Punk Portál - 2024. március 28.





 

Me First And The Gimme Gimmes: Ruin Johnny's Bar Mitzvah


Írta: Dan
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2004. okt. 19. kedd - 19:55

Ma jelent meg a Me First új lemeze, Ruin Johnny's Bar Mitzvah címmel. A zenekart gondolom nem kell bemutatni, 1995 óta nyomják a feldolgozás számokat, ez az ötödik albumuk, és számos 7"-et is kiadtak a nagylemezek előtt. Nevezhető egyfajta allstars zenekarnak is, Lagwagon, Foo Fighters, Swingin' Utters tagok kezdték el az egészet poénból. Úgy tűnik, van igény az ilyesmire, szóval még mindig nyomják.

A lemez legnagyobb előnye az ötlet. Egy élő felvételt készítettek egy zsidó srác (Johnny) Bar Mitzvah-ján (felnőtté avatási ünnepély, vagy valami ilyesmi), és ezt adták ki. Magyarországon ilyen tuti nincsen. :) Elvileg esküvőkön már játszottak, de az volt első ilyen felkérésük. A CD-n bónuszként szerepel egy pár számos videofelvétel a buliról, ezzel akarják bizonyítani, hogy ez az egész igaz, és nincs megrendezve. Hát, nem tudom. Valószínűleg nem egy rakás statiszta szerencsétlenkedik a tánctéren. Ebben az esetben viszont tényleg elég vicces, ahogy az emberek reagálnak a zenekar produkciójára. Unott, vagy éppen megrémült arcok, befogott fülek, pogózó nagymamák, meg hasonlók láthatók a filmen. :)

A borítót egy másik gyerek fotókkal ellátott kézzel írott beszámolója tölti ki, ez is vicces, csak azt nem tudom, igazi-e. Az eredeti előadók neve nem szerepel sajnos, így erről nem igazán tudok nyilatkozni.

Magáról a zenéről túl sokat szerintem nem lehet írni. Igazából egyáltalán nem szeretem a feldolgozás-albumokat (mint már párszor leírtam:). Két csoportba oszthatók a számok: amiknek ismerem az eredetijét, és amiknek nem. Utóbbiak vannak talán többségben, ezek kicsit sem érdekesek. Az előbbiekről pedig el tudom mondani, hogy egyszerű punkosított számok, átdolgozásról itt nincs szó. Szóval ez sem túl izgi. Ráadásul ha már az eredetit utálom, gyorsabban, torzított gitárral sem fog igazán tetszeni a dolog. A lemezre egyébként a hagyományos live albumoktól eltérően csak "új" számok kerültek fel, tehát más lemezen ezek nem szerepelnek. Az egész koncert hangulatáról elmondható, hogy vicces. Rengeteget hibáznak a koncert közben, több számot újrakezdenek, és a kommentárok is elég jók, bár néhol úgy érzem, ezek előre ki voltak találva. Amik a legjobban tetszenek: Stairway to Heaven (el se bírják játszani:), és a Hava Nagila című hagyományos zsidó dal átdolgozása. Ráadásként eljátsszák ezt a dalt karácsonyi verzióban (a Feliz Navidad dallamára), plusz 2 bónusz szám szerepel a CD-n, amiket alapos piálás után adnak elő. Az elsőn egy francia fickó énekel, a másodikon Johnny dobol. Ennek megfelelően ezek a számok még a többinél is bénábbak.

Összességében azt lehet mondani, hogy első hallgatásra érdekes az album, másodikra már kevésbé, háromnál többször meg tuti nem raknám be a lejátszóba. Persze azon sokak, akik szeretik az ilyesmit, biztos éjjel-nappal az új Me First lemezt fogják hallgatni.

http://www.gimmegimmes.com
http://href.hu/x/3xe