Punk Portál - 2024. március 29.





 

Tigris - A füsttel együtt - 2004


Írta: Dan
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2004. okt. 29. péntek - 17:18

Kb. 3 éve küldte el egy kazettán TPeti az első Tigris demót. Akkor még nem igazán hozott lázba a dolog, azóta viszont rengeteget változott a zenekar és az ízlésem is. Kiegészültek egy rakás új taggal, lenyomtak rengeteg nagyon jó hangulatú koncertet, megismerte őket a közönség. Hosszas várakozás után végül idén nyáron jelent meg az első nagylemez A füsttel együtt címmel. Sok meglepetést nem tartalmaz a CD, a demóról és a koncertekről már jól ismert dalokat kapjuk továbbfejlesztve, néhány extrával kiegészítve, nagyon jó minőségben. Érezhető a kb. egy éves(!) lemezfelvételi folyamat eredménye.

Sikerült kiadót is találni, a CrossRoads records támogatásával jelent meg a lemez. Tehát nem csak a hangzás, hanem a kivitel is profi. Ennek ellenére nekem nem tetszik a borító. A Csók és Könny lemezhez hasonlóan a zenekart ábrázoló rajz fogad minket kézbe véve a tokot. Egyfajta karikatúra ez, szerintem elég gagyi. A CD mögött a már tök unalmas fotómontázst találjuk, maga a korong viszont jól néz ki, földgömb design-t nyomtak rá. A belső oldalak a szövegeket tartalmazzák jamaikai színek és rengetek marihuána levél társaságában. :)

Innen pedig már csak egy ugrás az egész lemez tematikája. Ha valaki nem tudná, a Tigris számainak nagy többsége arról szól, amiről általában a reggae számok. A lemez hallgatása közben szinte érzi az ember a ganja illatát. :) Néha azért egyéb témák is feltűnnek, a Kocsonyából például megtudhatjuk, hogy a fű mellett más örömök is vannak az életben. Több feldolgozást, átdolgozást is hallhatunk, ezek egy részének tematikája sem kapcsolódik szorosan a fűhöz. Kiemelném a Sublime átdolgozást (Kettőt szívok), ezt meghallgattatnám a szerzőkkel, szerintem rá sem ismernének az eredetire. :) Hogy az egyik kedvencem, a Varázsszőnyeg valójában miről szól, nem teljesen világos, de sejteni vélem, hogy ez sem lóg ki a sorból. :) Mindezek alapján levonhatjuk azt a következtetést, hogy a Tigrist nem a mondanivalója miatt szeretjük, mivel az elég röviden összefoglalható. A szövegek megfogalmazása viszont nem rossz, Copy ragga részei pedig néhol nagyon profik. Angol és magyar nyelven szólnak hozzánk, néha jamaikai dialektusban is hallható néhány szerzemény. Ami engem zavar, hogy több számot is cenzúráztak. Ha egy lemez egy jelenleg illegális szerről szól, akkor miért probléma az a sor, hogy "ha kurva lennék, csak pénzért basznék"? Azt még megértem, hogy a McDonald's-t nem lehet egy hivatalosan megjelent lemezen fikázni, de az előbbi sort én tuti nem hagytam volna kiszedni.

Azt gondolná az ember, hogy egy reggae lemez csak halál unalmas lehet. Itt erről szó nincs, a pont 1 órás album hallgatása közben csak ritkán érzek késztetést a Next gomb megnyomására. A 4 percet ritkán lépik át, és a stíluskavalkád is segít változatossá tenni a lemezt. Dancehall-lal indul, aztán hagyományosabb reggae vizekre evezünk, ahonnan hirtelen punkba csap át a zene. Lassú dub, újabb pogó, reggae, majd a lemez végén még egy kis elektronikát is kapunk az Anima Sound System-nek köszönhetően. (Mondjuk ez szerintem annyira nem sikerült jól.) Pluszban az egészet nagyon feldobja Copy a sok ragga-betéttel. Az egyetlen büntetésnek a 6 és fél perces Green Babylon-t tartom, aminek a felénél már alszom. (Be kellett volna tépni hallgatás előtt?:)

Konklúzió: a Tigris hazai színekben (és talán nemzetközi szinten is) egy igen egyedi zenekar, akik nagyon király zenét játszanak, és ezt egy nagyon profi lemezen rögzítették. Az egyetlen hiba: hiányzik a Mona Lisa c. Copy szerzemény.

http://www.tigrisportal.hu/