Punk Portál - 2024. április 17.





 

Honeyball - Nélkülünk mire méz?


Írta: Dan
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2004. jún. 6. vasárnap - 17:51

A Honeyball zenekart elég régóta ismerem, 2000-ben, amikor megjelent a demójuk, magyarpunk levlistatársam, Szabi küldte el nekem. A kezdeti próbálkozások óta 4 év telt el, az akkori háromtagú zenekar bővül hat további emberrel, és pont egy hónapja megjelent az új lemez is. Először tisztázzuk, ki ez a hat új tag! Az alap gitár-bassz-dob mellé érkezett három fúvós (2 trombita, szaxofon), egy hölgy énekes, egy "percussion"-ön játszó egyén (magyarul "ütőhangszerek" a helyes kifejezés), és a meglepőbb: egy DJ is csatlakozott a csapathoz, aki scratch betéteket rak a zenéhez.

A borító elég profi lett, legalábbis nekem tetszik. Nyomdai kivitel, egy üveg méz világít a sötétségben. Hogy a lemez címe mennyire kreatív, vagy vicces, azt mindenki döntse el magának. :) A mézszínű belsőt egy nagy csoportkép díszíti, és a szövegeket is elolvashatjuk. Sorvezető használata előnyös, mivel az egészet ömlesztve kapjuk, a következő sor elejét megtalálni művészet. A CD mögött egy igen fura kép található, magamtól rá nem jöttem volna, mi ez. Egy trombitában tükröződve láthatjuk a zenekar tagjait körben. Jó ötlet!

A 6 szám felvételével elég sok időt töltöttek el a stúdióban, így a lemez ennek megfelelően nagyon szépen szól. Az összes hangszer kivehető. Zeneileg főleg ska-t, ska-punkot játszanak, de elég fontos szerepet kap a reggae is. Az egésznek egyedi ízt ad a scratch.

BorítóA hat számból egy a korábbi lemezről származik, egy feldolgozás, a maradék négy új szerzemény. Az újra elővett darab a Fuck a Duck, aminek szövegvilága enyhén szólva primitív, szerintem nem is annyira vicces... Zeneileg viszont kellemes ska sláger. Szokatlan módon a lemez közepére került az Eek-a-Mouse-tól kölcsönvett Ganja Smugglin', ami a koncerteknek is állandó eleme. Eléggé hűen követik az eredetit, de sokban ki is egészítik, és a végére fel is pörgetik egy kicsit. Van tehát 4 új darab is. A Lusta vasárnap szövegileg eléggé ismerős: elvágyódás a távoli tengerpartra kontra jelenlegi otthon rohadás. Még jó, hogy nem California lett a címe. :) Ska-punk, a szám elején dobozhangzással, ez is nagyon trendi mostanában. Ez sem rossz darab, de nem kedvenc. A zenekar saját találmánya a "bokázás" kifejezés, amit a Boccaccio című darabban meg is örökítenek. A téma maga a zeneírás és a rajongók bíztatása a táncra (bokázásra). Nagyon hosszú, négy és fél perces, ennek egyik oka a szám közepén hallható szóló rész, minden tag egyesével bemutatkozik hangszerén, később Móni szólóénekét hallhatjuk popslágereket megszégyenítő stílusban. Az énekes-gitáros Balázs az új lemezre ragga betétekkel is készült, szerintem nagyon jó hangja van hozzá, igaz a tigrises Copyval nem veheti fel a versenyt. Itt mutatja be először ilyen jellegű tudását, és később is feltűnik párszor a lemezen ragga betét, szerintem nagyban emeli a számok hangulatát. Az előbb említett énekeshölgy, Móni saját dalt kapott a lemezen Móni's Song címmel. Nagyon jó a dallama a számnak, de az angol kiejtésen lehetett volna még csiszolni. Hogy miről is énekel, nem teljesen világos... Zárásként egy már régóta játszott darab felújított verzióját hallhatjuk. A Metélős témája sem éppen mindennapi. A régi "Háromból ketten már tudjuk, hogy a garbó nem divat" "Kilencből..."-re módosult. Arra mondjuk kíváncsi lennék, a zenekar hölgytagjainak miért kéne tudni, milyen a körülmetélés. :)

Az alig 19 perc gyorsan elmúlik. Szép munkát végeztek Mézlabdáék, egy kellemes pop-ska-punk-reggae lemezt kaphat a kedves vásárló. Világmegváltó gondolatokra ne számítsunk, de ötlet van bőven a lemezen. Hallgassatok bele a zenekar honlapján, aztán ha tetszik, meg is lehet rendelni!

http://www.honeyball.hu