhez, és azt vettük észre, hogy nem is igazán figyeltünk az ízére, pedig igenis megérdemelte volna. A Jelen Pibo egy egészen jó sör! Kesernyés, fél literes. Jól zárta a sörtúrát, sőt nem is tartozik a drágább fajták közé (Már jugó viszonylatban). A 20 dínáros sör megérdemli - még melegen is - a 7 pontot


Alex és a cigányhorda, az elbúcsúzás

Ahogy békésen leültünk egy ház elé, megiszogatni a kis Jelen Pibot, volt időnk megfigyelni az embereket. Elsőként egy ,,piros hajú leánka'' okozott köztünk feltűnést, Ekszplojtedes póló, bakancs, és egyéb kellékek. Talán Feketicsre indult Smafu koncertre... Majd megjelent egy cigánylegény, Alex, állítása szerint húsz éves (kinézett vagy negyvennek) és kért egy százast (forintot) cigire, majd megjelent egy híres Morava típusú keleti nikotinbombával. Készségesen megkínált minket, abból a cigiből, amit vettünk neki, és elkezdett társalogni. Minket különösebben nem zavart, sőt szórakoztatott is egy kicsit jelenléte, bár egy idő után megjelent körülöttünk az egész utca, és mindenki mindent meg akart tőlünk venni. (Az én ezeréves Motorola V2288-asomért 20 Eurót ajánlottak, ha rajtuk múlik meztelenül és egy csomó euróval megyünk haza :)) Nos igazából ezt azért írtam le , mert megígértem nekik, hogy benne lesznek a cikkbe..

Ez volt hát Kárpát-medencei sörtúránk első állomása Horgos. Legközelebb (október környékén) a sör fővárosába, Prágába látogatunk el.