Punk Portál - 2024. március 29.





 

Lemezajánló III.


Írta: -Vargyai-
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2004. máj. 12. szerda - 11:37

Hejj!
Megkésve bár, de törve nem... Sajnos nem úgy jöttek össze a dolgok, ahogy szerettem volna őket, így asszem 1 hét késéssel, de itt vannak a cuccok. Csupa jót írtam, ígérem, ilyen nem fog még egyszer előfordulni. A mostani szereplők: Visszatérő nagyöregek, karcos hangú rock and roll, folk punk úgy, ahogy még soha, LA punk-rock legenda, protezsáló válogatás...
- Vargyai -

Hot Water Music - Caution
RamallahHot Water Music-ék kurva jól zenélnek, kurva jó számokat írnak, és nagyon aranyosak. Bármikor hallgatom ezt a lemezt, a szám fültől fülig ér. Ha még kicsit szomorúbb is a szám témája, mégis ott látom magam előtt, ahogy az énekes a szőrös pofáját belenyomja a mikrofonba, és szerény mosollyal az arcán énekel. Bár az egyetlen necces dolguk az énekhang volt, ami az idő múlásával egyre jobb lett, míg el nem érték a mondhatni tökéletes rekedtes, melodikus elegyet, amit ezen a lemezen nyújtanak. A gitártémák nagyon technikásak, de valahogy mégis a háttérben bújnak meg. EMO-nak semmiképp se nevezném, ha már kliséket kell használni, akkor hívjuk inkább érzelmes punk-rock-nak. Ez a korong kurva jó, és mindenkinek ajánlott a beszerzése. Ha meg minden jól megy (és miért ne menne?), januárban vagy februárban hozzánk is eljönnek, de addig még kiadnak egy új lemezt.
http://www.hotwatermusic.com
http://www.noidearecords.com
http://www.epitaph.com

Against Me! - Enternal Cowboy
RamallahAz Against Me! az abszolút befutója az underground színtérnek. Kiadtak pár zseniális EP-t és egyből a Fatwreck-nél találták magukat. Majdnem mindenki csípi őket, minden valamirevaló zenekar legalább egyszer láthatóan hordja a pólójukat. Én se vagyok ellenük, sőt! Amikor először hallottam őket egy A-F Records válogatáson az "I Still Love You Julie"-val, tátva maradt a szám. Olyan rekedtes hang, hogy szinte magam előtt van, hogy lüktet a szőrös turhacsomó az énekes hangszálain. Melodikus, magába forduló hangulat, folk elemek ügyes használata (senki se gondoljon a Flogging Molly féle borzalomra). Ám az új lemezen már az első hangnál rá kellett jönnöm, itt valami nagyot változott. Az énekes hangja kevésbe rekedtes, ami nekem nagy szívfájdalmam. Ez még az első hallgatásnál levont az album tartalmából, de most már tudatosult bennem, hogy ez így is király! Ők is azon kevés bandák egyike, akiknél a második lemez elkészítése se okozott nagy gondot. Bár nem változott sokat a dalok felépítése, mégsem lehet azt mondani, hogy ugyanazt játsszák 11 számban. Egy szó mint száz, ez a lemez király, hasonlóan az Against Me!-hez. Aki meg nem nézi meg őket június 15-én, azokat személyesen fogom picsán rúgni!
http://www.againstme.net
http://www.fatwreck.com

Descendents - Cool To Be You
RamallahA Descendents volt az egyik fő zászlóvivője a pop-punk hadjáratnak Amerikában. Hatásuk mai napig érződik, mondhatni utánuk már nem nagyon találtak fel újat. Aztán '96-ban kiadták az általam tőlük először hallott Everything Sucks-ot, és elhallgattak. Fingom sincs mit csináltak, de 8 év után most újra itt vannak. /Hát pl. ott van az All zenekar... -Dan/ A Cool To Be You a Fat Wreck-nél jött ki, és mindenki úgy harangozta be nekem, hogy kurva jó. És igazuk volt, tényleg jó. Bár én sosem voltam az ilyen pop-os témák nagy barátja, de el kell ismernem, hogy ők jól csinálják, és az egész olyan kellemes, befogadható. Az egész album végig húzós, nincs semmi délutáni lábáztatás, mondhatni táncolható zene. Ha valami felüdülésre vágysz a sok "dzsi dzsi" között, akkor a Cool To Be You tökéletesen megfelel hozzá. Ilyennek kellene lennie minden pop punk bandának!
http://www.descendentsonline.com/
http://www.fatwreck.com

Bad Religion - The Empire Strikes First
RamallahBár a Bad Religion volt az első punkzenekar, akiket láttam élőben, mégsem érdeklődtem irántuk igazán. Valahogy nem csapott meg a nosztalgia szele, és sosem éreztem cikinek, hogy egy lemezüket sem hallottam. Azért néha-néha egy egy számba belehallgattam, de nem igazán fogott meg. Az se csábított, hogy rá lehet fogni egy ex-Cricle Jerks/Dag Nasty/Minor Threat-et. De most, hogy elkezdtem ide írogatni, gondoltam, meghallgatom az aktuális (még meg nem jelent) darabjukat, és laikusként írok róla. Mikor még töltött a Winamp, egészen biztos voltam benne, hogy ez is olyan lötyi lesz, mint az összes visszatérő nagyöreg banda. Vagy lendülettelen, vagy teljesen szirupos. Ezzel ellentétben ez egy húzós punklemez. Megfelelő dallammal és tempóval. Amennyire hallás alapján (a szövegeket nem találtam sehol /www.plyrics.com - Dan/) megállapítható, Greg Graffin elhagyta a lexikonális szavak használatát, de a politikai vonalról nem volt hajlandó letérni. Érződik az egészen, hogy ki van dolgozva, és minden ott van, ahol lennie kell. A kórus használatok már AFI-i szintűek. Igazán töltelék szám sincs, mindegyik megállja a helyét. Aki eddig szerette őket, annak ez is tetszeni fog, az olyanoknak, mint én meg remek lehetőség, hogy megismerkedjenek ezzel a legendás zenekarral.
http://www.badreligion.com
http://www.epitaph.com

Love Me Destroyer - Black Heart Affair
Az előző epizódban írtam a (szerintem már azóta feloszlott) Jedi Five-ról. Nos, itt egy új project, amiben az énekes-gitáros tuti benne van. A zene még gyorsabb, a gitárok is technikások lettek, de nem az a "majd én megmutatom, hogy tudok zenélni" félék. Most már nyugodt szívvel hasonlítom őket a Hot Water Music-hoz, vagy akár a Leatherface neve is előkerülhet. Az ex zenekarral való párhuzamot viszont felejtsük el. Sajnos a tempó annak a király hangulatnak a rovására ment, így csak kis foszlányok emlékeztetnek a Jedi Five-ra. Ez a lemez 13 számos, ami magában hordozza a veszélyt az unalomba fulladásra. Ha nem is alszok el, azért néha ásítok párat. Igazából jól csinálják, de mégis hiányzik valami, ami megfogna, és azt mondanám, hogy ez igen! Biztos közrejátszik, hogy nagy elvárásokkal állok velük szemben, de ez a lemez minden jóindulattal is csak egy erős közepest kaphat.
http://www.lovemedestroyer.net
http://www.suburbanhomerecords.com/

Circle Jerks - Group Sex
RamallahA Circle Jerks a Los Angeles-i punkélet egyik alapkövét rakta le. Az énekes Keith Morris azelőtt a Black Flag-ben nyomta (Nervous Breakdown, stb.), Greg Hetson pedig manapság a Bad Religion sorait erősíti. Nagy bajban voltam, amikor elkezdetem azon gondolkozni, hogy melyik lemezükről írjak, mivel a Group Sex, Wild in the Streets, Golden shower Hits mind mind kurva jó. Aztán a bemutatkozó Group Sex-et választottam, mert király a címe, és meghallgatva a többit ez volt a leghúzósabb. Kis kedvcsináló: A Kid Dynamite és az As Friends Rust is dolgozott fel számot erről a lemezről. Továbbá még itt van a Black Flag - Wasted és I Don't Care-jének átdolgozásai. Végig agresszív, nyers igazi punk rock. Süt belőle, milyen lehetett a 80-as évek elején punknak lenni. Srácok, ezt a lemezt muszáj beszerezni, különben nem tudjátok meg, mi is az a jó punk zene!
http://www.thecirclejerks.com/
http://www.porterhouserecords.com/

VA - Rock Against Bush
RamallahNem vagyok oda a politizáló zenekarokért. Általában csak semmitmondó, unalmas, demagóg szövegeket nyomatnak, sehol sincs egy miért, csak fuck/stop/sucks xy. Azért nagy hiba lett volna kihagyni ezt a válogatást, ami talán minden országban beszédtéma a punk színtereken. Mielőtt leszedtem volna magát a lemezt, végignéztem az előadókat, és nagyon megörültem. 11 banda is van, aki érdekelt, és majdnem minden szereplő új számmal rukkolt ki (26/17). Lehetett hallani olyan híreket, hogy a Propagandhi nem kerülhetett fel a lemezre mert Soros Gyuri-nak valami nem tetszett. /A Propagandhi beugat a számuk végén Sorosnak, és mivel Soros is támogatja a Bush elleni kampányt, Fat Mike a válogatás 2. részére tolta át a Propagandhi számát, de nem cenzúrázza ki. -Dan / Azért nélkülük is elég erős a mezőny (Nofx, None More Black, Alkaline Trio, Jello Biafra a DOA-val, Against Me, Social Distortion, stb...). Szerencsére az irtózatos baromságok kimaradtak, összességében egész jól megfogalmazott szövegekkel találkozhatunk. Az már más kérdés, hogy engem, mint magyar embert mennyire érdekel Amerika. Tetszik a nagy stíluskavalkád, és hogy azért nem a legszemetebb zenekarok szerepelnek. Még minden elitizmust is mellőzve a legszarabb szám mindenképpen az Offspring-é. /Ez egy 1991-es kislemezes szám... - Dan/ Aztán vannak még gyengébb darabok, de azokra fogjuk rá, hogy nem az én világom. Mindenesetre érdemes meghallgatni ezt a válogatást, mert vannak rajta jó számok. Fuck George Bush, Fuck police, Fuck thinking!
/Még annyit hozzátennék, hogy láttam a borítót is, igen hosszú és részletes leírás található, miért is kell utálni Bush-t, plusz a tok tartalmaz egy DVD-t is. Nagyon olcsó, 6 dollárba kerül, a cél az, hogy toplistás legyen a lemez. Azért az is jó kérdés, mennyit keres ezzel a kiadó. Továbbá felmerül, mit fognak csinálni, ha Bush helyett a másik idióta kerül a székbe, akinek ők is segítettek... Ja, és a NoFX szám fantasztikus! - Dan/
http://www.fatwreck.com

Hardesty - What Doesn't Make Us Stronger Only Kills Us
RamallahA Hardesty se volt egy kimondottan aktív zenekar. Ha jól tudom, ezt a lemezt már feloszlásuk után vették fel. Olvastam valahol, hogy van benne egy Stay Gold tag, és egy jóbarátom szerint ők az egyik legjobb new school zenekar. Hát, a new school az stimmel. Ha hasonlítanom kéne, talán a magyar vonalon keresgélnék (Dawncore, Newborn), és persze az Unbroken-t is meg kell említenem. A demó nem igazán tetszett. Technikás volt, meg tisztességgel eljátszották, amit kellett, de nekem a túlzott ritmustörések és a hosszan elnyúló számok monotonná és kicsit érthetetlenné tették az egészet. Aztán megszereztem a nagylemezt. Ami sokkal jobb. A számoknál nem érzi azt az ember, hogy 20 darabot egymásra pakoltak, mondhatni egybeolvadnak a témák. Azért a számok hosszúsága nem sokat rövidült, de a már említett ritmustörések hiánya miatt sokkal jobban lehet élvezni. Bár ha a zenekar tagja lennék, mindenképpen kardoskodtam volna amellett, hogy akkor legyen 2-szer annyi szám, de maradjunk olyan 2 vagy másfél perc körül. Ők is jobban jártak volna és mi is. Aki szereti a new school-t, annak ez a lemez kötelező, de annak is, aki le akarja mészárolni a közvetlen környezetét egy konyhakéssel.
http://www.rocknrollhomicide.com/
http://www.excursionrecords.com/