Punk Portál - 2024. április 19.





 

Bankrupt - Bad Hair Day


Írta: Dan
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2005. feb. 21. hétfõ - 21:51

A Bankrupt a magyarpunk levlista egyik "házi" bandája volt, szóval elég régóta figyelemmel kísérem tevékenységüket. A 2000-es Listen után hosszadalmas munkálatok után 2004 végére sikerült elkészíteniük második albumukat Bad Hair Day címmel.

A PiaR Records gondozásában jelent meg az új lemez, így garantálva van az igényes kivitel. Sokban hasonlít az előző albumra, nem véletlenül, mivel az új design-t is Zolirotten készítette. A két korong a címen kívül szinte tök ugyanúgy néz ki. A borítót Marylin szexszimbólum képei díszítik, nagyon jó csaj! A csoportkép tanúsága szerint a zenekar tagjainak volt szerencséje közelebbről is megismerni őt. A borító tartalmazza továbbá a dalszövegeket, melyekből 11 angolul, 5 magyarul olvasható. Van egy regisztrációs lap is, melyet visszaküldve Bankrupt kitűzőt és egy webcímet kaptam volna 2 további letölthető számmal. Kár, hogy nem hiszek a direkt-marketingben, és senkinek nem adom meg a címem. :) Meg majd úgyis megszerzem a linket postázás nélkül is!

A 16 szám összesen majdnem 37 percet foglal a lemezen, tehát szó nincs elnyújtott, unalmas dalokról, mind 3 perc alatt van. Ahogy azt már sok koncerten hallhattuk, a zenekar igyekezett az előző lemez fogadtatása alapján pörgősebb dalokat írni, továbbá elkészítettek néhány magyar nyelvű számot is. Először maradjunk a zenénél! Írtak már róluk sokféle meghatározást, én a hagyományosabb, 70-es, 80-as punk stílusba sorolnám őket, sok dallammal, középtempóval. Találkozhatunk néhány ska betéttel, és a pörgősség jegyében néhány gyors refrénnel (persze ezek tetszenek a legjobban). Szóval nem igazán az általam hallgatott punkhoz állnak közel, ennek ellenére egyértelműen élvezhetőnek tartom a lemezt. A hangzás természetesen teljesen profi. A számok nagyját élőben már sokszor hallottam, ehhez képest azért jelentősen máshogy szólnak lemezen. Érdemes még megemlíteni, hogy szinte végig Rocco énekel, korábban William is kapott ilyen szerepet. Jó Rocco hangja, de 1-2 elnyújtott szótag idegesít, főleg az első számban.

Nagy erőssége a lemeznek a szöveg. Az angol számok témaválasztása és megfogalmazása is remek. A szöveg világos, végig érteni vélem, miről van szó, mégsem béna vagy sablonos, és természetesen nyelvtanilag is minden rendben van. Sőt, sok sziporkázó rímmel, szójátékkal is találkozhat az angolul értő hallgató. A két fő téma a punkrock és a csajok. Tökéletes. :) Habár ez így nem tűnik túl izgalmasnak, tényleg viszonylag új témákat vetnek fel. Persze nincs új a nap alatt, a Szilikonról például egyből a NOFX New Boobs-a jutott eszembe. Az eddig írtak az angol szövegekre vonatkoznak. Az 5 magyarított nóta nagy meglepetésemre csak zeneileg azonos a korábban szereplő verzióval, a szöveg teljesen más, vagy csak részben kapcsolódik az eredetihez. Itt már nincs túl nagy változatosság, szinte mindben a csajokról van szó. Annakidején azt kritizáltam a Bankruptban, hogy angolul énekelnek. Erre csinálnak magyar dalokat, most meg már az angol a menő... Nehéz az élet. :) Szóval a lemezről én maradnék az első 11 számnál...

Összefoglalva: nagyon korrekt a lemez, nem véletlen a sok pozitív külföldi kritika. Kár, hogy nem igazán az én stílusom. Igényesebb punkrockereknek mindenképp ajánlott! (Bocs, de pontozás meg számcímsorolás most nincs.)

http://www.bankrupt.at.hu/
http://www.piarr.hu/