Punk Portál - 2024. április 19.





 

Nem Mind-1 - Pesti Romantika


Írta: Pornstar
Feltöltötte: pornstar
Ekkor: 2003. júl. 1. kedd - 12:52

A napokban jelenik meg a budapesti Nem Mind-1 zenekar második nagylemeze, Pesti Romantika címmel a Piar Records gondozásában. Ha pontosan definiálnom kellene a banda stílusát, akkor a skatepunk, punk-rock vonalat venném alapul. A zenekar rengeteget fejlődött a tavaly kiadott bemutatkozó albuma, az Este 10 óta, mind dalszerzés, mind zenei tudásilag, sőt még talán hozzáállásban is. A stílusból következtethetünk a szövegek mondanivalójára is, a vidám gondtalan életről és a bulikról szól a lemez, tehát aki odamondós, világmegváltó sorokat vár, az keresgéljen másfelé. A hangzásra nem lehet panasz, a srácok a fehérvári Pont-mi stúdióban rögzítették az anyagot, kb. másfél héten keresztül. Ha nagyon kötekedni akarok, akkor megjegyezném, hogy a gitár egy kicsit lehetne még hangosabb. Felhánytorgatták a zenekar kapcsán a Macskanadrággal való hasonlóságot, korábban bennem is volt némi gyanú, de ezt itt végleg elvetettem. A korong 37 perces, tizenegy számot tartalmaz, plusz még a Pörög velük című szám akusztikus verzióját. A borító egy koszos wc-t ábrázol - ez az igazi mai pesti romantika. Ötletes, bár szerintem kitalálhattak volna valami sokkal látványosabbat, érdekesebbet is.

A lemez kezdő dala a Nem lehet poén című szerzemény. Tipikus lendületes kezdőszám, semmi tökölés, igazi telitalálat. A két énekes Chris (gitár,ének) és Ckee (basszus,ének) felváltva adják elő a számokat. A második Szakítsd le című dalban némi ska pengetés is előfordul, téma ismét a szórakozás. A California-t már a előzetes demoról ismertem - ez volt az első elkészült dal. A srácok a távoli Californiáról csak álmodnak, de ez teljesen felesleges, hiszen itthon is megteremthető majdnem ugyanaz! „California nemcsak egy álom, Nem kell mindig a nyarat várnom, Mindegy melyik részén vagy, A forgatag úgyis elragad Itt van minden, készen áll Buli kezdődik rajta hát Itthon csinálhatsz Californiát…” A negyedik szám a címadó dal, a Pesti Romantika. A mai balhés pesti éjszakai életet mutatják be némi iróniával - ez nem csak Pestre és nem is csak az éjszakára igaz. Az Emberi faj című számban nagyon jól eltalálták a lemezjátszó effektet (hangzást), a szám végi skapunkos részt és a "csordavokált". A következő Váltóműszak című nóta nem tartozik a kedvenceim közé, de a kiállós rész a szólóval tetszik. A hetedik számtól megváltozik kicsit az egész lemez ”hangulata”, az utóbbi szerzemények sokkal húzósabbak, mint a többi. Legalábbis több kedvencem van itt, mint a korong elején. Az első ilyen a Pörög velünk. „A borút már elfeledtük és örömöt teszünk a gond elé…” Következő szám az abszolút kedvencem a Party közepén. Az effektezett gitáros kezdés magában megragadó, a refrén és az egész szám dallamvilága is. Ha a srácok szeretnének klippet forgatni, akkor mindenképpen erről a számról kéne. A kilencedik az Oly rég. A másik nagy kedvencem a Van aki… , melynek főleg a kezdése fogott meg, a dal közbeni leállós részt is jól eltalálták a srácok ”…Civilizált gondolkodás, okoskodás vagy valami más…” ”Van aki úgy érzi, unalmas a világ, mert biztos nem érzi át a lét pozitív oldalát” refrén pedig hangzatos és a befejező váltott ének is szuper. A tizenegyedik szám az Öntudatra ébredtél. A dal középső része kicsit unalmas, záró szám. Kb. 30 másodperces szünet után hallhatjuk a Pörög velünk akusztikus verzióját, igazi tábortüzes hangulatban.
A CD rendelkezik multimédiás résszel is. A házi videóval elkészített California című számot nézhetjük meg ének nélküli verzióban. Koncertfelvételek, turné közbeni snittek és főleg a téli stúdiózás alkalmával rögzített jelenetek kaptak helyet a videóban.


Ajánlott link:
http://nemmind-1.punkportal.hu
hamarosan: http://nemmind1.hu