Punk Portál - 2024. április 23.





 

Reflected - Reflections demo


Írta: kal0z
Feltöltötte: ocsi
Ekkor: 2004. jan. 30. péntek - 21:46

A Reflectedes fiúkat a Babkarácsonyon volt szerencsém megismerni, és miután kb. egy álló napig beszélgettünk, már kíváncsiak voltunk hogy milyen is a zenéjük, mert korábban a zenekar nevét sem hallottam. Nem is csoda, mert a Babkaris bulijuk volt a második koncertjük, és igen faszán nyomták.
Ezek után persze kíváncsian vártam a demót aztán most itt van, mind a 3 szám.

A hangzás nem rossz bár ezt picit félve mondom mert hozzám sajna csak a 128 kbps-es mp3ak jutottak el, és úgy meg minden túl éles. Persze, hogy a hangzáson lenne mit csiszolni de "úgyis csak demó". A zenéről általában annyit, hogy a fiúk a Blink 182 hatását le sem tagadhatják de valszeg nem is akarják letagadni. Mivel egy salgótarjáni zenekarról van szó, bisztos sokan arra gondolnak hogy na már megint a fos macskanaci egyik fos klónja, de erről hál'istennek szó sincs, itt inkább az amcsi kedvencek hatása érvényesül, a She wants it now c. szám például teljesen Blinkes (azt nem mondom hogy koppintás mer abból hallottam már durvábbakat és szarabbakat is).

Az énekes-gityós Gergő hangja rohadt magas, meg is lepődtem rajta de egy kisebb baki kivételével (már amennyire én hallottam) végig tökéletessssen tisztán énekel. Gondolom sokaknak ismerős az érzés amikor egy-egy magas hangú énekesnél már szinte várod, hogy na ez kibaszott hamis lesz, aztán vagy hamis vagy nem. Hát itt nem jellemző. A dalszövegek ugye angolul vannak, a kiejtést még kell gyakorolni, erre én (is) allergiás szokok lenni de legalább egyértelműen angolnak hangzik ami már valami.

A zenei tudásra sem lehet panasz, Gergő és a dobos Zsolti is nagyon jól küldik, a basszeros Szatyor játékát nem nagyon hallani, ő nem is játszik túl bonyolult témákat de ha jól tudom, nem is basszerol túl régóta. Mindenféle éneket Gergő csinált, szerintem jó ötlet lenne Szatyornak is gyakorolni a vokálozást, a zenét mind lemezen, mind koncerten feldobná a két különböző énekhang.
A szövegek, amennyire értettem, 1:2 arányban a háború és a csajok körül mozognak, mindkettő elég sablon, dehát az ember egy egyértelműen deszkás zenekartól már számít a csajos témákra és talán kárpótol érte valamennyire a fasza zene.

Az első számban (Fairylike voices) a hangnemváltás ("modulálás" ahogy az okos emberek mondják) után a vokálban van az a bizonyos hamisság (ha jól hallottam) de azér' kiváncsi vagyok melyik nem szoprán egyén tudná tisztán kiénekelni. Ez a háborús szám, és ami véleményt idáig hallottam a demóról, mindenkinek ez tetszett a legjobban, nekem is a kedvencem. A refrén énekdallama kb 3 napig ki se mászott a fülemből :-).
A második szám a Thinkin' of you az első csajos szám, ez már szomorkásabb, eleve akusztikusan indul. Van benne egy szóló, az nekem nem tetszik. Na mindegy.
Az utolsó szám, a She wants it now a másik csajos szám, a csajozás vidámabbik feléről szól (jól aláillik a blinkes zene), pont hallottam benne egy régi ismerős szófordulatot, she's looking to score, na asszem tudom ezt honnan vették a fiúk :-).

Összességében fasza a demó, de majd kő ám egy rendes terjedelmű és rendesebb hangzású demó/ep/mifasz :-). Sztem meg kell még találniuk a saját stílusukat, mer hosszú távon sose jó ha nagyon hallatszik, hogy melyik a kedvenc zenekar de menni fog.