Punk Portál - 2024. április 19.





 

Rike beszámolója az európai punkéletről


Írta: rike
Feltöltötte: gandalf
Ekkor: 2003. nov. 27. csütörtök - 03:52

Rike barátunk augusztus óta úton van, célja bejárni Európát. Időről-időre megosztja velünk az élményeit, ha mi is úgy akarjuk.

Előre elnézést kérek a magam és a cikkíró nevében a szövegben előforduló esetleges helyesírási hibákért. Mivel a cikkírónak nem áll rendelkezésére saját számítógép, ezért futva tud csak cikket írni. Az én feladatom pedig az, hogy kiganézzam a spanyol word önhatalmú javításait, illetve ellássam ékezettel az egészet. Nem aranyos munka, így sikerült csak.

Sokáig gondolkoztam, hogy Rike beszámolót, vagy bemutatót küldött-e... A cikk végülis a bemutatók közé került, hátha sikerül valami kormánypénzt nyúlni az Eu-kampány miatt. (Valódi indokaim csak érzelmi alapúak) -- Gandalf

Előre jelezném mindenkinek, hogy az itt leírottak csakis az én általam láttot, hallott és tapasztalt dolgokon alapulnak! Ha valahol nem fednék a valóságot, azért előre is bocsi.

Négy hónapja vagyok úton, és Spanyolország a 11. ország, ahol megfordulok. Sajnos az országok java részében nem voltam elég ideig ahhoz, hogy találkozzam a helyi punkokkal, vagy legalább egy koncertet lássak.

Először Amsterdamban akadtam punk kaliberű emberekre, de ők a moszkvásokra, meg azokra az olaszokra emlékeztettek, akiket láttam; isznak, szívnak és boldog- boldogtalant lehúznak mindennel. Kaja, pénz, cigi… tehát nem volt számomra valami túl izgi társaság. Viszont Olaszországban is csak Firenzében találkoztam punkokkal! A többi városban, gondolom, elbújtak. Vagy csak futottak, amerre láttak, amikor megérkeztem... :) Pedig három hetet voltam ott!

Belgiumban viszont szerencsém volt, mert már az első nap „deszkás” fiatalokba botlottam, majd két nappal kesőbb egy foglaltházban kötöttem ki. A bejáratnál néhány arc ült és adományt gyűjtöttek. Csak emlékeznek, hogy mire…

A bejáraton a következő feliratok voltak láthatók: „az agresszív, homofób, rasszista embereket itt nem toleráljuk!” Plusz különböző antirasszista és háborúellenes szövegek.
Az ajtófélfán pedig minden stílus neve felsorolva a straight edge-től az oi-ig :)
Ebben a házban gyűlnek össze minden hétvégén a fiatalok, hogy jól érezzék magukat. De lehet, hogy hétköznap is. :) Jó szokásukhoz híven majdnem mindenki berúgva. A legnagyobb szobában volt épp valami (gondolom) helyi zenekar koncertje. Teltházas volt és kurva meleg, úgyhogy nem sokat láttam belőle. Az arcok jó fejek voltak, és az egész házat ellepték. Mindenhol buli, pia, még a kertben is, ami pedig nem volt kicsi. :)
Még annyit a belgákról, hogy ott is aktívan élnek az antirasszista csoportok, és egy helyi AFA-hoz hasonló csoporttal találkoztam is, akik épp osztogatták szórólapjaikat eseményekről, tüntetésekről, de ezeket sajna elhagytam. :-(

Spanyolország viszont minden téren viszi a pálmát. Eddig Granadában töltöttem a legtöbb időt, mert itt találkoztam végre punkélettel.
Itt is van egy foglaltház sok szobával, ahová bárki, bármikor beköltözhet, ha van hely. Bulik egész sűrűn vannak, kb két-három hetente. Mindig ingyenesek, és allitólag nagyon jók. Én eddig egyen voltam, ami tényleg nem volt rossz. „Security” semmi, színpad kicsi, de használható, a büfé olcsó, és a foglaltház állandó lakói csináljak, akik mellesleg a koncerteket is szervezik. Itt is összegyűlnek mindenféle arcok. A falak telefirkálva antirasszista és anarchista képekkel, szövegekkel. A koncertteremben hatalmas antirasszista zászló. Globalizáció-ellenes olvasmányok kiragasztva, plakátok a tüntetésekről, rendőrség-ellenesség. Szóval minden van ott. A ház állandó lakói mellesleg punkok, olyanok, hogy két arc akár az apám is lehetne. :) Ők szervezték a globalizáció-, és egyéb ellenes tüntetést amiről már írtam néhány sort a fórumba.
Az az érzésem, hogy itt sokkal aktívabban él ez a réteg. Sok falon láttam pl. Punk & skin együtt van, és ehhez hasonló firkákat, RED SKINS felirat is van bőven. Megmozdulásokat csinálnak, szórólapoznak.

Otthon ezeket valahogy visszafogottabban teszik, már ha történik valami egyáltalán. Itt a sok országban megrendezett háború-ellenes tüntetés is igen „hangos” volt.
Sajna ennél éppen nem voltam jelen, de egy haverom itt volt és mesélte, hogy napokig dekkoltak a fiatalok az utcán és adták hangjukat a békéért.
Szerintem volna mit tanulniuk az otthoni aktivistáknak.

Ja, és a kedvencem: a spanyolok a punkot „punki”-nak ejtik (ahogy olvasod:).
Hamarosan lesz Toasters-beszámoló, és tudósítás egyéb itteni bulikról.